Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ekonomové se až tak nemýlí a většina výpočtů a modelů je správně. Problém je v tom, že výsledky které vidíme jdou k politikům, kteří se je změní k obrazu svému.

A pak hlupáci nadávají na ekonomy, kteří v tom jsou většinou nevinně.

1 0
možnosti
Foto

I79v36o 37P36a39t12t69a

8. 10. 2016 9:11

Článek nevystihuje skutečnou myšlenkovou bíduekonomie. Důvodje jednoduchý. Studenti ekonomických VŠ jsou podrobeni vymývání mozků, jehož výsledkemje naprostá absence tzv. zdravého rozumu. Rozumu, který byl v hlavách ekonomůnahrazen dvěma mechanizmy: kalkulačkou a strojkem na počítání bankovek. Není toaž tak překvapivý výsledek. Jeho základy lze najít v samých začátcích rozvojeekonomie, kdy se tato zcela odtrhla od rodiny (L. Mlčoch, Ekonomie rodiny vproměnách času, institucí a hodnot). Ekonomové proto nevědí nic nejen o rodině,dokonce nechápou postavení dítěte ve společnosti a to ani v případě vlastnírodiny s dětmi. Vůbec nejhorší na celé věci je to, že necháváme řídit naše životy sociálními diletanty, protože ekonomové typu V.Klause a A. Babiše nejsou nic jiného.

3 0
možnosti
RC

Kdyz jste jmenoval Ty dva, tak co Sobotka, co muzete rici o nem?

0 0
možnosti
Foto

M66a57r33t54i64n 94Š27i26k

8. 10. 2016 9:09

Státy se mýlí, centrální banky taky....ještě že máme vás! Vám přece už dávno zbankrotovalo Řecko a Evropa se zmítá v poslední křeči inflační spirály a rozpočtových hrůz, bankovní sektor je v rozkladu. Pokud tak dobře zkoumáte chování lidí, nezapomínejte v tom výzkumu na prostý fakt, že lidi umí číst a někteří si dokonce i pamatují. Třeba vaše obvyklé katastrofické vize. Pokud jsou ekonomové kecálkové, tak vy jste všech kecálků královna. V tomto názoru mě nezvyklá ani skutečnost, že vaše texty jsou v redakčním výběru iDnes prakticky několikrát do týdne. A že politici netrefili rozpočtový schodek? Vy fakt myslíte, že najednou přestanou dělat politiku a začnou dělat přesné ekonomické analýzy? Ach jo....

1 0
možnosti
RC

To neni jen o analyzach. Pry se letos za investice prozatim utratilo mene, nez bylo to malo, co se planovalo.

0 0
možnosti
VV

vážená děvo, normální ekonom nevypustí z pusy takovou věc jako vy... "

Nebo je to snad normální stav, že je dnes výhodnější mít peníze ve slamníku než v bance"

omg

0 14
možnosti

Při záporných úrokových sazbách je nesporně lepší mít peníze ve slamníku než v bance. A normální stav to určitě není. Ale co je dnes normální? NIC. Vše se mění, a to zatraceně rychle. Celá demografie planety Země se mění čím dál rychleji, a to způsobem, který spěje k celoplanetární katastrofě lidstva. Procento lidí, kteří mají jen samá LIDSKÁ PRÁVA a neustále se zvyšující NÁROKY, nepřetržitě stoupá. Tato část lidstva neprodukuje nic a množí se 3 až 4 krát rychleji než ta produktivní část lidstva, jejíž POVINNOSTI a ZÁVAZKY jsou neustále zvyšovány. Kam to vede? K úpadku světových kultur a civilizací. Mimo jiné k tomu, že produktivní, daně platící občané se rozmnožují zodpovědně, ale jejich úspory jsou státem zabavovány (inflací a zápornými úrokovými sazbami), k podpoře neproduktivního obyvatelstva, které zná jenom svá PRÁVA a NÁROKY.

A bude to čím dál tím horší, dokud nebude celosvětově uzákoněna nová CHARTA LIDSKÝCH PRÁV a POVINNOSTÍ!!, mimo jiné výslovně ZAKAZUJÍCÍ nekontrolovanou porodnost, migraci a "právo" na azyl. Dosud jsem neslyšel o žádném politikovi, který by měl odvahu o tom otevřeně hovořit.

17 0
možnosti
MC

R^Dnes souhlasím s Daliborem Bartošem.

0 0
možnosti
TM

T19i56b14o69r 88M10a86s16n17ý

7. 10. 2016 20:40

Škoda, že nelze dát antikarmu.

0 9
možnosti
DB

Paní Šichtařová, tentokrát to není celé špatné, jen polovina, ta první polovina o plánování je hrubý omyl. A ta druhá polovina, kterou odvozuje vztah mezi lidmi a ekonomií, je velmi správný postoj. A právě proto není možné plánovat tak velikou společnost, jako je stát na desetník přesně, to nedokáže nikdo, ani vy.

Takže plánování je jen jistá predikce, ale nikdo není schopen predikovat, jestli se náhodou v květnu příštího roku nějaká česká firma nedostane na čínský trh a začne tma velmi úspěšně něco prodávat, a když se to stane, můžete plány zahodit, protože vše bude jinak.

Všechny veliké firmy plánují tzv klouzavým plánem, kdy vyloženě počítají s tím, že se v období jednoho roku něco stane, co se nedá předvídat, a že to změní celý výsledek plánu. A pokud se nepletu tak se na VŠE tradovalo, že takovéto plánování zavedlo firma Olivetti před mnoha a mnoha lety, to jen komunisté museli vždy z politických důvodů začít každou pětiletku od nuly, protože by jinak museli přiznat, že se netrefili v plánování, a to by neodpovídalo jejich poroučíme větru dešti, tedy vše víme lépe a umíme vše lépe.

Tolik tedy kritika nyní něco chvály. Máte pravdu, ekonomie je sice o číslech a agregátech ale za každým číslem je člověk nebo skupina lidí a agregáty ukazují jak se v součtu projevuje chování všech jednotlivců.

A tak tedy křivka poptávky není nic jiného než chování lidí ve funkci kupců, když je cena vysoká, jen několik málo si danou věc může koupit, je-li cena nízká, může si dovolit skoro každý danou věc koupit, a tak se takového zboží prodá velmi mnoho. Na rozdíl od těch drahých. Jako příklad můžeme vzít obrovské motorové jachty s posádkou, má je jen pár lidí na světě. jsou moc drahé a housku si koupí každý.

Křivka nabídky ukazuje podobné chování výrobců. Když je nějaký výrobek drahý a dá se na něm velmi vydělat zkouší skoro každý tento výrobek vyrábět, když je cena nízká, dělá to jen málo firem. A PROTO jdou tyto křivky proti sobě, mají průsečík, kterému se říká ekvilibrium. Atd.

8 0
možnosti
Foto

Vlády musí vždy selhávat v plánování. Proto je v tomto ohledu daleko lepší svobodný trh, který se skládá z milionů individuálních plánů které se navzájem koordinují skrze nabídku a poptávku.

1 1
možnosti
MH

Paní Šichtařová, dost často s Vámi souhlasím. Ekonomům nevěřím od roku 2008, kdy nám "vrchního ekonoma", pardon, ministra financí, dělal chemik, který byl navíc zvolený nejlepším ministrem financí EU. Tehdy tvrdil, že nás se krize netýká, když nemáme Euro. Od té doby mne jímá hrůza, jací museli být ti ostatní ministři financí v EU, když tenhle byl z nich nejlepší ...

3 7
možnosti
MV

Autorka má pravdu, že jednou z hlavních "proměnných" v ekonomice je chování lidí - je tedy důležité zbytečně nešířit paniku. Co se týče označení řady ekonomů termínem "kecálci" - v tomto rovněž souhlasím ;-) Stačí si vzít příklad s minimální mzdou. Kdykoliv se zvyšuje, poslouchám strašení, jaké nedozírné následky to přinese v nárustu nezaměstnanosti atd. Současná vláda ji konečně začala zvedat - a (pro řadu ekonomů zřejmě překvapivě) žádne zhroucení pracovního trhu nenastalo. Dle mého názoru je rozumné zvyšovat minimální mzdu v souladu s celkovým růstem mezd.

4 0
možnosti
DB

bylo by dobré rozlišovat mezi ekonomem a rádoby ekonomem...a to je u nás tak, že když hraje český národní tým hokej nebo fotbal máme u nás cca 10 mio nejlepších trenér na světě jak fotbalových tak i hokejových..........a podobné je to i s ekonomií, ve skutečnosti ji rozumí málokdo............ale všichni do toho mluví....a ještě je nutné si uvědomit, že jsou různí ekonomové, jak jsou i různí doktoři.........a asi by se nikomu nechtělo si nechat operovat srdce od optika. ALE V EKONOMII JE TO PODOBNÉ, jsou plánovači, jsou odborníci na daně, jsou odborníci na burzovní věci, jsou ekonomové specializovaní na bankovní sektor...a jsou ekonomové filozofové, kteří vidí všechny vztahy,, ne v detailu...to nejde...ale v globálu.... holisticky...

a ano co se týká minimální mzdy a mzdové úrovně vůbec je nutné ji porovnat jak vnitřně tak i s okolím...a my Češi si dáváme velmi malou finanční odměnu za práci a to už skoro 70 let....je na čase, zvýšit životní úroveň u nás......je podle mne šílené, když náš kantor má asi tolik jako žena u kasy v německém Penny.........

a celkově viděno je nutné snížit růst růstu vysokých příjmů a zvýšit růst růstu nejnižších a nízkých příjmů...tedy u nás cca u 60% obyvatelstva včetně důchodců---sice to bude jen krok za krokem a mělo by to tak jít.........a zatím ANO a Babiš tuto politiku razí a má to veliké odůvodnění v jednom základním ekonomickém zákoně..tzv SAYův zákon....musí být tolik koupěschopné poptávky aby mohla skoupit vše, co se vyrobí..........jinak se ekonomický cyklus vychýlí a bude krize.........

3 0
možnosti
Foto

profesionál o blížící se krizi nemluví, i když ví, že je za dveřmi

2 0
možnosti
DB

záleží na tom v jaké funkci profesionál, pokud děláte předpovědi, je lepší říci co víte, protože se častěji trefíte.........pokud jste politik, je dobré se z toho vykroutit a neříct nic závažného, a pokud jste kantor na VŠ tak vám vyloženě nezbývá nic jiného než říci pravdu, jinak by si z vás študáci za pár týdnů dělali legraci..........

4 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články