Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autorka nikdy nerkne nic konkretniho, pouze vseobecne zname zvasty okolo. Vite napr. ze v tomto systemu si muze jedinec s nadprumernym prijmem nasporit na svuj duchod pres 1 milion Kc, z cehoz 2/3 budou statni dotace, a jeho bezny duchod bude snizen o max. 15%. To nevi ani sama autorka !!

0 2
možnosti

Omyl ! Statni dotace budou pouze 3/5 ! Omlouvam se.

0 0
možnosti
Foto

"Reforma totiž překvapivě probíhá – podle mého názoru – skvěle".

Ne, neprobíhá skvěle. A Vám, autorko článku, bych doporučil vyměnit si profilovou fotku a obléknout se do modrého trička. Bude Vám sedět lépe.

0 6
možnosti

Tak to dopadá, když jeden čte jen titulky ;-D

7 1
možnosti
Foto

Druhý pilíř vlastně neměl nikdy vzniknout a třetí pilíř také nepotřebujeme. Jediný co je potřeba je vyrovnat důchodový fond a to samozřejmě vede na spoustu nepopulárních kroků - zastavení valorizace, pozdější odchod do důchodu a když bude nejhůře, tak zvýšení plateb i když tady opravdu hodně opatrně. To i nějaké dočasné snížení důchodů způsobí menší škody než zvýšení plateb. Hodně by pomohlo snížení DPH!! 

Další pilíře nechť si každý postavý sám. Doporučuju podílové fondy, jako dobrý stupeň na cestě mezi penězmi v polštáři a rizikovými investicemi na burzách. Ideálně je dobré pravidelně investovat do několika fondů, moc neřešit jeho momentální výkonnost (bude to zajímavé až v důchodu) a jen tak sem tam trochu promýchat portfolio na základě momentální světového vývoje. Například prodat všechny státní dluhopisy, když se na evropu blíží dluhová krize.

0 2
možnosti

P23a50v93e58l 24N24o35v59á94k

27. 6. 2013 11:33

hele a co takhle snizit pocet duchodcu? ;) to byl vtip. nicmene stejne realny jako parametricke zmeny, ktere navrhujete. tak si to rozeberme. pozdejsi odchod do duchodu - opravdu myslite, ze populace kolem 70 let bude vetsinove pracovat? ja mam odchod do duchodu v 67 a prijde mi to hoooodne pozde a mladsi rocniky to budou mi jeste horsi. Takze kam byste to chtel jeste posunout? stop valorizaci - to je soucasny stav. je to neudrzitelne dlouhodobe, protoze nejakym zpusobem inflaci sledovat musite. snizeni duchodu - opravdu je to politicky pruchodne? zustante nohama na zemi, teoreticka, ale neproveditelna reseni, umime nalezt vsichni. zvyseni odvodu - 28% z hrube mzdy + to, co odvede zamestnavatel, vam prijde malo? tedy navrhoval byste treba 50%? a bude to stacit, kdyz za tricet let tady bude o pul milionu pracujicich mene a o to vice duchodcu, neco jako dva duchodci na jednoho pracujiciho?

tyhle parametricke zmeny omilaji socani, ale nikdy nerekli, na jake konkretni hodnoty by to nastavili. proc asi? protoze dobre vedi, ze navrhuji nesmysly.

3 0
možnosti

P88a33v60e34l 26N52o79v74á42k

27. 6. 2013 11:00

No nezlobte se, ale tentokrat mi ten text prijde silne mimo. At uz souhlasite s reformou nebo ne, tak prirovnat to k hypotecni krizi s tim, ze to stat podporuje, je jako rict, ze les je moc zeleny, tak je dobre, ze auta se vyrabi v ruznych barvach.

2 0
možnosti

Mám velké pochybnosti o hypotéce na vlastní bydlení jako formě zajištění na stáří. Když použiji onen "selský rozum": kdyby takto uvažovali všichni, vznikne v demograficky kritickém období velká skupina důchodců, kteří budou mít zájem nemovitosti prodat a na druhé straně malá skupina, ochotných koupit ....  Klasický případ nesouladu nabídky s poptávkou, který povede ke znehodnocení ceny nemovitostí a/nebo k destrukci trhu s nemovitostmi k bydlení

5 3
možnosti

hmm ... očekával bych námitky nebo nějaký logický argument, který by můj názor vyvrátil. Primitivní mínus k plodné diskuzi moc nepřispěje.

1 2
možnosti

No, ti co pred pul rokem investovali do zlata mozna by ted radsi sli do toho druheho pilire.

1 0
možnosti

Pokud investovali až po pseudoreklamních reportážích v našich komerčních TV, nemůžou se divit

2 0
možnosti

Paní Šichtařová, Vaše články se mi líbí. Váš "selský rozum" je perfektní. Díky, pište dál!!!

6 1
možnosti

střízlivé a ničím nezaujaté hodnocení tzv. důchodové reformy (pro někoho největšího tunelu), díky paní Šichtařová, ostatně jako vždy

4 2
možnosti

Poznámka k americké hypoteční bublině - nízké úrokové sazby přispěly k jejímu nafouknutí, ale podle mě bylo hlavní příčinou "nenažranost" bank. Ceny nemovitostí v Americe dlouhodobě rychle rostly, takže banky braly hypotéky jako skvělý byznys - očekávaly, že kdyby klient nesplácel, tak nemovitost se ziskem prodají. Manažeři i prodejci byli motivováni k co největšímu počtu a objemu prodejů - snažili se tedy nacpat hypotéku každému, kdo se mohl podepsat na úvěrovou smlouvu. Aby nalákali i chudší obyvatele nabídli jim tzv. subprime hypotéky - tedy hypotéky s minimálními splátkami v prvních letech.

Mimochodem - vzpomínáte na situaci před krizí u nás? Každý den se na nás valila reklama ukazující sen o vlastním bydlení, který šlo snadno splnit - hypotékou (a naše banky rovněž půjčovali téměř každému). Vzhledem k příchodu krize u nás tento boom netrval tak dlouho jako třeba v Americe či dalších zemích.

7 1
možnosti

J28a34k45u11b 90T42r66e27n31k

26. 6. 2013 21:38

Tak obecně se soudí, že za to můžou spíš záruky Clintonovy vlády za hypotéky pro chudé....

3 0
možnosti

Rád bych si spořil na důchod. Ale z čeho ?

1 2
možnosti

Moje rada ... odkládej si 10% svých příjmů hned jakmile ti přijdou ... jinou možnost pro tebe nemám ;)

5 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,23
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články