Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J98a12n 82R56á88ž

23. 8. 2022 19:23

Já mám problém s termínem "nadměrný zisk" a ještě větší, proč tolik lidí nesnáší ty, kteří podle jejich měřítek nadměrný zisk vytváří. Když jsem podnikal, tak mou nevětší snahou bylo se svými partnery vytvořit co největší zisk. Že byl někdy "nadměrný" v porovnání s konkurencí mi dělalo dobře, protože to byl důkaz, že děláme svoji práci produktivně.

Ovšem něco jiného je letošní zisk energetických firem, které si vytvořily u nás monopolní postavení - typický ČEZ. Vstupní náklady jsou v podstatě stejné, výrobní cena je také v podstatě stejná jako vloni a tak nyvýšení výstupních cen o více jak 300% během pár měsíců považuji za poněkud nemravné, či nezasloužené! Tak jistá regulece jejich zisku, třeba tím, že by se omezil vývoz a prodej elektřiny přes Lipskou burzu, by nemusela být zásadně antisystémová..

Fakta: V roce 2021 činila cena silové elektřiny 1600 Kč/MWh a predikce ceny pro rok 2023 pro silovou elektřinu dle ceníku ČEZ je 6500 Kč a přitom se výrobní cena silové elektřiny zvýšila oproti roku 2021 max. o 15%. Tak tomu dá nezasloužený (nadměrný) zisk říkat.

Banky jsou něco jiného. Ty reagují na měnovou poltiku ČNB. Takže u těchto bank se o nějakém "nadměrném", či nezaslouženém zisku ani moc nehovořit nedá

0 1
možnosti
JK

Představte si, že budu brát každý den plat 100 000 (sto tisíc) korun a všechny si je budu ukládat. Tento denní plat budu brát po dobu jednoho tisíce let. Tak na závěr, po těch tisíci letech, budu mít 1/10 (jednu desetinu) Kellnerova majetku (já vím, že Kellner už nežije, zabil se při s lyžování vrtulníkem). Osobně jsem to přepočítal v Excelu.

Desetina světové populace spravuje 84% bohatství.

64% světové popiulace spravuje majetek o hodnotě 10 000 dolarů,

Paní Šichtařová v článku neuvádí jediné čísílko, jediný konkrétní údaj, vůbec nic - jenom balast jakési ideologie, podle které chce, aby lidé fungovali, nejlépe těch 64%, že ano.

Věříte jí?

0 1
možnosti
JK

Naší zemi vládnou monopoly a mají nadměrné marže, ceny téměř čehokoliv jsou vyšší jak za hranicemi a nastavením daní to není. Monopoly jsou těžká váha i na vládu této země, dokonce i když vládne ten co zároveň ovládá i jeden z oborových monopolů. Jeho poklonkování Hradu i Klausovy je toho důkazem. Takže proto si ti co nejsou do kšeftů tolik napojeni brousí na část pohádkových maží zuby. Bojím se, že případná další daň (ať už se jmenuje jakkoliv) jen prožere bez užitku, její investování je to nejlepší, co se s ní dá udělat. Takže postavení bytů, bez toho, aby peníze prošli státní kasou, je nanejvýš zajímavý nápad.

Možná by se tento princip investování, namísto odvodů do děravé kasy, mohl rozšířit i o další oblasti. Pokud se navíc nechá výběr dodavatele i kontrola na investorovi, pak se i výstavba výrazně zlevní, ubydou skořápkové firmy typu "vlastník firmy, já" a ubydou i různí zprostředkovatelé a lobbisti. Dobrý nápad.

0 0
možnosti
ZZ

Vláda, která se sama rozhodla válčit, musí nést důsledky svého rozhodnutí.

Většina občanů této země si válku nepřeje.

;-(

0 1
možnosti
JK

Vím bezpečně, že nikdo si válku nepřeje, ani vláda, tak proč ten krvavý agresor Putin pořád útočí. Pan Zavadil mu už poslal důrazný dopis, aby s tím přestal a stáhl se z okupovaných území, takže konec bude vbrzku.;-)

2 0
možnosti
OD

Po roce 2008 světové veřejné kasy vyrobily dluh ve výši 3 biliony dolarů, aby umělými penězi sanovaly největší bankovní zlodějinu dějin, která té krizi předcházela.

Je čas mlčet a splácet morální i reálné dluhy, paní nežinýrko.

0 0
možnosti
Foto

J70a93n 61Š92i58k

22. 8. 2022 8:39

Vláda tímto získá politické body. Ve státě, kde nesmrtelná teta Závist hraje první housle, není nic jednoduššího a líbivějšího. Co na tom, že to klienti stejně zaplatí, finanční sektor si stejně najde cesty jak zisky udržet. Je pod tlakem svých akcionářů a pracují v něm velmi šikovní lidi. Kdyby ne, tak by takové zisky neměli. Jenom hlupáci si myslí, že je jednoduché a bezpracné je dosahovat. Hezký den

1 0
možnosti
JR

J42a24n 55R38á78ž

23. 8. 2022 19:40

Z jiného soudku: Vláda dostane z nárůstu cen silové elektřiny letos o cca 20Mld. Kč na dani víc než vloni a v roce 2023 už to bude o víc jak 42Mld. Takže by nijak státní kasu nepoškodilo, kdyby se po vzoru Německa snížila daň a tím se regulovala cena, místo nesmyslného rozdělování finančních kompenzací, které budou bránit snižování inflace ..

Ovšem to politolog nebo vyučený ajťák těžko pochopí, takže se budou peníze socialisticky pořád rozdávat a pan minisur financí se bude divit, proč u nás inflaec nejenom neklesá, ale utěšeně roste.

2 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články