Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Tydlencty finanční produkty jsou pěkný nesmysly.

0 0
možnosti
RO

Z části s Vámi souhlasím, nicméně v příkladu počítáte pouze s dynamickou strategií. U DPS je uzákoněno (tedy pokud si klienti výslovně sami nejednají stejnou strategii po celou dobu), že s blížícím se koncem spořícího horizontu (konec nejdříve v 60.ti letech) se celé portfolio musí postupně (již 10 let před koncem) zkonzervativňovat (poslední 2 roky jsou to defakto státní dluhopisy)... takže v tomto případě propočet neodpovídá realitě...

0 0
možnosti
GK

K článku dodám, že by stačilo opatření, aby penzijní fondy měly zisk pouze v případě zisku klienta. Pokud klient prodělá či nevydělá nic, pak nulový zisk fondu, jinak příslušné procento ze zisku. To by byl jiný "hukot" ze strany fondů. Dnes je to tak, že mají své jisté, i když klienti těžce prodělají. Dostávat procento z "obhospodařovaného majetku"? Neskutečné. Přičemž jsem jinde četl - nevím, zda je to pravdivé - že zisk fondu se vypočítává i ze státního příspěvku...

Mnohem čistější (a jistě i levnější) by se mi jevil poslední návrh Pirátů na zřízení státního důchodového fondu s osobními konty poplatníků sociálního pojištění pro dobrovolné spoření, kdy by stát úspory garantoval, přičemž fond by měl být veden u ČNB a spravován státní institucí, jako je např. Česká správa sociálního zabezpečení. Výnos ze spoření by měl být ve výši inflace. K tomu doplním, že na toto konto by mohl být poukazován státní příspěvek a bylo by vyřízeno. Nenasytné penzijní molochy by se mohly jít vycpat.

https://www.novinky.cz/ekonomika/498007-pirati-ladi-reformu-penzi-za-uspory-ma-rucit-stat.html

17 2
možnosti
RC

Takze podle Vas by bylo lepsi mit zhodnoceni 20% dolu a nasledne 25% nahoru, nez 10% kazdy rok? V prvni pripade by fond inkasoval vice nez ve druhem. V prvnim jste jako klient v minusu (po odmene spravci fondu), v druhem v zisku.

A to, ze spravcovska spolecnost nektere veci musi delat bez ohledu na tom zda fond vydelava nebo prodelava? A napadlo Vas, ze jsou situace, kdy proste vydelavat ani nejde. Predstavte si, ze vsichni padaji o 20%, Vas fond jen o 5%. A nema dostat nic?

1 2
možnosti
ZH

To že spousta investic do fondů se nevyplácí asi už hodně lidí zjistila, co kolem sebe pozoruji. Co je nejhorší je propaganda státu a finančních poradců, abychom investovali a spořili a jak je to výhodné. Článek jako jeden z mála poukazuje na tuto absurditu. Je sice pojat tendenčně některé zásadní fakta staví na okraj nebo zamlčuje (např. příspěvek zaměstnavatele), ale v principu má pravdu. Takzvané transformované fondy nejsou o nic lepší, než běžné investiční a bonusem je slabá státní podpora (max.230 Kč nás má motivovat když máme spořit v tisících?) a u šťastlivců příspěvek zaměstnavatele, jen kvůli kterým si já ještě spoření držím. Výnosy kolem 0,4% u starých transformovaných fondu jsou výsměchem klientům, kteří do transformace roku 2012 viděli zisky 3% a více. A u účastnických fondů už vidíme poklesy. Nezbývá než investovat do nemovitostí (na to ale mnoho lidí nemá), dětí a peníze ukládat na spořicí účty případně termínované vklady.

4 0
možnosti
VD

Celý humbuk kolem důchodového systému je jen jedna z lobbistických a tunelářských aktivit našich "vykuků" - jak vytáhnout z lidí další peníze a jak se na nich napakovat.

Státem garantovaný důchodový systém má být sociální záležitost - existenční pomoc, ochrana, ne zajištění ráje už na zemi ve stáří.

Státem podporovaný a garantovaný důchod má být zajištěním základních existenčních potřeb člověka - kdo chce více, ten se musí sám starat.

Jinou věcí je dnešní výše odvodů na sociální pojištění a co za ně potom člověk na stáří dostane, tj. že stát své lidi škube o peníze, a ty tečou bůhví kde.

Klausova parta svého času vytunelovala důchodový účet - rozpustila jej ve státním rozpočtu (???).

Důchodový účet, pokud je nazývaný jako pojištění a ne daň, tak má být samostatný, oddělený od státního rozpočtu a sloužit jen své věci.

Dnes je kupodivu v přebytku, ne? Možná že právě to je ten pravý důvod, proč se zase řeší důchodová reforma - je asi potřeba mu zase pustit žilou, trochu jej zredukovat.

Včera zasedala komise - to byl teda pohled - desítky dobře placených lidí z daní lidí zabíjí čas mlácením prázdné slámy, neskuteční (v tom jsou ti "socani" mistři světa).

:-)

9 1
možnosti
RC

Duchodovy ucet? Zase ten hoax?

1 2
možnosti

Podle tohoto by nedávalo smysl dělat prakticky žádné investice do jakýchkoliv fondů, což je kravina. Poplatky z důchodových fondů jsou regulované státem, víc si prostě fond nevezme. Vhodně je opomenut příspěvek 230 Kč a pak další sleva na dani ve výši cca 360 Kč měsíčně na ruku, když tam pošlete další dva tisíce. I státní příspěvek se úročí.

Pokud máte dynamický fond a investujete průběžně každý měsíc a máte horizont 30 let, tak vás pokles o 40 % jednou za deset let prostě nerozhodí, když je v ostatních letech průměrný růst 10 %. To máte totiž stále za 10 let zhruba 60% zhodnocení. Ročně zaplatíte 0,8 % za správu, tedy za deset let to dělá asi 8 %. K tomu 15 % ze zisku, to je za devět let 9*1,5 % tedy 13,5 %. V propadovém roce nic neplatíte, žádný zisk nebyl. Takže od těch zbývajících 60 % odečtete 21,5 % a zbyde 38,5 % zhodnocení za 10 let. Odečtěte si inflaci 2 % ročně, tedy dalších 20 % a jste na 18,5 % čistého zhodnocení za 10 let + státní příspěvek a to samé zhodnocení z něj. Za mě dobrý, skoro dvě procenta čistého zisku ročně, to máte bez většího rizika málokde.

0 0
možnosti
LD

Píšete nesmysly. Ony mají totiž procenta v jednotlivých letech jinou váhu. Fond vám může ze začátku krásně růst o 10% řadu let. Když vám ale těsně před důchodem začne díky tří, čtyřleté krizi stagnovat, a pak spadne o 40%, zlikviduje vám to nejen zhodnocení, ale třeba i to, co jste tam vložil.

3 0
možnosti
KL

inflace je irelevantni, protoze konstantne ovlivni vsechny zpusoby sporeni, takze bych ji do vypoctu vubec nezahrnoval. penzijni pripojisteni vidim jako jeden z nastroju pro diverzifikaci dlouhodobych uspor. protoze ukladat vyssi castky nema smysl a suma, ktera bude maximalizovat vyhody (statni prispevek + danovy odpocet) zase na nejake vyraznejsi vylepseni statniho duchodu stacit nebude, pricemz v pripade prispevku zamestnavatele dava toto sporeni jeste trochu vetsi smysl.

4 0
možnosti
LD

A pak ještě chuťovka. Jdete do důchodu a chcete z vašeho naspořeného milionu pravidelný měsíční příspěvek cca 10 let. Ano, fond vám naspořené peníze převede na neúročené konto a začne vaplácet. Můžete se těšit, jak si s vámi těch deset let bude užívat i inflace. Pokud si peníze necháte vyplatit ihned, přijdete o státní příspěvek.

1 1
možnosti
RC

1) muzete si to prevest na penzi u pojistovny.

2) muzete si to nechat vyplatit behem 3 let, tam ta inflace tolik radit nebude

0 0
možnosti
Foto

I84v37a11n 74M46a95r30e95k

22. 2. 2019 19:53

Tak nevím, mám penzijní připojištění. Platím měsíčně 1000 kč. a k tomu též každý měsíc dostanu státní příspěvek 230 kč. Takže se ptám, je to výhodné, či ne ? 8-o

1 0
možnosti
LD

Kolík procent zhodnocení těch 230 Kč bude představovat cca za 30 let? A o kolik celkově své peníze zhodnotíte při 2% inflaci a průměrného zhodnocení fondu lehce nad nulou? Reálná kupní schopnost naspořených peněz bude okolo 50% původní hodnoty.

4 0
možnosti
RK

R88u39d97o30l76f 64K90o56n46c

22. 2. 2019 18:54

dôchodkový systém je len prasprostá pyramídová hra.

Čo tak sa zamyslieť nad jeho totálnou zmenou ?

PS riešenie mám ale to neni nic pro "slabé" povahy.

2 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 42,63
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články