Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkně, jasně a jednoduše vysvětleno. Díky a karma.

3 0
možnosti
DS

Děkuji za zevrubné vysvětlení příčin i možných následků. Zdá se, že se Řecko přinejmenším "zasloužilo" za to, že se dostane do učebnic pro budoucí ekonomy, bankéře a burzovní makléře:-/

8 0
možnosti
RP

Autorka zapomněla jako následek řeckého bankrotu uvést zmizení původních řeckých firem. Respektive lidi, kteří se živí podnikáním a vlastní malou, střední nebo velkou firmu, kteří dosud zůstali v Řecku.

Ti by působením krize, rozpadu tržního prostředí a současně zvýšením daní a odvodů řeckou vládou buď zkrachovali nebo by byli nuceni se přesídlit mimo Řecko. Zmizely by hlavně firmy, které produkují finální výrobky anebo vyhledávané služby, za které si mohou účtovat tržní cenu. Tedy cenu, která bývá znatelně vyšší než jejich náklady a ze které lze tudíž realizovat provoz firmy se ziskem a vyplácet schopným zaměstnancům nadprůměrné platy. Neboli by zmizely firmy, které z velké části financují ekonomiku země a táhnou ji ziskem, platy svých zaměstnanců, reputací svých produktů a služeb  atd nahoru.

Jejich majetek, továrny přístavy, hotely, zemědělské plantáže atd by skoupili asi nejdřív spekulanti a nakonec by se zřejmě staly majetkem zahraničních společností, takže jimi vytvářený zisk by byl odsáván do zahraničí.

A až by bakrotový propad ustal a řekové by zjistili, že za mnohem méně peněz musí pracovat mnohem víc, sice by se vrátily továrny, ale už by to byly pouze montovny levných komponent pro německé a jiné firmy. Řekové by za komponenty  dostali čistě jen nízkou nákladovou cenu podobně jako levní asiati a zisk z té výroby by se realizoval v zemi, kde se kompletují finální výrobky, asi nejvíc v Německu.

12 0
možnosti
Foto

I15v77o 87C91i75l23i87c42h

25. 6. 2015 13:29

Díky za vyčerpávající článek R^

4 0
možnosti
Foto

Zaměření na default jako jediné možné řešení je dosti zcestné.

Stejně tak roztomilý a úsměvný náznak, že vývoj v Řecku zásadně ovlivnil vývoj CHF - zde vám evidentně unikla opatření CH centrální banky, která změnila investiční směrování a ovlivnila kurs CHF. Řekové to opravdu nebyli. ;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 688
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20096x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články