Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

článek je zcela zavádějící, až manipulativní. tato země se snažila vymanit z moci církve daleko dříve, než o komunistech kdy kdo slyšel - Josef II. a lidí, kteří neměli potřebu praktikovat žádné náboženství bylo dost i za první republiky. církev ke svému majetku přišla převážně násilně - drancování ve jménu obracení na víru a mocenským vynucením - desátky, majetek lidí, kteří se stali členy řádů, povinná práce... v momentě, kdy jiná moc umožnila se moci církevní vymknout, většina lidí to udělala. proto by bylo přirozené, ponechat majetek, který zbudovali lidé v rukou státu, který by měl zajistit, aby sloužil potomkům těch, kteří jej vytvořili. (o kvalitě politiků se nebavme) jinak s ním církev může manipulovat bez ohledu na státní hranice, protože její správní celky se se světskými nekryjí. peníze jsou moc. opravdu chceme mít kromě zmíněných politiků další vrstvu lidí, kteří budou rozhodovat o našich životech?

8 3
možnosti
JP

J70o88s36e46f 29P10o12t42r

27. 1. 2019 0:47

paní Tycová,

upřesněte nám, kdy církev drancovala ve jménu obracení na víru, kdy lidi museli povinně pracovat pro církev, jak to bylo s desátky. Protože povinně pracovat a odvádět desátky se muselo šlechtě, která na druhou stranu se zavazovala chránit poddané. Jinak, vy dneska daně neodvádíte - státu, aby vás chránil?

Představte si, že dobu na kterou narážíte, konec středověku, historici označují jako rozkvět české společnosti a českého národa. Jde také o dobu národního obrození, což bylo hnutí iniciované a vedené katolickou církví a Jezuitským řádem.

To, co jsem tady napsal je pravdivá historie, vaše představy je falešná virtuální realita.

3 1
možnosti
MK

Celý spor (i v diskusi) je morální: došlo k předražení či nikoli? Právní výklady sice mohou mít váhu z titulu retroaktivity, ale na samotném faktu, že došlo k předražení nic nezmění. Nezmění to ani negativní rozhodnutí Ústavního soudu při zrušení sněmovnou přijatého rozhodnutí o zdanění.

Aby to bylo čisté, podání k ÚS by měla udělat církev a ne nějací opozičníci proti Babišově vládě.

0 1
možnosti
JS

J54a13n 93S16v11a65t97e86k

29. 1. 2019 13:56

Otázkou je, zda církev může podle ústavy učinit podání k Ústavnímu soudu. Poslanci či senátoři tuto možnost mají.

0 0
možnosti
MS

Komunistům nešlo o zdanění náhrad církvím. Chtěli jen ukázat svou moc a páku na Babiše.

3 0
možnosti
MS

Bohužel lidem často nedochází to, že stát už církvím platit nebude. 2mld ročně. Na opravy nemovitostí a platy.

2 0
možnosti
MS

Znárodnění velkých firem asi neprojde parlamentem. Babiš by byl proti. Předpokládám, že kdyby KSČM, SPD a ČSSD požadovaly sektorové daně, vyšší zdanění OSVČ, vyšší odvody zaměstnavatelů za své zaměstnance apod., tak by to Babiš schválil. Vox populi, vox Dei.

0 0
možnosti
MH

A ne že bych se chtěl zastávat rudých bestií, ale kde církve ten majetek asi vzaly? Staletí kupčení s odpustky, desátky, konfiskace majetku kacířům, odpadlíkům, čarodějnicím. Bez církve nešlo nic - narození dítěte, svatba, pohřeb a za všechno se platilo. Ani šlechta nevybírala tolik co církev, ne nadarmo byly kostely monumentálnější a honosnější než leckteré šlechtické sídlo v té době.

0 1
možnosti
JP

J68o31s92e42f 82P67o51t49r

26. 1. 2019 23:31

pane Halilovič,

vám vadí, že kostely jsou monumentální a honosné? A proč myslíte, že tak jsou? Kvůli těm kněžím, hierarchii, nebo proto, že mají zvěstovat slávu a moc Boha?

Praha je jednou z deseti nejnavštěvovanějších destinací. Proč myslíte, že sem jezdí turisté? Kvůli parkům podělaným psími hovínky, kteří dnešní Pražáci nechtějí uklízet, nebo je to kvůli stověžaté Praze?. Kdyby nebylo ve středověku masivní stavitelské činnosti katolické církve, tak by dneska Praha byla špinavá, obrovská, aziatská vesnice

3 0
možnosti
JD

Církvím se nikdy nic vracet nemělo. Že jim komunisté po únoru 48 znárodnili majetek, to je prostě fakt, stejně jako je fakt, že před rokem 48 znárodnil Beneš a demokraticky zvolená vláda doly, hutě, chemický průmysl apod...

Církvím byl sice znárodněn majetek, ale dále byly režimem placeny, samozřejmě adekvátně k jejímu významu pro tehdejší společnost. Ono zažít desítky milionů mrtvých a bestiální německá zvěrstva a přitom nadále věřit v nějakého pánaboha může jen nesvéprávný pomatený blázen, notabene když například katolická církev pomáhala v útěku nacistickým zločincům.

4 2
možnosti
PB

P53e61t51r 48B31u79r38i24a49n

26. 1. 2019 15:40

že před rokem 48 znárodnil Beneš a demokraticky zvolená vláda doly, hutě, chemický průmysl apod...

Zestátnění, vyvlastnění i znárodnění se koná vždy za náhradu!

0 0
možnosti
JC

Dost dobře nechápu proč se užívá pojem restituce, když jde o STÁTNÍ DAR. Jinak by tzv. peníze nemohly dostat i církve, které v r. 1948 ani neexistovaly, natož aby něco vlastnily. Jen pro úplnost ve Francii při založení republiky znárodnili všechen majetek katolické církve a o restitucích se nikdy nemluvilo. A to je ta velká země, co je členem EU tedy toho obdivovaného Západu. A dokonce někteří faráři si musí na své živobytí vydělávat považte prací! Ve volném čase můžou děla i třeba faráře. Možná že můj názor vychází z toho, že pocházím z rodiny, která je v několika generacích ateistická. Ani moje matka nar. v r. 1924 nebyla křtěná. A ta církev si v minulosti uzákonila tzv. desátky, tj. desátý díl z příjmu člověka. Pak dodržujte tzv. právní stát.

3 4
možnosti
PB

P57e21t69r 95B60u46r26i29a39n

26. 1. 2019 15:38

A ta církev si v minulosti uzákonila tzv. desátky, tj. desátý díl z příjmu člověka. Pak dodržujte tzv. právní stát...píšete.

Něco o daních před 300 lety vím. Studoval jsem mnohé podklady do mé knihy o historické postavě rychtáře. Potom vězte, že daní byla celá řada. Daně dominikální, rustikální... šlechtě, králi, obci, z obchodu i řemesla...daně z komínů i z volných luk, pevné i zvykové, např. rodině místního pana učitele v předem stanovených svátcích formou peněz a výslužky. Každé stavení, hospodářství, grunt bylo zatíženo množstvím dlužných daní, které majitel panství velkoryse odpouštěl jako gesto u příležitosti změny vlastníka, svatby, dědictví apod. V dobách, kdy státní (královská, zemská) moc nevedla takový úřední systém jako dnes, zastupovala ho církev. Ta vedla registry, zajišťovala svatby, pohřby, křestní listy, chudobince, špitály, vzdělávání apod. Na tento provoz vybírala 10% daň. Dnes je to 15% z platu každého z nás.

2 0
možnosti
Foto

2 mafie se hádají o cizí majetek ...

2 1
možnosti
Foto

Dnes bez zbytečných řečí klikám na karmuR^

2 2
možnosti
Foto

Kšeftovat s nemovitostmi je byznys od Pána Boha, tak proč by s nimi nemohly kšeftovat právě i církve a církevní řády.

Čísla popisná i parcelní čísla nemovitosti vraceným církvím a řádům uvedených ve výčtovém zákoně sepisovalo po roce 1990 ministerstvo kultury. Provozní budově Národního divadla, kterou získaly Voršilky, po její výstavbě bylo v osmdesátých letech přiděleno stejné číslo popisné, jako měla před druhou světovou válkou zbouraná a předtím ovšem řádně vykoupená budova patřící skutečně Voršilkám. V těch předválečných letech byl i pozemek převedený z vlastníctví řádu patrně na stát

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články