Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

No, článek je v zásadě ok. Něco bych asi napsal trochu jinak, ale to je ok. Vlastně se nabízí otázka, jestli je to jen náhoda nebo se paní Šichtařová tak křečovitě snaží, aby to jakože moc nevypadalo jako výklad rakouské školy, ale přitom tam toho z ní bylo docela dost ;-).

Co bych napsal jinak (na co si vzpomenu):

1) Ta krize vlastně není krizí, ale spontánním nápravným opatřením. Krize je vlastně to období mezi těmi nápravnými opatřeními - tam se kumulují omyly v důsledku státních zásahů - nápravná opatření je naopak řeší (byť jejich vliv je potlačen, jak jinak, státními zásahy - tím se krize řetězí)

2) Na konkrétních státních zástupcích ani tak moc nezáleží - není to o lidech v politice, jak se nám např. Burešové snaží namluvit. Je to o tom, kolos státní politiky leží mimo přirozený tržní cenový systém. Proto i poměrně hloupý člověk může podnikat - je součástí toho cenového systému, ale geniální politik se může dopouštět omylů, protože součástí cenového systému není.

3) Celý Matrix asi skončí v hyperinflaci (nebo v něčem tomu podobném), pokud dříve lidé spontánně nepřejdou na nějakou trhem poskytovanou měnu (jakou bylo např. zlato).

0 0
možnosti
VS

* ...tom, že kolos... (sakra ;-))

0 0
možnosti
JK

Ekonomie byla až do vzniku "politické ekonomie" součástí filozofie.

Politická ekonomie ovšem znamená "platnost" pouček pouze v souvislosti s určitým poměrně ostře vyhraněným politickým systémem.

Pro současné pojetí tohoto filosofického směru klanění zlatému teleti bych použil výstižný výraz EKONOMISMUS.

0 0
možnosti
JK

Dokud neskáčí bankéři na Wall Street z oken jako v r. 1929, tak to není žádná krize.

V současném pojetí je krize jen další způsob jak může "Kapitál" obrat hejly o další peníze. Rv

0 0
možnosti
IK

K Vašemu jídlu z jednoho hrnce se dá všeobecně kývnout s tím, že v příštích 10 letech bude pravděpodobně další krize, to je, jako kdybyste řekla, že po létě přijde zima.

Jedním z důvodů, proč by mohlo dojít k další finanční krizi jsou současné nízké úroky, které, budou-li pomalu navýšeny, mohou mnohé firmy dohnat do bankrotu. Proč jste neuvedla toto riziko?

0 0
možnosti
VT

Každý ekonom přece musí znát logaritmus a musí vědět, co ta funkce znamená. Pro ty co neznají logaritmus vymysleli staříci rčení : žádný strom neroste do nebe.

0 0
možnosti
ŠS

Dlouho jsem nečet něco tak o ničem. Co autorka myslí krizí? Jediná krize je typu "levně koupit, draze prodat", obslužný servis kolem vytváření hodnot je mnohem dražší než než práce a nenažranost ve všech podobách.

0 2
možnosti
Foto

F73i26l35i66p 91D77o10n90é

22. 7. 2014 14:20

Problém je v nadhodnocování a lhaní o budoucích ziscích, neůměrnosti a ztráty hodnot. Lidi si ničeho neváží a místo kvality požadují cenu a kvantitu. Díky všelijakým dotacím nelze říci kolik co stojí. Lidi bezhlavě utrácí.

0 0
možnosti
JP

ale,ale...před kolika lety mělo euro podle Vašich blogů padnout?

2 1
možnosti
JB

Ale ono padlo. Jen ne tak, ja si myslíte. Před několika lety bylo naprosto nemyslitelné, že ECB bude nakupovat dluhopisy členských států a tedy inflací lepit dluhy. Dnes je to standard.

3 0
možnosti
PS

P32e21t74r 54S69k82á28c69e20l

21. 7. 2014 21:31

<A nůžky se rok co rok rozevírají stále víc. Mohou za to centrální banky, vlády i mezinárodní instituce. A my všichni, protože si volíme stále stejně natvrdlé zástupce.>

Za tento závěr hlavně jsem dal karmu. Povzbuzujme proto okolí, aby šli všichni volit a dali hlas jen těm,kteří po roce 1990 nebyli u moci. Pozor ale na "rychlokvasící" stranytypu ANO a Úsvit. Účelově založené jako výtah k moci lidem, kteří mají peníze.Pokud se mýlím, vysvětlit jak a proč.

1 0
možnosti
MM

Souhlas. Jen s dovětkem, že s tou krizí, nebo v jejím závěsu přijde válka. A to si mnozí nechtějí připustit. A stane se tak do 20 - 30 let. Bojím se, že i dříve. A (nejen) migrační politika EU tomuto vývoji otvírá dveře.

10 0
možnosti
PS

P61e27t38r 31S16k62á88c88e47l

21. 7. 2014 21:29

Války již nebudou, další generace oplývá zdravým rozumem. Krize se dají překonat i bez válek.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,33
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články