Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

M79a16r22t93i53n 75Š60i49k

22. 9. 2017 19:14

Jsem jen jeden z mnoha, člověk, který podle vašich myšlenkových pochodů nahradil ponocného. Paměť mi ale zatím celkem slouží. Proto si dovolím ocitovat z jednoho z vašich předchozích blogů: "Robotizaci budeme pozorovat všude kolem nás. Čím rychleji porostou mzdy, tím větší budou mít firmy stimul nahradit zaměstnance technologií. Stroje nebudou zakládat odbory, nebudou chtít víc dovolené a budou pracovat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu." No a protože je vám problematika zřejmě hodně blízká, tak ráda komentujete i pračky a pradleny, k tomu další citace vašeho textu: "S postupující čtvrtou průmyslovou revolucí skončí mnoho profesí. Už teď ve velkých obchodech končí prodavačky a lidé mohou své zboží markovat a platit sami. Časem prodavačky zmizí všude. Bude to jak s pradlenami – je zničily automatické pračky." A zde odkaz na zmíněný článek: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=619218, ve kterém jste to strašně natřela socanům a jejich postojům k trhu práce. Dnes na adresu Zelených píšete: "Roboti stojí jen pořizovací náklady a energii na provoz. Pro zaměstnavatele je nadmíru lákavé zbavit se co největšího počtu lidí a nahradit je roboty. Má to ovšem jeden háček. Totiž je to v zásadě PITOMOST." Takže jednou argumentujete proti socanům jejich nepochopením doby a čtvrté průmyslové revoluce (prodavačky skončí jako pradleny) a podruhé argumentujete proti Zeleným a jejich snaze zdanit roboty (v zásadě je totiž podle vás PITOMOST, že roboti nahradí větší počet lidí). Víte, to je úplně klasické "neví co chce, ale nedá pokoj, dokud to nedostane." Sázíte vyloženě na to, že si lidi nepamatují vaše texty a neumí si je zpětně najít. Ale táhne se za vámi jasná digitální stopa, plná zřejmých rozporů. Pište však dál. Je to prostě boží....

12 1
možnosti
DB

děkuji za velmi dobrou kritiku paní Šichtařové...já kritizuji , že ve skutečnosti paní Šichtařová nevidí podstatu ekonomických dějů....a jevů a vlastně jim vůbec nerozumí...vy jste mi v tomto směru pomohl tím, že jste jasně zdokumentoval, že paní Šichtařová je obrovský populista, který řekne a napíše právě to, co lidé chtějí slyšet...............namísto aby jim říkala pravdu...........děkuji vám...plus jsem vám dal...........

0 2
možnosti
KT

Isaac Asimov to vyřešil už dávno.

1 0
možnosti
ZB

Kdo z nás si ještě před pár lety dokázal představit auto bez řidiče?Drony,které doporučují poštovní zasilky...dnes je to realita.Technologie jde rychle kupředu a továrny bez lidí už jsou realitou.Od Zelených to není žádné strašení,ale snaha připravit se na to co nastane.To samé jako oni předpovídají i seriozní vědci,kteří nemají s politikou nic společného.Srovnávat nastávající eru robotu s čímkoliv jiným v historii lidstva je nesmysl...

3 3
možnosti

Tady bych s Vámi nesouhlasil. Kdyby přiletěli Marťani, byl by to pro ně důvod vyhlásit další daň

0 0
možnosti
MP

V 80. letech se v BRD uvažovalo o daňové soustavě, kde místo lidské práce by se danila spotřeba energií. Logicky by tím mohla zlevnit lidská práce a výrobci by byli zároveň tlačeni k výrobě energeticky úsporných strojů zcela tržním způsobem bez směrnic a zákonů. To by mě zajímalo, proč už se o tom dnes ani nemluví.

1 0
možnosti
PK

Když si přečtete volební program Zelených (https://www.zeleni.cz/program/) - každopádně doporučuji stáhnout jejich kompletní program a přečíst si jej (kam se na ně hrabou komunisté), tak zjistíte, že zdanění robotů je jen jakousi "třešničkou na dortu"...

1 0
možnosti

Ten fakt, že polovina europoslanců si myslím, že počítač je televize vysílající porno, Vám nikdo rozporovat nebude. A podle toho vypadají jejich návrhy. Nicméně, ve svém zaslepeném potírání všeho nevhodného se, jak lidé Vašeho ražení dělají, dostáváte na druhou stranu a popíráte vše.

S nejvyšší pravděpodobností, ještě než půjdete do důchodu, umělé inteligence budou splňovat Turingův test bez sebemenších kliček.

Pokud bude vývoj pokračovat jak pokračuje, je vysoce pravděpodobné, že stroje budou vyrábět a vymýšlet stroje, budou je opravovat a seřizovat. V tomto systému moc pracovních míst pro lidi nebude. Tipl bych si, že tohoto se dočkáme již v našem důchodu.

4 0
možnosti
Foto

I71v91a11n 52V65e41s80e41l42ý

22. 9. 2017 15:02

Bez ohledu na problémy které s robotizací ještě přijdou jsem se po větě, cituji: "Vznikl dokonce pološílený návrh, aby roboti – definovaní jako elektronické osoby (!) – platili i sociální a zdravotní pojištění" zasmál představě jak z továrny přivezou robota do nemocnice na opravu když už za něj platí zdravotní pojištění. Když mě smích přešel došla mi absurdita druhá - jak dlouho po vyřazení nebude smět být robot sešrotován aby si užil důchod?

Mě se zdá, že do doby nedávné se svět vyvíjel přirozenou evolucí a naopak dnes se "zrodilo" přes míru nejen "vizionářů" ale i sociálních inženýrů co chtějí mít vše jedině pod svou kontrolou. A proč? Myslím, že protože ti lidé nejsou potřeba k výrobě a tak jen vymýšlejí a vymýšlejí a mnohdy i bez znalostí souvislostí.

1 0
možnosti
MT

Problem je, ze z nasich politiku, EU a EK nam tech "absurdit" chodi kopec 24/7...

0 0
možnosti
MM

Malý příklad ze současnosti:

- Před 25 lety jsme neměli žádné mobily. No a co.

- Kolik lidí bylo od té doby zaměstnáno, abychom si mohli z této krabičky zavolat ?

5 0
možnosti
TT

Jako prvního, kdo s tímto konceptem přišel, jsem znal jistého Rüdigera Kalupnera, který - povoláním konzultant - přišel v BRD v dobách vysoké nezaměstnanosti a zahájení celospolečenského boje proti ničení životního prostředí, tedy před cca 30 lety, mimo jiné i přesně na toto řešení: zlevnit lidskou práci a zdanit stroje (no a pochopitelně jezdit od rána do večera na bicyklu). Protože nebyl a není militantní fanatik, byl a je úsměvný i celkem sympatický, stačí si ho s jeho stranou Die Kreativen vygůglit.

Jinak samozřejmě mechanizace a automatizace, která je součástí rozvoje hospodářství i společnosti od konce doby kamenné, nepřináší ve svém důsledku nic jiného než bohatnutí. Normálně vydělávající Evropan si dnes může dovolit nejen produkty, ale i služby jiných Evropanů neprovádějících stupidní činnosti a la Charlie Chaplin v Modern Times, které byly v dobách našich pradědů ještě vyhrazeny knížatům.

Kulturní pesimismus je velice odpudivý postoj zpátečníků.

3 0
možnosti
PP

"že bude přeškolen na správce veřejného osvětlení, když slovo „elektřina“ v životě neslyšel!" - lidé se bojí toho, že se budou muset učit něco nového, a "učení a přemýšlení bolí..".

1 0
možnosti
TT

Nemusí to být jen touha po jednoduchosti - takhle už to umíme, hlavně nic nového -, ale i křesťanstvím vsugerovaný postoj, že člověka nejvíce šlechtí skromnost a chudoba.

0 2
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články