„Vyrobíme nezaměstnatelné!“ je pravé heslo ČSSD

18. 08. 2017 8:00:00
Jak se blíží volby, politici vymýšlí, jak ulovil voliče. A čím mají horší preference, tím zoufalejší nápady. Tento týden perlil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Prý pokud firma tvrdí, že ji zvýšení mezd zničí, neměla by vůbec podnikat.

Pěkné, líbivé. Pro někoho dokonce možná i chytré tvrzení.

„Když nemůžeš zvýšit mzdy, tak nepodnikej!“ říká vlastně člověk, který sám nikdy nepodnikal, protože se od roku 1990 živí politikou. Neví sice, o čem mluví, ale radit a hanět umí. Obor, který studoval, se oficiálně jmenoval marxisticko-leninská filozofie a politická ekonomie. Je vidno, že po sobě zanechal stopy.

Tak tedy pan Zaorálek (zcela správně) tvrdí, že naše ekonomika dosahuje téměř 70% výkonu té německé, ale současně naše mzdy jsou třetinové. Jenomže kdo za to může? Podnikatelé? Marxistické uvažování je takové, že zaměstnanci vytvářejí takzvanou „nadhodnotu“, a tu jim ukradnou zaměstnavatelé, tudíž je třeba ošklivé podnikatele držet pod krkem. Tímhle způsobem pan Zaorálek evidentně uvažovat umí, protože podnikatele, kteří neplatí (podle něj) „slušnou mzdu“, označil za darebáky. Nemá to moc daleko k dnes již provařené hlášce jiného sociálně demokratického politika, který označil podnikatele za parazity na zaměstnancích. I tohle tvrzení bylo dostatečně výživné a odsuzující.

Jenomže co je to „slušná mzda“? Pro každého něco jiného. Slušná mzda je v každém jednotlivém případě taková mzda, za kterou je zaměstnavatel ochoten zaplatit člověka, a současně za kterou je zaměstnanec ochoten pracovat. Za to, že zaměstnanec i zaměstnavatel se nakonec shodnou na mzdě nízké, může řada vlivů. Dala by se o nich napsat celá kniha. Především to je však struktura domácí ekonomiky.

Kdybychom v Česku měli jednoho chemika vedle druhého, měli špičkový výzkum či vyráběli inovativní léky jako ve Švýcarsku, mohli bychom mít mzdy jako ve Švýcarsku. Jenomže my moc výzkumu nemáme, nemáme ani moc nositelů Nobelovy ceny a nemáme ani jednu školu, která by patřila mezi sto nejlepších na světě. Zato máme slušnou řádku poměrně primitivních provozů, páteří naší ekonomiky je zpracovatelský průmysl a stále větší prostor získávají sklady a montovny.

To se potom projevuje napříč celým trhem práce. Ani vrcholoví manažeři nejsou v průměru tak dobře hodnoceni jako jejich kolegové v zahraničí. Čeští manažeři totiž obvykle v rámci globálních holdingů nejsou na vrcholu. Skutečné centrály v ČR často vůbec nemáme. Nejvyšší vedení je v Německu či Rakousku.

A kdo může za to, že u nás jak houby po dešti vznikají montovny a sklady nadnárodních firem? Lumpové podnikatelé snad? Nemohou za to čistě náhodou politici, kteří dali těmto firmám dotace či jiné zvýhodnění? Alternativně ČNB, která držela tři roky korunu uměle slabou, čímž vznik těchto levných provozů podpořila?

Když nyní Amazon vykřikuje do světa, že zvyšuje mzdy svým skladníkům, zní to úchvatně. Ale pokud jsou to vážně tak hodní pánové, proč sklad se zbožím pro Německo nepostavili v Německu? Ve skutečnosti právě kvůli nízké mzdě českých zaměstnanců se jim vyplatí i znečišťovat životní prostředí a zboží dál převážet na západ. Právě nízké mzdy byly důvodem, proč sem přišli. Když mzdy porostou, co udělají? Buď odejdou, nebo nahradí lidi roboty.

Robotizaci budeme pozorovat všude kolem nás. Čím rychleji porostou mzdy, tím větší budou mít firmy stimul nahradit zaměstnance technologií. Stroje nebudou zakládat odbory, nebudou chtít víc dovolené a budou pracovat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

A socialisté, kteří k nám tyhle levné provozy zvali, si teď myslí, že administrativním rozhodnutím je donutí platy zvýšit. Tlačí na to, aby minimální mzda vzrostla z 11 000 nejprve na 12 200 a v roce 2022 na 16 000. To už je hodně. Znamená to nárůst minimální mzdy o 45 % během necelých pěti let. Pokud by si to podniky měly být schopny dovolit, měly by zvýšit o 45 % produktivitu. (Dokáže pan Zaorálek zvýšit svou vlastní produktivitu během pěti let o 45 %?)

Zvýšíme-li administrativně minimální mzdu, zaměstnavatel místo dražšího hlídače na parkovišti koupí automatický elektronický systém, který bude závoru zvedat sám, a hlídače propustí. Takže hlídač přijde o práci. Přijde i o mzdu, za kterou se mu zjevně dosud vyplatilo pracovat. Jenomže statisticky počet nezaměstnaných nevzroste, protože nekvalifikovaný hlídač se už ani nebude o jinou práci ucházet, jelikož mu bude jasné, že ho nikdo nezaměstná. A tak se stane ekonomicky neaktivní.

Spokojený tedy bude po zvýšení minimální mzdy zaměstnavatel (bude mít automatickou závoru), spokojený bude politik (ve volbách se blýsknul a nezaměstnanost statisticky nesrostla), nespokojený ale bude ten, kdo se může nejmíň bránit (nekvalifikovaný zaměstnanec, který nenávratně přišel o práci a už nikdy žádnou nedostane) a nespokojení budou občané ČR, protož z jejich daní budou tito nezaměstnatelní lidé živeni. Výsledek: čistá újma pro zemi a současně píárové body pro politika.

S postupující čtvrtou průmyslovou revolucí skončí mnoho profesí. Už teď ve velkých obchodech končí prodavačky a lidé mohou své zboží markovat a platit sami. Časem prodavačky zmizí všude. Bude to jak s pradlenami – je zničily automatické pračky.

Následovat budou řidiči. Ve Francii pokutují české řidiče, pokud nejsou placeni stejně jako francouzští. Důsledek? Kamiony brzy nebudou mít řidiče vůbec. Budou samořiditelné. Taková auta už existují a od většího nasazení do provozu nás dělí jen pár let. Samořiditelná auta nebudou zaměstnavatele podvádět, nebudou potřebovat odpočívat a pravděpodobně budou bourat méně než lidé.

Ano, Česká republika má nehorázně nízké mzdy. Cestou k jejich zvýšení ovšem není růst minimální mzdy. Vyšší minimální mzda jen vyrobí – zvláště nyní, při nástupu robotizace – větší množství nezaměstnatelných lidí nepodchycených statistikami. Cestou k vyšším mzdám je vytváření vzdělanostní ekonomiky, kde se podnikatelům nehází klacky pod nohy a nejsou označováni za příživníky. Aby podnikatelé mohli zvýšit produktivitu práce, potřebují méně byrokracie, aby nemuseli sledovat tisíce nových regulací ročně, aby vše vyřešili z mobilu, aby stavební povolení netrvalo v průměru 247 dní, aby ze svých daní neživili o 30 000 víc státních úředníků než před čtyřmi lety, kteří je jak drábové dozorují a šikanují novými paragrafy.

Jako ministr zahraničí může pan Zaorálek začít u toho, že ČR nebudou jen přikyvující zemí, která není hrdá a nechá si neustále diktovat. Dokud budeme v našich hlavách poníženě vycházet z předpokladu, že české zboží je horší než německé, a proto levnější, české mzdy se nikdy německým přiblížit nemohou.

Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 18.8.2017 8:00 | karma článku: 48.79 | přečteno: 26283x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10141 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.08 | Přečteno: 11859 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Hospodářský růst jde do kopru

Jako spíš „optimistická“ zpráva bylo tiskovými agenturami prezentováno oznámení, že Škoda Auto začne v Indii vyrábět malé sportovně-užitkové vozidlo SUV s délkou do čtyř metrů,

1.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.08 | Přečteno: 7687 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Držím pěsti zemědělcům

Taky jste slyšeli tu řečnickou otázku, o co prý vlastně zemědělcům jde, když zisky mají pořád dobré?

19.2.2024 v 13:15 | Karma článku: 47.74 | Přečteno: 11828 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 347 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.76 | Přečteno: 3795 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10141 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
VIP
Počet článků 679 Celková karma 46.30 Průměrná čtenost 20332

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...