Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EB

No, třeba mi někdo poradíte, jak je to s tím růstem ekonomiky. Copak je růst o 3% při znehodnocené koruně o 10% nějaký růst ? Nějak mi to nejde do hlavy. To se to zvyšuje.:-)

1 1
možnosti
IC

Že vám to nejde do hlavy opravdu nic neznamená. Snad jen to, že tomu nerozumíte...;-)

1 1
možnosti
PL

A to má letos přibýt další množství úředníků, snad sto tisíc.

4 0
možnosti
PM

No vidíte, jak se vládě výtečně daří plnit slib o snižování nezaměstnanosti .

1 0
možnosti
AZ

Produktivita není ani dána tím, že bysme neměli pokročilé technologické výrobní postupy (tím i investice) nebo, že bychom měli "hloupější" pracovníky než v Německu, ale tím, že se u nás vyrábějí komponenty, nebo servis pro větší celky, které pak prodá zahraniční firma s vyšší přidanou hodnotou.

V dalších případech je to dáno i vyšší cenovou hladinou mezd a služeb v dané zemi.

0 0
možnosti
RE

Kobliha plní to co slíbil. Řídí stát naprosto stejně jako řídil firmu. Tak jako vysával dotace, vysaje daně. Je třeba rozlišovat mezi salfemademanem a vyžírkou....

9 0
možnosti

Naše země má 10,4 milionu lidí. Z nich jen nějakých 3,3 milionu lidí generuje nové finanční bohatství. Zbytek jsou důchodci, děti, nezaměstnaní a státní úředníci. A ano, nerozčilujte se, i státní úředníci jsou ti, kdo negenerují z celoekonomického pohledu nové finanční bohatství.

Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=519804

No jo, ale penize, ktere se podle toho "financniho bohatstvi" tady nazyvaji tim, co tvori ten zisk, poskytuje sam stat, cili on je zakladem existence toho financniho zisku. Bez nej by zadny nebyl ... maximalne by mel nekdo doma napriklad vic vajicek, nez nekdo druhy. Cili spis bych mluvil o tom, co je podle me dulezitejsi, a to je prinos cinnosti obcanu. Deti i duchodci odpadaji, tam prinos uz, nebo jeste neni pozadovan, ocekavan. U nezamestnanych logicky take ne. Zustavaji lide v produktivnim veku, a po pravde prinos zenske, co vam da razitko na uradu prace, je podle me pro spolecnost mnohem vyssi, nez prinos napriklad soukrome pracovni agentury co vas zamestnava v produkci, ktera ji nepatri, anebo firmy poskytujici hazardni hry atd. Opravdu nevidim,v cem by mel byt zisku nejake soukrome spolecnosti, ktere cinnost stat a jeji obcane nepotrebuji, nad ziskem (neziskem, udajnym parazitizmem) statniho zamestnance - jeho platu, ktery mu druzi za sluzbu, kterou potrebuji, plati podobne jako te zbytecne soukrome firme. Navic kolik soukromych firem zije z penez lidi kvuli tomu, ze jejich sluzby stat narizuje? Ti jsou pak podle vas take na urovni statnich zamestnancu jako parazite, ne? Ruzne pojistovaci spolecnosti, banky a pod. kdyz stat vyzaduje pojisteni, ucty zamestnancu v ekonomice u bank a pod. ... opravdu bych tento nesmyslny pristup rozdelovani na soukromou a statni sferu jako na tu ziskovou - pozitivni a tu druhou parazitickou - negativni ukoncil, Je to podle me blbost. Berte to tak, ze lide si voli sve vedeni ve state, cili i to, ze budou platit dane a delaji to tak dobrovolne, jak se rozhoduji o tom, co si koupit u soukromnika.

9 5
možnosti
BP

B14e27n 83P17a67v20k13a

15. 5. 2016 9:37

Vaše úvaha by byla správná za jednoho základního předpokladu: Že se společnost shodne na tom, že nějakou tu státní službu potřebuje a že jí to přináší užitek.

Tak jsme se třeba historicky dopracovali k hasičům, policii, lékařům, učitelům, soudcům,... Ale dneska?

4 0
možnosti
BD

Poprvé píši příspěvek k textu autorky. Občas jsem něco četl a jen se pousmál.Jsem absolventem stejné školy,ale skutečné praxe mám mnohem více než autorka.

Začátek článku je dobrý - napsal bych to podobně. Ale úvahy o deficitu St.rozpočtu vycházejí pouze z učebnicových formulek. St.rozpočet není o nějakém dluhu dalších generací. Ten se opravdu nesplácí, kdyby nebylo tlaku MMF na krytí deficitu půjčkami a zbytečnou tzv" dluhovou službou" a odvodem prostředků mimo ČR. Zbytečně i když na druhou stranu tu nemáme žádnou banku se skutečným českým kapitálem. To by musela Česká národní banka udělat revoluci a zabývat se úplně jinými věcmi než dnes,kdy je vyplňuje pokyny zvenčí.

Deficit St.rozpočtu mám jen souvislost s vnitřní inflací s velmi omezenou časovou platností. Dnešní deficit je nesmyslně nízký a snahy o jeho snížení je jen politická hra.

Česky řečeno, když bude potřeba cokoliv zaplatit nad rámec rozpočtu,tak se to musí stejně zaplatit. Tečka. Ale lid chce být oblbován a dobře nám tak.8-o

Aktivity autorky sice chápu,ale s hospodářstvím ČR to nemá absolutně nic společného.

2 11
možnosti
Foto

Říkáte, že "Deficit stáního rozpočtu má jen souvislost s vnitřní inflací.."A to je snad málo? Zkreslování hodnoty různých aktiv, znehodnocování úspor, znevýhodnění věřitelů před dlužníky, chybn cenové impulsy, to vám jako negativum nestačí?

2 0
možnosti
HB

"Když totiž země dosahuje růstu ekonomiky, bylo by logické čekat, že vláda bude počítat s přebytkem, nikoli deficitem" - toto tvrzeni je velmi naivní a zjednodušující. Je potřeba si uvědomit, že stát má také závazky z dřívějších dob, které je potřeba splácet. Takže růst ekonomiky je jedním, nikoliv jediným, z předpokladů, pro přebytkový rozpočet.

2 2
možnosti
Foto

Stát si závazky v dřívějších dobách "nezodpovědně vytvořil" příliš velké. Jakkoli si dělávám z paní Šichtářové občas legraci, musím se jí zastat.

2 0
možnosti
Foto

No a co je mi platné, že tu závěrečnou poučku dobře znám?

0 0
možnosti
VB

Soiuhlasím s pisatelkou článku nazve věci pravými slovy. Sobotka se zapíše do historie jako demokrat, který postupně se zasazuje na omezování osobní svobody občanů - kupodivu tyto zákony projdou až do konečného čtení - jako jsou nesmyslné elektronické pokladny, zákaz kouření v restuaracích a dokonce pravomoc policie rozehnat demonstranty.

2 0
možnosti
Foto

Statistika je jednoduchá. Pokud jen 3.3 mil. lidí generuje zisk, tak je jasné, že zbývajících cca 6,4 mil. lidí je nějak závislých na státu (teda vyjma dětí) a podle toho vypadají volební výsledky. I kdyby ten vydělávající zbytek byl jasnozřivý (jakože není), tak i potom je to na nějakou změnu málo. V blogu jen citujete recepty z programu SSO.

4 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,47
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články