Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

K tomu všemu, co popisujete, bohužel zcela logicky vede kapitalismus... který se ukázal, díky své dravosti, jako ... a teď pozor: chtělo by se napsat "životaschopnější", jenže nazývat to, co povede ke zkáze lidstva životaschoným je absurdní - je tedy asi správnější napsat "lákavější"

Jenže z hlediska dlouhodobého přežití lidského druhu se obávám, že takto lákavé společenské systémy nejsou pro přežití lidstva jako živočišného druhu vůbec vhodné - podporují totiž egoismus, sebestřednost, narcismus, který si vše krásné a cenné přivlastňuje a to bez ohledu (bezohledně) na zbytek lidí (a zvířat a rostlin) na planetě Zemi...

Na Zemi se už řadu let (spíše desetiletí) vytváří otrokářství nového druhu, takového, v němž 99% lidí pracuje na neskutečné bohatství zbývajícího 1%.

Bohužel  i to "pouhé" 1% lidstva je stále ještě tak obrovské množství lidí, že je nemožné, aby se domluvili a táhli za jeden provaz a vedli lidstvo tam, kam by to pro ně bylo prospěšné a žádoucí. Už jen proto, že na světě není nikdo takový, kdo by věděl s jistotou, co je (a co není?) pro lidstvo jednoznačně prospěšné. :-/

11 0
možnosti
PM

Kapitalismus je z nmoha pohledů špatný systém, ale existuje nějaký lepší? Který nebyl historicky znemožněn?

Btw. ono by dost věcem pomohlo, kdyby firmy nebyly _ze_zákona_ nuceny být zaměřeny jen na zisk. Takto jsou přes akcionáře a tento zákon tlačeny jen a pouze k maximalizaci (krátkodobého) zisku, bez ohledu na cokoliv. Na živ.prostředí, zákazníka, vlastní zaměstnance, dlouhodobý prospěch, cokoliv. Když se chce nějaká firma chovat jinak, akcionáři mají na ni bič.

Tento zákon platí "pouze" v USA, jenže v důsledku hegemonního postavení této země v hospodářství světa, podobně se chovají i evropské či japonské společnosti. Stačí např. když mají akcie na US burze..

1 0
možnosti
AM

Takže za dlouhodobé rozevírání nůžek, nezávislé na tom, jestli je krize nebo ne, jak se píše v úvodu, můžou nezodpovědné centrální banky a chudí, kteří místo své chudé spotřeby investují na burze.

A až bublina splaskne, bude po rozevírání nůžek.

Jak brilantní!

1 0
možnosti
PM

IMHO nebude po rozevírání. Jen se to rozevírání zpomalí na normální úroveň.

Kapitalismus totiž vždy vede k rozevírání nůžek až do nějaké krize, která majetek nějak zresetuje.

Bohužel ty krize povětšinou byly války..:-(

1 0
možnosti
Foto

M29a38r54t42i54n 54Š46i61k

12. 6. 2015 8:25

Hmmm, klasika... Bubliny, praskne to, stav je neudržitelný, atd.. Novinkou pro mě je volání po vyšší spotřebě, na úkor investic. Přitom bylo všude kolem stále slyšet - "neprožírejte" své zdroje, rozumně investujte. Takže jako obvykle. Důkladně vystrašit davy a ještě důkladněji je uvádět ve zmatek, protichůdnými informacemi. Jdou pak samozřejmě mnohem snadněji "vytěžit". R^

4 0
možnosti
HN

On je dost rozdíl mezi investicí a spekulací - což je právě to co se teď děje na akciových trzích. Lidi kupují akcie ne proto aby dodali podniku kterému věří nějaký kapitál a za to pak dostali podíl na jeho zisku (dividendy), ale čistě proto že očekávají že koupenou akcii za rok se ziskem prodají. Vlastní podnik, dividendy, atd, jsou jim úplně fuk. Tihle spekulanti (nikoliv investoři) jedou podle vzorce Koupit, Počkat, Prodat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články