Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímalo by mne (kromě výsledků nových "dohod" které proběhnou) 

i situace v Řecku  s uprchlíky. O Italských se začalo psát méně , o maďarské  situaci se píše naopak velice a o řeckých se nepíše vůbec. Jen včera jsem někde viděla zprávu, že na ostrov Lesbos se jich během týdne dostalo dalších 1.600.

O tom, kde jsou ve vnitrozemí se (jak jinak) média nezmiňují. že by na tom Lesbosu byli všichni, čili separovaní od vnitrozemí? Víte o tom někdo více?

0 0
možnosti

V97i51t 88O16t80a83h74a70l

2. 7. 2015 0:06

Od začátku bylo jasné, že "politika destrukčních bezhlavých úspor" nemá šanci řeckou ekonomiku nastartovat.  To ani nebylo důvodem.  

Původní dluhy Řecka v začátcích v roce 2010 byly totiž u soukromých hlavně německých a dále  francouzských, italských, švýcarských a britských bankovních institucí - a to v součtu z cca 80%. 

Takže Řecku se začalo půjčovat, aby i s úroky mohlo tyto dluhy splatit - takže podpora co přišla do Řecka rovnou odcházela zpět do bank Německa, Itálie atd.. Tedy naprostá většina peněz co Řecko dostalo sloužila jedinému - sanaci soukromých bank jiných státu, které neodhadly v Řecku míru rizika. 

Nyní je většina Řeckých dluhů z roku 2010 splacena - přesněji NAHRAZENA  dluhem u těchto věřitelů:

60% EFSF, 10% IMF, 7% ECB, 5% řecké banky, 1%!!! zahraniční banky, zbytek jsou ostatní vlastníci dluhopisů... 

Výsledkem je, že pokud nyní Řecko krachne, jeho dluhy neodepíšou soukromé banky, které na úrocích celé roky těžce vydělávaly, ale ZEJMÉNA daňoví poplatníci zemí eurozóny, účastnící se akce Euroval.

A nejlěpší na tom je, že tento luxusně vymyšlený Eurotunel na vlastní voliče může Merkelová, Sarkozy a spol. svést na Řecko.

1 0
možnosti

A naši odboráři se hrnou na zvýšení platů, zejména úřednických. Není to "řecká" cesta k blahobytu?

0 0
možnosti

Problém je, že kapitalismus je založen hlavně na generování dluhu. Doposud největší krize kapitalismu se podařilo zahojit válkami, které roztáčejí peníze ve velkém a jsou prostředkem mazání dluhů. Vítěz je vítěz, vítězi jsou duhy zapomenuty v rámci reparací atd.

Avšak když není možné provést válku, nastupují bankroty.

Chce to možná změnit styl myšlení a nehnát se za stále stoupajícím grafem. Protože rovnováha je neúprosná a kde se moc stoupá, musí se poté i klesnout. A čím víc, tím je pád horší a tady jsou výsledky....

0 1
možnosti

A28d35a72m 87K31a26r25a67b50a

29. 6. 2015 20:09

Byl bych Řecko tak trochu využít jako modelový příklad. Je totiž v dokonalé situaci, ve které by se na něm mohlo vyzkoušet a případně dokázat, že svobodný trh prostě fungoval a bude fungovat vždy líp než centrálně řízený = regulovaný a to vč. měny samotné. Ano míním absolutně svobodný trh :-)

1 0
možnosti

"Namítáte, že finanční inženýři sestavující rozpočet nemohou být tak prostoduší? Bohužel jsou. Již dvakrát – ano, dvakrát! – byl Řecku naordinován ze strany MMF a dalších věřitelů stejný recept: šetřete. A už dvakrát to uvrhlo zemi do recese." 

Můžete nám jen tak pro zajímavost prozradit, jaký recept byste zadlužené zemi naordinovala Vy?

1 2
možnosti

Deregulace všeho, snížení daní, zavedení vlastní plovoucí měny, podpora růstu podniků a exportu. Osvědčený funkční recept, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Rogernomics

2 0
možnosti
Foto

Ve vsech uvahach o reckem problemu mi chybi zasadni informace. A to kam se podely vsechny ty do Recka napumpovane miliardy. Ano, Recko si pujcovalo a pujcovalo. Ale na co? Komu a kam byly ty prachy posilany? A vzhledem k tomu, ze si nemyslim, ze se dnes bezne prevazeji miliardy eur v lodich pryc, musi byt dohledatelne penezni toky. Odkud, kam, komu, za co.

0 0
možnosti

J92a24n 82R68á19ž

28. 6. 2015 12:34

Např: Německé penzijní fondy vlastnili řecké dluhopisy před splacením a Řekové neměli peníze na jejich úhradu. Německý stát, spolu s dalšími , půjčí Řecvku peníze a ty jdou zpět do Německa na splátku výnosů dluhopisů. Jedná se jen o virtuální počítačovou operaci, kdy jediné euro neopustí Německo a při tom se na kontě penzijnich fondů objeví aktiva, v bilanci řeckého státu pasiva a v bilanci Německych bank pohledávka za Řeckem. A proč Řecky dluh vzniknul je celkem jednoduché. Výnosy Řecké ekonomiky dlouhodobě nepokrývají výdaje státu na platby státních zaměstnanců, důchody, sociální dávky, armádu atd.

9 1
možnosti

Grécko je zadĺžené po-uši, ďalšie splátky: 

10.7.2015 - Grécko potrebuje refinancovať pokladničné poukážky v hodnote 2 miliardy eur

13.7.2015 - stretnutie Euroskupiny, splatnosť ďalších úverov od MMF vo výške 450 miliónov eur

14.7.2015 - Grécko musí splatiť úvery v hodnote 11,67 miliardy japonských jenov

17.7.2015 - Grécko musí zaplatiť úroky vo výške približne 71 miliónov eur z trojročných dlhopisov, ktoré predalo v roku 2014

20.7.2015 - Grexit.Je to deň, kedy dosiahnu splatnosť dva dlhopisy Európskej centrálnej banke v hodnote 3,5 miliardy eur.

1.8.2015 - splátky úrokov z dlhu v MMF v celkovej hodnote 17 miliónov eur so splatnosťou k 5.8.2015

20.8.2015 - Grécko musí zaplatiť približne 3,2 miliardy eur v spätných odkúpeniach dlhopisov držaných ECB.

2 0
možnosti

Zeptám se.

Píšete, že Řecko má "čistý" rozpočet v přebytku. (pominu-li splácení  dluhu)

Takže, když prostě řekne "dluhy splácet nebudu" a prachy si nechá, tak by jim mělo ještě zbýt a nebylo by potřeba vysávat peníze z komerčních bank... Je to tak? Nebo ne? A proč?

Věřitelé by sice ostrouhali, ale to je holt riziko podnikání na rizikovém trhu....

1 0
možnosti
Foto

A ještě k otázce, jak to na nás dopadne.

To vůbec nebude záležitost Řecka, ale ostatních okolností. Když Řecko nebude v EU, tak se lehce "zhoupne" kurz EUR, ale dlouhodobý vliv této události jako takové v tom nebude, protože by to byl spíše ozdravný krok. Vliv na CZK tedy také nepodstatný. Pokud však Řecko změní politický kurz, vyvolalo by to nepochybně výrazné problémy s Tureckem a to už by mohlo na EUR dopadnout. A nejen problém s Tureckem.

A dopad na jednotlivce?

Spíše pozitivní v rámci turistiky.

1 0
možnosti

Podľa švajčiarskych ekonómov bankrot Grécka najviac pocíti Maďarsko, Poľsko a Česko.

Medzi krajiny, ktoré na grexit doplatia najviac, by mali patriť Maďarsko či Poľsko, kde v takom prípade počítajú s oslabením kurzu forintu a zlotého oproti euru o 5 až 10 %.

Oproti doláru by to potom bolo zhruba o 15 až 20 %. Zároveň dodali, že Poľsko, Maďarsko, ale aj Česká republika, ktorých ekonomiky sú do veľkej miery závislé od exportu do Európskej únie, najviac doplatia na grexit z pohľadu obchodu a investícií.

http://ekonomika.sme.sk/c/7872900/na-grexit-doplatia-najma-ekonomiky-strednej-europy-tvrdi-svajciarska-banka.html#ixzz3e6RhNAJz

0 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,52
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články