Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJP

Současná výhra je jednoznačně na straně skotské samostatnosti. Výsledkem zastrašování hrozící pohromou je to, že se podstatná část voličů rozhodla tentokrát zatím raději zvolit setrvání. Vyloučení z EU a NATO je naprostý nesmysl. Všechny rodící a obrozující se státní celky musí procházet procesem dělení a následného sjednocování, stejně jako se dělí naše země jednou na okresy, a později na kraje, a ještě později vznikají obce s rozšířenou působností. Jde o kontinuální proces, který prakticky nikdy zcela nekončí. Jen tak může postupně vznikat státní útvar který bude mít podobné problémy dlouhodobě vyřešeny. Tím si musí chtěj nechtěj v následujících letech projít jak Británie, tak všechny státy EU, ale i EU jako celek, stejně jako Rusko.

0 0
možnosti
MC

Dělení území je revolučním aktem selhání přirozené inteligence a poctivých žebříčků vzdělanosti národů standarty, falešných altruismem opojenou myslí, chudých vůdců a jim naslouchající pohodlné majoritě.

0 0
možnosti
Foto

Nerozumím té otázce, jakou měnou by se platilo ve Skotsku. Skotsko přece má skotskou libru, bankovky skotské libry jsou jiné než libry britské. Dokonce mají papírovou jednolibrovku, ta se však prakticky nedá sehnat, protože si je každý nechává.

0 0
možnosti
JR

J66a38n 40R45á33ž

21. 9. 2014 12:53

Nevím,jak by skotské   referendum dopadlo, kdyby Skotové věděli, že jejich elita má detailně připraveno rozdělení státu tak, jak jej pro Slováky připravil Klaus se svým týmem. Od osamostatnění měn,řešení státního dluhu a rozdělení společného majetku až pro pravidla celní unie a režimu na hranicích

Když se Mečiar posléze přiklonil k variantě rozdělení ČSR (což zprvu razantně odmítal) , tak neměli Slováci vůbec promyšlené, jak by měla fungovat samostatná Slovenská republika.  Stejně to, jak by samostatné Skotsko mělo po odtržení fungovat, neměl detailně připraveno  Alex Salmond a to mnoho Skotů  silně vnímalo. 

Racionálně uvažující Skot, i když by uvítal skotskou samostatnost, musel hlasovat NE, protože ANO by byl zcela jasně skok do neznámých rizik.

Ale najde-li se v budoucnu nějaký realisticky uvažující politik, který si kolem sebe vytvoří tým schopných lidí, kteří všechny kroky  odtržení detailně promyslí a hlavně s nimi ve veřejných diskuzích  seznámí veřejnost, může příští referendum dopadnout opačně.

P.S. To architekti EU nedomysleli, že s přibývající diktaturou Bruselu bude přibývat odstředivých tendencí v jednotlivých státech.

2 1
možnosti
JM

semínko, semínko, pokud vím, tak Skotové to semínko zasévají s docela železnou pravidelností, a zatím to přežila jak královská rodina, tak i EU.

2 0
možnosti
JM

J85i28t28k57a 53M83o41o30d30y

19. 9. 2014 13:36

Karma. Pěkně rozebráno. V dnešní době považuji separatistické tendence za jakousi módní vlnu, která nehledí na ekonomické a politické důsledky. Naštěstí, ve skotském případě jsem se zřejmě spletla.

1 0
možnosti
TF

Rozhodně Skotům to referendum závidím- a to bez ohledu na výsledek. Protože o rozdělení státu, který je domovem pro milióny lidí, rodin tisíců firem, nesmí rozhodovat ve svobodném světě žádní politici. A už vůbec né politici jako Mečiar a Klaus. Pan Kočárník (tehdejší ministr financí)to komentoval slovy: Slováci by byli určitě pro odtržení, Češi zase pro udržení a nic by se nevyřešilo, tak jsme to rozhodli sami. Rozdělili to, aby snáz kradli jak tady tak na Slovensku. Bylo to potupení obou národů jako stáda nesvéprávných idiotů,kteří bez zlodějů a kolaborantů nejsou schopni samostatného myšlení...

4 6
možnosti

Tentokrát autorka udělala jen souhrn známých faktů, pobavila mě ovšem s tímto " Ostatně pamatujete si, jak nezanedbatelná část Čechů svého času vnímala rozpad Československa div ne jako konec světa? " Sám jsem tedy takového Čecha ba ani Moraváka nezaregistroval ani jednoho, všichni v mém okolí byli toho názoru, že než neustálé hádky jestli někam dát Slováka či ostatní, tak je lepší rozdělení

6 1
možnosti
Foto

Objektivně, pane kolego, nebylo takových málo, co se jim trochu rozpadl svět.

3 0
možnosti
Foto

Má to jistý háček. My jsme ale nehlasovali v referendu. Což představuje demokratický deficit.

2 2
možnosti

Nehlasovali jsme i v dalších věcech, takže Havla jmenovali komunisti a hlavně StB, Čalfu taky, atd. atd.

5 0
možnosti
Foto

Zejména za dva poslední odstavce velké +++R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články