Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

"Lidi, neblbněte, na útraty za srandičky je nutné si nejprve vydělat. Ne nejdřív utrácet, pak vydělávat.

Ale přece vy, jako ekonomka musíte vědět, že právě takové chování, kdy lidé nekupují na co nemají a odkládají spotřebu znamená v kapitalismu spolehlivé spuštění krize. :-)

6 0
možnosti
Foto

Jenom metodickou poznámku: Není důležitá korelace růstu objemu dluhu a růstu mezd, může být významná korelace mezi růstem objemu dluhu a růstem objemu vyplacených mezd a platů.

0 0
možnosti
Foto

Růst ekonomiky je k ničemu, jen nás zadlužuje.

1 0
možnosti
RP

A ještě jsou tady další dluhy. Které se naštětsí ČR zatím netýkají, ale EU bohužel ano.

Například budoucí náklady vyvolané současným přijímáním imigrantů. Či dokonce budoucí pokles ekonomiky příslušných států, pokud s imigranty ještě navíc nastanou problémy.

Totéž je s zelenými, nejvíc to je asi vidět na Enetgiewende v Německu. Tam je možnost budoucího poklesu ekonomiky už prakticky jistota.

6 0
možnosti
Foto

Globální finanční systém začíná připomínat letadlo. Dluh funguje jen dokud je reálná ekonomika schopna pokrýt zaplacení úroků. Náprava bude zřejmě bolet, ale pro začátek by stačily dvě věci.

1. Centrální banky by měly přestat "cílovat" inflaci a nechat volný trh, ať si poradí. Optimálně by se střídala období inflace (kdy se do ekonomiky napumpují investiční prostředky) a deflace (kdy se z ní vyždímají nerentabilní projekty).

2. Státy by měly fungovat na principu co nejvyrovnanějšího rozpočtu a zadlužovat se jen tak, aby byl dluh (v poměru k HDP) plus mínus konstantní. Jedině takový režim se dá dlouhodobě udržet.

Jinak, celkem zajímavá dluhová statistika je na blogu IMF (ČR je hned v prvním grafíku, čtvrté kolečko zleva)

https://blogs.imf.org/2019/01/02/new-data-on-global-debt/

2 0
možnosti
Foto

Mnohé centrální banky (FED, BOJ, ECB) tiskly a tisknou peníze v miliardách měsíčně. Tím tyto měny znehodnocovaly a znehodnocují. Fiat měny jsou inflační měny.

Není dobré se příliš zadlužovat, ale v inflačních měnách nemá smysl šetřit. Je třeba ušetřené peníze dobře investovat. Například maximálně 10 procent svého celkového investičního kapitálu do rizikových, ale zpravidla velmi výnosných "věcí", jako je bitcoin. Myslím si, že bitcoin má před sebou lepší budoucnost než například US dolar nebo euro. Bitcoin existuje již více než 10 let, je velmi volatilní, jeho cena často hodně stoupá, ale i často dlouhodobě klesá. Pokud do něj někdo dal peníze na minimálně 4 roky a uložil si své bitcoiny na bezpečné místo, tak vždy hodně vydělal. Toto však nedává žádnou garanci pro budoucnost. Je třeba si o něm hodně nastudovat a investovat obezřetně a opatrně. Tímto jen sděluji svůj názor, nepodávám investiční rady. Každý musí sám zvážit, co s penězi udělá.

Varování: Tak jako voda teče z míst vyšších na místa nižší, tak peníze tečou od lidí hloupých k lidem chytrým. Zní to cynicky, ale je to pravda.

3 0
možnosti
JSS

Lidičky blbnou a půjčují si.... jasně spousta jede bez rozumu. Ale kde je zakopanej pes, paní ekonomko? Dříve si většina vážila jmění a vlastních peněz. Dneska se rozhazuje s v soukromu i státním. O systému společného by to bylo na delší dobu.

kdypak dostane naše vlády rozum a bude se chovat hospodárně. Zatím pod vedením Babiše se nic neděje. Podniky v cizích rukou včetně bank a výsledky práce odchází v nivěč!! Tak to nepůjde !!

2 0
možnosti
RR

Zato, že jsou banky podniky v cizích rukou opravdu AB nemůže. Pláčete na špatném hrobě.

6 0
možnosti
JR

J48a55n 58R57á82ž

24. 5. 2019 19:31

Banky mají díky pumpování peněz do ekonomik celé EU nadbytek likvidity a neví co s penězi. Výsledek: Úroky hypoték rostou pomaleji, než by bylo zdravé a tak na hypotéku stále, i přes brzdící opatření ČNB dosáhne pořád hodně lidí u kterých není vůbec jisté, že budou schopni za relativně krátký čas splácet. Růst cen nemovitostí se sice zastavil, ale realitní trh je je díky nezdravě nízkým úrokům hypoték pořád přehřátý. Rovněž půjčky "na cokoliv" banky rozdávají na počkání. Copak půjčka s úrokem 3,3% není rozdávání peněz?

No a pak se divme, že zadlužení domácností roste vpravdu šíleným tempem.

2 0
možnosti

Svítící očička, toužící poznat svět.

Hezká vzpomínka na jarní květ, bez dluhů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články