Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Mzdy určitě nezveřejňovat. Na druhou stranu je ale dobré mít alespoň trochu přehled, jak si stojím na svém pracovišti - tedy vědět, jak vysokou mzdu ve srovnání s kolegy na stejném oddělení mám a proč. Mohu se pak šéfa ptát, čím si mohu zasloužit mzdu, jakou má támhle Ferda. Je mi ale jasné, že můžete narazit na spoustu šéfů, kteří nebudou ochotní se o tom bavit. To ale nejsou dobří šéfové.

Ještě je tu jeden důvod, proč toto vědět. Aby člověk znal svou hodnotu na trhu práce. A v případě neochoty současného zaměstnavatele vám přidat, se poohlédnout jinde. Dnes se na pracovních serverech již naštěstí objevují inzeráty včetně mzdového rozpětí. Díky tomu se lze také docela dobře orientovat.

9 0
možnosti
JR

J76a61n 47R42á90ž

16. 12. 2016 19:23

Kdybych byl Vaším vedoucím, tak se budu vždy rád a ochotně bavit na téma proč máte jen třicet tisíc a ne padesát a proč podle mého názoru je výše Vaší odměny za práci přiměřená funkci, kterou zastáváte i hodnotě práce, kterou pro firmu vykonáváte. Ale vždy bych odmítl vést debatu o výši mzdy Vašich kolegů. Každý se musí umět sám ohodnotit a když se s názorem vedoucího nesejde, nezbývá než se s firmou rozloučit. Ocenění konkrétní práce konkrétních zaměstnanců je jen a pouze na vedení firmy. Proč má jeden víc a druhý méně, je výsledkem vyhodnocení mnoha faktorů, které není schopen vyhodnotit, zvláště u sebe, žádný zaměstnanec objektivně.

6 0
možnosti
PA

P38a24v55e50l 25A33r81o32n

16. 12. 2016 10:26

Paní Šichtařová, souhlasím, Nejste v žádném rozporu, jen nepodléháte módním nesmyslům.

7 0
možnosti
JK

A jak by jinak šlo zabránit tomu, že dostanu kulový a lež, že je to běžný plat?

1 0
možnosti
VV

Podáním výpovědi. A rázem zjistíš jak jsi pro zaměstnavatele potřebný.

3 0
možnosti
JL

No, kam vede pozitivní diskriminace a kvóty jsme zažili už za komunismu. Jsi v KSČ? Máš větší šanci na vedoucí místo. Jsou tvoji rodiče v KSČ? Máš větší šanci dostat se na gymnázium / VŠ. A jak to nakonec dopadlo, všichni víme.

Teď se to akorát začalo měnit ve smyslu

1. Jsi žena? Pomocí kvót budeš mít větší šanci na vedoucí pozici

2. Někde dokonce navrhují: Jsi imigrant? Pomocí kvót budeš mít větší šanci na vedoucí pozici

3. Jsi Rom? Pomocí zákona donutím majitele bytu, že ti ten byt musí pronajmout

4. Jsi černoch? Pomocí pozitivní diskriminace donutím VŠ, aby tě přijala

5. Jen je zvláštní, že ještě nikdo nenavrhl: Jsi bílý sprinter? Tak máš právo startovat o několik sekund dříve než černoši :-)

42 2
možnosti
PD

Je s podivem, že 29 lidem nevadily vaše lži a dali vám plus.

Zákon nenutí majitele bytů pronajímat byty Romům. Zákon pouze trvá na tom, že Romství nebo neromství člověka nesmí být podmínkou při veřejně inzerovaném pronajímání. A je to ze stejné logiky, jako že vaše členství v Ku Klux Klanu nesmí být důvodem, kvůli kterému černošský nebo cigánský doktor odmítne ošetřit vaše zranění v nemocnici.

Vysoká škola má mít rozumně nastavené přijímací řízení, aby kvalitní uchazeči byli přijati a ti nekvalitní ne. Na rase by to nijak záviset nemělo.

A k bodu 5 - zapomněl jste zmínit, že odnepaměti rozdělujeme ženy a muže při sportovních soutěžích - ženy a muži závodí samostatně (muži proti mužům, ženy proti ženám). Ba dokonce, roztřiďujeme podle věkových (téměř všechny sporty) či hmotnostích (box apod.) kategorií. Trošku se vám ta vaše filipika rozpadá.

1 0
možnosti
VV

Omluva - blbův překlep, mělo být plus.

0 0
možnosti
MT

"Každý majitel sebemenší firmičky i gigantické společnosti se především snaží vydělat. A vydělá tak, že zaměstná ty nejlepší lidi a vymáčkne z nich, co se dá. Jedno, zda ženy či muže – zaměstná prostě ty, kdo majiteli a jeho společnosti přinesou největší přínos."

To jste skutečně tak neuvěřitelně naivní?

Zaměstná toho, kdo je zrovna k dispozici, toho, který se mu zdá nejmíň hrozný, popř. taky toho, koho mu kamarád dohodí. A to je ještě samozřejmě předpokladem, že je schopen to aspoň trochu odlišit. Každý, kdo se v životě setkal aspoň s jednou "personální manažerkou" či natroublou zaměstnankyní personální agentury, ví, o čem mluvím.

A zkuste si sestavit smyšlený životopis schopné a zkušené padesátileté třeba úřednice a poslat ho na inzerát, požadujícíc přesně její zkušenosti a znalosti. Schválně, jestli vám vůbec někdo odpoví.

A ne, nejsem zastáncem žádných kvót, jsem přesvědčená, že se každý musí umět postarat sám o sebe a nikoliv s pomocí státu (pokud není osamocený totální chromajzl). Jenom je třeba se smířit s tím, že předsudky a různé formy znevýhodnění samozřejmě existují, a ne si nasazovat růžové brejle a tvrdit, že schopný se vždycky uplatní. Nežijou všichni v Praze a nejsou VŠ ve specifickém oboru, nejsou všichni mladí, nadějní, flexibilní...

11 1
možnosti
PA

P23a16v91e20l 73A42r43o52n

16. 12. 2016 10:25

Ale to co říkáte přeci není v rozporu s tím, co říká paní Šichtařová.Ano v reálu jsou ve velkém podniku personalisté nic moc. Manažeři také. Ale to se bavíme o realitě. Máte pocit, že kvoty to spraví ?

5 0
možnosti
RK

R93a59d10e94k 68K61a32r21a22s

16. 12. 2016 8:44

"A úplně jiná věc je být si vědom své hodnoty a diskrétně mezi čtyřma očima šéfovi oznámit svou nespokojenost. Bez ohledu na to, jaký plat mají kolegové. A pokud šéf nevyhoví, asertivně podat výpověď."

Typický pražský pohled. Ale zkuste to udělat na malém městě a potom si hledat práci desítky kilometrů daleko a to co navíc dostanete, utratíte za jízdné nebo benzín, nehledě na projetý čas.

5 3
možnosti
AM

A17d94a78m 45M77a69l21ý

16. 12. 2016 10:58

Na malém městě si se šéfem mohu o výši své mzdy pohovořit taktéž. Samozřejmě musím při požadavku na výši mzdy zohlednit i to, že se jedná o malé město. Malé město může mít zase jiné výhody, třeba nižší náklady na bydlení.

2 0
možnosti
PS

Úředník z EU s božským komplexem a pocitem neomylnosti může za rozklad EU.Sice nám na ČT24 tvrdí že brexit je vinou Ruské propagandy a nevzdělaných Britských vidláků s nízkým příjmem.Pravdou je že za Brexit mohou nesmyslná nařízení která produkuje Bruselský úředník.Pokud se EU nevrátí k původní myšlence,tedy hlavně ekonomické aspekty a bude vymýšlet tyto nesmysly,nebude mít EU dlouhého trvání.

8 0
možnosti
AM

A21d23a29m 46M77a81l10ý

16. 12. 2016 8:21

Hezky napsáno. Plebs ovšem tíhne k socialismu.

14 0
možnosti
RK

R33a80d33e36k 56K81a78r27a79s

16. 12. 2016 8:51

Nevím, co bylo špatného na tabulkovém systému nebo systému pracovních tříd? Dnes jsou akorát zvýhodněné štiky, které i díky různým pracovním agenturám dostávají vyšší platy než stávající zaměstnanci za stejnou práci a nejde většinou o žádný rozdíl tisíc korun. A tito se to kolikrát nemají šanci dozvědět.

0 0
možnosti
JJ

J29i85ř18í 21J83o45n45á80š

16. 12. 2016 8:14

Jedině výsledky práce mohou být kritériem,ne pohlaví.R^R^Karma,paní Šichtařová.:-)

27 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,41
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články