Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Dovolil bych si výpočet zhodnotit jako nesmyslný. Zkusil jsem si to dát na papír, a pokud dám do fondu 100.000 Kč každý rok, který mi je zhodnotí o 7% (10% - 2% inflace a 1% poplatek) po dobu 9 let a pak se fond propadne o 40%, tak mi vyšla částka 110.000 Kč. Hlavně je to ale celé nesmysl, protože mi finance nikdo o 7% nezhodnotí, na druhou stranu ani o 40% neznehodnotí. DAX nejspíš o tolik poklesl, ale penzijní fondy nejsou indexové fondy. Čísla byla použita záměrně nafouknutě, aby výsledky, rovněž chybné, někoho snad ohromily.

5 2
možnosti
PN

Tady je to samá perla, to je pane odborníků;-D;-D;-D

Článek použil pravdivá fakta o průměrném zhodnocení, ani směr dolů ani nahoru nemusí být nutně přesně odpovídající, ale trend tomu odpovídá.

Dávat peníze do fondu= živit inflaci, živit ty, co mají profit z poplatků a strachovat se, zda fond neskončí. O zhodnocení nad inflaci si můžete u mnoha fondů jen zdát a to riziko ani ta vidina nepokryje zisku ;-D;-D

1 2
možnosti
VC

Šichtařová je dnes bohužel více populista než odborník na finance. Smutné.

9 6
možnosti
PN

Vyvrať fakta a budu věřit, takto jen plácáš

2 0
možnosti
JV

Pokud se burza o hodne propadne - v tomhle pripade o celych 40%, jako v r. 2010, tak se take brzo na puvodni hodnoty vrati. Po kazdem propadu nastupuje raketovy narust. Nejuspesnejsi jsou ti, kteri na takove propady cekaji a teprv potom investuji. Skoda, ze tech velkych propadu neni moc. Asi jeden za 10 let. Cekanim ztracite take.

0 2
možnosti
PN

Ano, propad se po nějaké době vrátí na původní úroveň - no to je terno !

No nespoř ;-D;-D;-D

1 0
možnosti
JN

J59a56n 94N43o59v74á84k

7. 3. 2019 18:54

Nebý toho, že mi 50% plateb do fondu platí zaměstnavatel, také bych si spořil jinak - ale s těmi penězmi od zaměstnavatele se to vyplácí (jiným způsobem by mi tyhle konkrétní peníze nedal)

6 0
možnosti
LK

přesně tak, já spořím 500,- stát tam přihodí 130,- a zaměstnavatel 1000,- čili ikdyby tam bylo -x% zhodnocení, tak ve výsledku jsem v plusu...

1 0
možnosti
JC

Autorka zapoměla (?) zmínit daňovou výhodu v případě příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění, který je do určité výše (50.000,- ročně) daňově uznatelným nákladem firmy a znamená tak úsporu zdravotního a sociálního pojištění a daně ze mzdy, což může činit až cca 45 - 48% z takto uspořené částky za rok .

4 0
možnosti
SS

Z tohoto pohledu vychází průběžný systém jako lepší. Ovšem jen v případě, že se člověk toho důchodu vůbec dočká. Současný systém je natolik rovnostářský, že se téměř vytratil prvek zásluhovosti. Pokud tedy stát umožní část odvodů posílat do fondů, tak peníze z nich zůstanou alespoň partnerovi.

5 0
možnosti
LM

Me vychazi, ze pri sporeni na duchod se nevyplaci na stat jakkoli spolehat.

2 1
možnosti
LC

Jako vážně? Takový blábol jsem už dlouho nečetl. Pokud bude anketa o nejhloupější článek na idnes tak tohle má můj hlas a to je v této konkurenci co říct. V tomto článku nesedí vůbec nic, terminologie, čísla prostě nic. Hlavně, že to slečně vyšlo jak potřebovala a mohla svůj názor prezentovat. Opravdu děs kdo dnes může publikovat rádoby odborné články.

3 9
možnosti
SS

Potrefená husa z fondů se ozvala?;-)

5 1
možnosti
LT

no a jaká je tedy alternativa?

0 0
možnosti
SS

Třeba nemovitost, jak psala autorka.

Byt, kupovaný před deseti lety stál 1.2 Mega. Dnes je za skoro čtyři. Pronájem nese asi desítku měsíčně. Skoro průměrný současný důchod. A to se to dá ještě prodat.

4 1
možnosti
MJ

No, kdyby ty fondy měly nakonec zisk jako zmiňovaný odstrašující DAX (ty dva obří propady), tak bych byl spokojený. Jenže to zdaleka nemají.

1 0
možnosti
JK

Což takhle závislost růstu poslaneckých, senátorských platů na růstu důchodů ? Třeba by nebyly nutné žádné komise, penzijko by bylo jen takovou třešničkou.

1 2
možnosti

Nesmysl, dnes je to navázáno na růst mezd, které rostou vlastně stejně jak důchody (Když se podíváte na dlouhý interval, může za to systém výpočtu růstu důchodů.).

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,17
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články