Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vyhrály obě strany, ale více ti, kteří prohráli, protože při tak velkém podílu odpůrců soužití s Anglií, bude Londýn muset určitě přijít s nějakou zajímavou nabídkou, aby příští referenda nedopadla jinak.

Vítězství soužití s Anglií není zas tak drtivé, blíží se plichtě. Zadělává na možné problémy v budoucnosti. Referenda o tak závažné věci, jako odtržení, či vznik jiného státního celku, by měla být postavena na 2/3 většině, resp. si myslím, že "mateřský" stát by se měl více starat o takové snažení dříve a jednáním a ústupky referenda nedopustit. Až když se ochota a ústupky ukáží příliš nedostatečné, tak asi nezbude nic jiného, než o odtržení jednat přímo, či prostřednictvím referend. Nevím, nesledoval jsem to, co Skoty donutilo uspořádat referendum. Snad se tomu dalo předejít.

6 0
možnosti
Foto

A byla by to tak strašná tragédie, pane Černý, kdyby se Skotsko oddělilo? Můžeme to interpretovat i tak, že téměř polovina Skotů není spokojena s tím, jak jim Londýn vládne. (Aniž bychom předjímali, či kritizovali, jakou představu Skotové mají.)

David Cameron již dnes ráno přispěchal s celým vějířem návrhů, jak Skoty „uplatit“.

4 0
možnosti
JC

Bez ohledu na výsledek je zcela nepochybné, že Angličané a Skotové ukázali, že není nutno střílet. Pokud metropole nechce potlačit iredentisty násilím a nechce zabránit secesi potlačením občanských práv, pak ani ti nejzavilejší separatisté nemusí sáhnout k zbraním a podrobí se skutečné vůli lidu.

Bez ohledu na výsledek je také nepochybné, že Skotové na tom vydělali. Protože řekla-li téměř polovina Skotů, že by byli raději sami bez Angličanů, bude na to muset londýnská moc reagovat. A bude muset Skotům ustupovat a jejich autonomii posilovat a jejich požadavky více slyšet.

A iredenta v jiných zemích EU nyní bude také požadovat referenda a bude říkat svým vládám: když si to lajzli v Londýně, proč Vy jste tak agresivně vystrašení?

3 0
možnosti
Foto

Užití termínu „iredentita, iredenta“ není zcela správné. Má spíše opačný význam [viz. italské nacionalistické hnutí].

0 0
možnosti
JL

55% při extrémně vysoké účasti považuji za celkem jasnou výhru.

4 0
možnosti
Foto

Vysoká volební účast ukazuje, že jde o pro Skoty velmi vážnou věc, kterou Cameron (a jeho předchůdci) podcenili a teď draze zaplatí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,55
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články