Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TJ

Koukal jsem kdysi na ČT24, kde se autorka článku s další ekonomkou doc. Ing. Švihlíkovou, Ph.D. naprosto hystericky nevybíravě pustili do jiného ekonoma pana Sedláčka, který jako pravý gentleman zůstal nad věcí. Jelikož jsem již dříve zažil paní docentku Švihlíkovou jak neurvale s vypoulenýma očima freneticky ječela na jiného ekonoma z NERVU profesora Mejstříka v pořadu OVM, který se jí očividně bál na tolik, že si od ní odsedával, tak jsem již byl připraven, že to bude opět výstup pavlačové driáčnice, ale že se nechala strhnout i paní Šichtařová, to mně velice nemile překvapilo. Naštěstí jak panu Moravci, tak i moderátorce pořadu Tah dámou se velice profesionálně podařilo naprosto zbytečně vyhrocenou debatu zvládnout a to díky oběma výše zmíněným mužům, kteří se nesnížili na úroveň oponujících žen. Neznám zákulisí uvedených debat, ale subjektivně mi přišlo, že obě dámy z nějakého /jen jim zřejmého/ důvodu, nebyli schopny v klidu předestřít své rozdílné názory a snažili se výronem nesmyslně silně emočně podbarvených výkřiků pouze překřičet jiný pohled jak řešit ekonomické problémy dneška. Osobně mi to přišlo jako velice osobní atak, který pánové s grácií ustáli a především pan Sedláček působil stále velmi pozitivním usměvavým dojmem, ačkoliv byl usazen uprostřed dvou hrubě nepřátelsky naladěných žen. Sebestřednost obou dam, kdy pouze a jen ta jejich pravda a žádná jiná je ta správná a běda každému, kdo si dovolí o ní pochybovat, toho ukřičíme - to byl hluboký dojem, který na mně obě protagonistky nesmazatelně zanechali. Přiznám se, že nejsem ekonom, tudíž stěží mohu soudit, která ze stran má blíže k pravdě, ale když si čtu v příspěvku název knihy "Všechno je jinak", tak mi to silně analogicky připomíná název knih pana Dänikena, kupříkladu "Mýlil jsem se? Nové vzpomínky na budoucnost". Chápu, že autorka prodá více knih s názvem navozujícím kontroverzní tématiku, ale raději držím palce lidem s pozitivním humanistickým pohledem na svět vůkol nich jakým je pan Sedláček!

3 2
možnosti
FL

Sedláčka jsem občas četl na jeho blocích a vyšel mi z nich jako totální žvanil. Jeden z jeho blogů byl o tom , že podle něj věda nemůže zkoumat život a to protože věda je statická kdežto život je v neustálém pohybu. To už v té době musel mít mozek úplně vychlastenej (i když chápu že pro věřícího člověka je věda nepříjemná, ani to ho neomlouvá).

5 0
možnosti
PB

P19a35v44e15l 61B80a86c90í73k

20. 7. 2014 21:42

Ano přijde krize, která tu ještě nebyla. Ta krize dube děsivá v tom, že bude globální, bude díky propracovanosti systému všude a to tu ještě nabylo. Vždy to někde začalo a někam se to přeneslo a mezi tím se místo vzniku zotavilo. Ale co se bude dít až to vypukne všude a najednou, třeba takové Řecko na  60% planety, to pak bude konec kultury akciových derivátů a derivátů derivátů a nakonec i akcií.;-)

3 0
možnosti
VK

Problém vidím, paní Šichtařová,  jinde: O osudech ekonomik, států, národů, kdo a jak bude profitovat z jejich přírodního bohatství, atd. dnes už sice nerozhodují tankové divize jako za Hitlera, ale mnohem mocnější hyperbanky, hyperburzy, hyperfondy a vůbec hyperkoncentrovaný (a tedy neotřesitelně silný) finanční kapitál. (Ty tankové divize jsou tam někde v záloze taky, ale zatím na ně není tak vidět.) A s těmito kapitálovými molochy nic nehne, na nějakých volbách či změnách konkrétních postů jim absolutně nezáleží. Nejprůkaznějším důkazem budoucího  opravdového krachu jsou pak (viz vývoj v posledních cca deseti letech) neuvěřitelně se rozevírající příjmové nůžky ve společnosti. Jak je možné, že jednotlivci dnes vykazují majetky za stovky miliard dolarů, zatímco i v té zatím stále ještě bohaté Americe musí žít desítky milionů lidí z potravinových poukázek? Beznadějně zadlužená Ukrajina škemrá o zahraniční půjčky a dary, a přitom má stovky oligarchů s miliardovými majetky. Zkuste ale na kyjevské vládě požadovat, ať těmto svým hyperbohatým Ukrajincům jejich nakradené majetky, uloupené Ukrajině, znárodní (ihned by z nich své dluhy bohatě zaplatila), a se zlou se potážete. Ne, na rozkradenou a zadluženou Ukrajinu se budou skládat řadoví občané Evropy (jako předtím na Řecko, Španěly...), ale i toto je důležitý symptom budoucí krize. Neboť dnešní pojetí "soukromého vlastnictví" (spolu s klíčovou zásadou "Zisky jsou soukromé, ztráty veřejné") je svaté a nedotknutelné. Hyperkapitál, to jsou ti, co píší a schvalují zákony, režírují volby, manipulují s ekonomikou a brzy otřesou světem.

!!....:-)....!!

12 0
možnosti
PH

P79e85t14r 10H41á35l63a

20. 7. 2014 11:46

"Zisky jsou soukromé, ztráty veřejné" je přesně ten problém.

Ony by ty zisky nebyly tak velké, protože kdyby dotyční museli nést riziko ztráty, nepouštěli by se do tak riskantních podniků.

A mýlíte se. Demokracii stále máme, když se lidi rozhodnou, že tohle ukončí, tak to prostě při nejbližších volbách ukončí a velké firmy s tím nenadělají nic.

7 1
možnosti

Ta poslední věta je super !

0 0
možnosti
FL

"... nemyslím, že by nutně musela přijít tak brzy, jak předpovědi hlásají, tedy třeba do roka. Ale myslím, že je na spadnutí, řekněme, do pěti let." - V tom případě snad ještě investování do akcií není riskantnější než normálně. Co?

0 0
možnosti
MC

Krize se izolují na bedra poctivých prosperujících a zodpovědných samostatně myslících občanů iracionálními prostředky. To nemorální lidé hlásají falešné milosrdenství a vážou hlupáky na do svých nebezpečných válečných vizí svých vnitřních proher. Ze společnosti vychovávající a podporující sociální zloděje se stávají lídry vlastního zániku, zmaru a krvavých revolucí.

3 0
možnosti
JP

J11i44r38i 82P75e70t86l42a91n

18. 7. 2014 14:33

Zenska nestraste lidi

0 9
možnosti
TK

Ženská má pravdu. Ale na druhou stranu - jsme v ČR, kde "lidi" stejně žádné cenné papíry nemají, to má jen vrchní 0,0001 kapitalistů, imperialistů a parazitů, že ano?

1 1
možnosti
EJ

E32v44a 48J53u88s25t73o49v69á

18. 7. 2014 14:25

Zjevne se pridavate k tem prorokum, kterym to snad jednou vyjde... ALE, strasit lidi, ze bude hur, to si myslim, ze nemate zapotrebi, i kdyby jste mela mit stokrat pravdu. Dnes se NIKDO, krome par tisicovek bohacu nedokaze pripravit na jakoukoliv krizi, takze o cem jste vlastne psala a komu, tedy pro koho? Jen tak, z nudy?:-(

2 6
možnosti
VJ

Ano, dokážeme se na ni připravit, třeba tak, že nebudeme volit stále ty stejné natvrdlé zástupce. Že se nebudou kapitalizovat zisky a socializovat ztráty. Že ČNB nebude experimentovat s nabouráváním volného trhu, jako tomu předvedla před rokem a výsledek je takový, že nám skoro všechno zdražilo a platy stejně nerostou.

Ale hlavně, že si nenecháme kálet na hlavu, až to praskne. Nedopustíme Řecký scénář, kdy místo bankrotu byli lidé (podniky, země) prodáni politiky do rukou nadnárodních korporací.

A čím více lidí o rizicích a následcích ví, tím je menší šance, že se necháme ekonomicky zotročit.

5 0
možnosti
Foto

M39a50r45t67i94n 56Š73i27k

18. 7. 2014 14:20

To je opravdu super dělat ekonomické analýzy. Jednoho dne se totiž konečně trefíte a něco přijde.

0 0
možnosti
PN

P67e54t74r 11N69o76v96á41k

18. 7. 2014 13:53

jediná cesta je zodpovědnost za zprivatizované!!! 8-o

 

Zprivatizované město Sandy Springs v USA prosperuje! R^

http://mzda.blogspot.com/2014/04/zprivatizovane-mesto-sandy-springs-v-usa.html 

V

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články