Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J91a27n 60R34á61ž

15. 6. 2018 13:54

Osobně si myslím, že až prasknou bubliny na akciových i realitních trzích, bude to dost lidí bolet, ale bez bolesti se nikdy nedá žádný návrat k normálu očekávat. A už je na čase, aby návrat k "normálu" na realitním trhu už konečně nastal.

Příběh z let nedávno minulých z Floridy:

Kamrád, český emigrant, velmi chytrý pán, vlastnil několik rezidencí u známých golfových hřiští nedaleko Orlanda, která pronajímal důchodcům ze severu, kteří přijeli na Floridu se ohřát a zahrát golf. V době největšího realitního boomu v letech 2005-2007 všechny rezidence velmi výhodně prodal, neb využil nákupní horečky vyvolané Clintonovým politických zásahem do systému hypoték, kdy kde kdo chtěl mít rezidenci na Floridě. V letech 2009-2010, kdy se trh ochladil a hypotéční úroky razantně stouply, začaly dávat banky pomalu na trh zastavené domy neplatičů na trh a ten kamarád začal v aukcích kupovat. Získal za stejné peníze o tři domy víc. U nás by se o něm řeklo, že je spekulant. V USA získal vážnost jako dobrý obchodník.

Vím, že i u nás dost lidí čeká na to, až bublina praskne i u nás a zastavené byty, či domy se budou v dražbách prodávat za rozumnou cenu.

PS. Kupovat nemovitosti na hypotéku v Praze kvůli zisku je nesmysl teď a bude tomu tak stále, neb pražský realitní trh bude vždy deformovaný.

1 0
možnosti
PB

P18e81t31r 73B60u23r62i37a24n

15. 6. 2018 15:21

S tím příkladem jste to popsal naprosto přesně. Mnozí internetoví "odborníci" tady všem s velkou pompou sdělují, že až realitní trh dosáhne vrcholu, bude padat dolů a s ním všechno, jako by objevili emeriku. A že prý bankéři a kapitáni průmyslu jsou hloupí, když neví to, co ví soustružník z Kolbenky. Ovšem pravda je taková, že to, že ekonomika funguje v cyklech, je naprosto základní poznatek z ekonomie. A že ti výše jmenovaní počítají dlouhodobě s diverzitou těchto cyklů a ne s jejich vrcholy. Je úsměvné jak lidé, kteří si neumí vypočítat daň z vlastní výplaty poučují na dálku guvernéra ČNB, že všechno dělá špatně.

1 1
možnosti
BH

Základ je, že věřitel musí být při smyslech komu půjčuje a nést rizika. Brát si spotřebák na nemovitost na kterou jsem nebyl schopen nic našetřit může akorát nesvéprávný jedinec patřící do ústavu.

1 0
možnosti

Ono to tak na první pohled ale vůbec nemusí vypadat. Když si máte vybrat, jestli budete platit hypo + úvěr 16 měsíčně nebo nájem 18 měsíčně, tak i přes riziko růstu sazeb půjdete do té hypo. Zariskujete, dáte třeba fixaci na 8–15 let. Přirážky na delší fixace jsou stále velmi nízké a je velká šance, že se zanedlouho rozjede inflace, jako nikdy...

0 0
možnosti
Foto

tak někdo tvrdí že česká ekonomika je na tom dobře jako nikdy ale tohle moc optimisticky nezní-a tak občas přihodíme článek o levici, imigrantech, pražské kavárně, Bruselu a feministkách, které označíme jak zdroj všeho zla a jde se dál aby ti nahoře mohli klidně rozkrádat dál;-)

2 2
možnosti
PB

P71e33t88r 28B12u33r57i28a18n

15. 6. 2018 13:09

Je to tak Libuško. Zpráva o tom, že migrant v Německu kuchnul čtrnáctiletou holku má ve skutečnosti zakrýt ten fakt, že LTV hypoték se snížilo z 90% na 80%. Vás hned tak nikdo neošálí.

6 0
možnosti
PP

1) ČNB je samozřejmě řízena politiky obvyklým stylem, po nás potopa. Koho při zavedení intervencí zajímalo, co bude za 3 roky, politici vždy rádi přehazují problémy na další vládu a ta pak musí nepopulárním způsobem řešit předaný problém a dřívější vláda hřímá v médiích, to by se za nás nestalo. Tedy Rusnok nepočítal s tím, že Zeman bude zvolen znovu prezidentem a tedy že bude nadále guvernérem ČNB.

2) Jsem zvědav, co si banky počnou, až nastane recese, s nemovitostmi, které jim při neplacení hypotéky propadnou, když navíc jejich cena bude nižší než půjčily, protože trh již nebude přehřátý. A to bude exekucí na zbylé částky mezi půjčkou a vydraženou cenou.

0 0
možnosti
JR

J41a40n 56R92á16ž

15. 6. 2018 14:05

k bud 2) Banka v době insolvence dlužníka už bude mít splacenou velkou část hodnoty domu. Takže i když spadne tržní hodnota domu, či bytu po splasknutí bubliny o cca 30-40%, tak v dražbě může být stále prodán za nějakých 50% původní ceny. I po odpočtu nákladů s exekucí, banka moc tratná nebude a dlužníkovi navíc zůstanou na krku zbývající splátky dluhu, které prodej nepokryje, i když dům už nebude vlastnit.

Duchem chudý je ten, kdo si myslí, že doby hojnosti trvají věčně a dnes si vezme hypotéku na předraženou nemovitost. A duchem chudí vždy v krizích zapláčou. To je jeden ze zákonů trhu.

3 0
možnosti
PB

P16e68t34r 13B17u92r21i97a25n

15. 6. 2018 11:00

Nemovitosti jsou předražené...je zvláštní, že tohle může napsat člověk, který se živí finančním trhem. Cenu nemovitostí určuje ve svobodném podnikání vždy trh. Nedovedu si představit, z čeho jiného by se ona cena dala určit.

0 1
možnosti
PN

Nemáte pravdu. Cenu nemovitostí dělají také stavební náklady. Jinými slovy pokud postavím dům za 5 milionů a prodám jej za 6 milionů je vše jakž-takž v pořádku. Pokud jej prodám za deset milionů tak je trh přehřátý a nemovitosti jsou předražené. Pokud jej neprodám za víc než 4 miliony tak je krize a nestavím. Ten druhý případ zbytečně předražených nemovitostí vyvolal krizi v USA (americký dům sbitý z několika překližek se ve Virginii prodával za 800k USD a lidi to kupovali, neb na to dostali levné hypotéky a rozumbradové jako vy mleli pitomosti o tržní ceně - no a pak se divili, že nabídka překročila poptávku a ceny klesly na polovičku - což nebylo dobře, protože lidi přestali hypotéky splácet nejenom proto, že na ně neměli, ale proto, že cena domu byla nižší než zůstatek hypotéky). Teď jsme ve stejné pasti my. Nemovitosti se prodávají vysoko nad cenu jejich stavebních nákladů a to jenom proto, že stát selhal při územním plánování a nejsou stavební parcely. Co si myslíte, že se stane, až trh ceny srovná a nemovitosti spadnou na polovičku jako se to stalo v USA? Myslíte, že lidi budou splácet hypotéku na barák deset mega, když si stejný dům budou moci koupit za pět? A co se pak stane s těmi bankami, které budou mít záruku za úvěr nemovitostí třeba na úrovni 90% papírové hodnoty dneska a cena klesne na polovičku?

3 0
možnosti
PS

ČNB má stejný postup jako Eurozóna. EU pumpuje pomocí kvantitativního uvolňování do ekonomiky neuvěřitelné množství peněz, je jedno že když toto začalo tak si spousta odborníků ťukala na čelo. Bylo řečeno že mimořádná doba(tedy období krize) si žádá mimořádné prostředky. No už je dávno po krizi a tyto finanční pumpy jedou na plný výkon. Jednoduše řečeno peněz je spousty ale chybí mechanizmus jak tyto uměle vytvořené peníze dostat mezi lidi. Z těchto levných peněz se financují zrůdnosti jako zpětný odkup akcií. Ekonomika EU je jeden velký experiment, uvidíme jak to dopadne.

PS:Dovolím si predikovat. Dalším krokem bude prolomení známé pravdy že dluhy se jednou musí splatit.

12 0
možnosti
Foto

Nikoliv, dluhy se dají odepsat, takže si snížíte příjem a zaplatíte menší daň. Viz kdysi Agrobanka.

0 2
možnosti
Foto

Díky, paní Šichtařová, za vysvětlení souvislostí nám, ekonomický barbarům. (I když, přiznám se, i mně ne-ekonomce ty tehdejší "intervence" pana Singra připadaly jakési divné). A výsledek? Tristní... Rv

5 0
možnosti
KT

Tristní znamená co, paní "neekonomko" Pantlíková?

2 2
možnosti
KT

Další zoufalý útok na ČNB.

Jako by snad za bolest mužíčkovy hlavy nemohlo pití, ale ČNB.

1 19
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,62
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články