Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud se to nechá ,,jen tak plynout" povede to jen k velmi jednoduchým a populistickým řešením - začnou se hledat viníci a ti se vždy najdou-jedno či to budou přistěhovalci z východu,jihu,cyklisté nebo židé. Pak budeme ještě s láskou vzpomínat jaká,že to byla selanka na začátku druhé dekády tohoto století--on totiž může přijít ,,Novej -Mladej-a ten už se nezakecá " Takže rozhodně nenechat ,,jen tak plynout". Jak to může dopadnout - se můžeme ohlédnout -co přišlo po krizi v 30 tých letech minulého století.:-/:-/

5 0
možnosti
OP

Dobrý, hodně dobrý R^

1 1
možnosti
JR

J56a14n 50R11á96ž

14. 6. 2015 13:42

Vím, že mne za následující názor liberálové roznesou, ale nedá mi to.

 Souhlasím s názorem odstupňovaného zdanění korporací a bank.

To jest: Korporace a banky, které dosahují nadprůměrného zisku (před zdaněním) buď odkládají kvůli dividendám investice nebo výplatou štědrých dividend chtějí zavřít pusu kritikům špatného hospodaření managementu z řad akcionářů nebo mají nepřiměřený zisk. Vím, že o tom, co je nepřiměřený zisk se dá diskutovat, ale většinou vzniká tam, kde je monopol nebo významná tržní síla. A to je pro ekonomiku  nezdravé, takže bych proti tomu, aby se "nadměrný"  zisk progresivně zdanil vůbec nebrojil.

S progresivním zdaňováním  už jednou zdaněných peněz jednotlivců  rozhodně nesouhlasím. 

P.S. To, že krize jsou ozdravným nikoliv zhoubným procesem, je nesporný fakt! A je též nesporné, že mimo obludného chování ECB a  CB jednotlivých států, jsou výrobcem nezdravých jevů provázející jednotlivé etapy krizí i dotace všeho typu.

0 0
možnosti

Souhlas. Ale pro vlády je jednodušší zatížit nějakou daní plošně všechny. Že tím vzroste počet těch v bídě, je jim jedno. Sami si totiž zvýší platy. Stejně jako rada ČNB po devalvaci :-P

0 0
možnosti
AK

Jedna nepravda a jedna polopravda:

1) v 50.letech byl největší soukromý americký zaměstnavatel General Motors s hodinovou mzdou USD 50 a pěkným sociálním zabezpečením, dnes je to Wallmart s necelými USD 9... Takže chudí mají přístup k horší práci a ne že ne. Pokud vůbec nějakou práci seženou.

2) Více zdanit bohaté? Stačilo by firmy a bohaté (kteří ty firmy vlastní) přestat zdaňovat stále méně. Podívejte se kam chcete a najdete tam stejný vývoj jako u nás (19% daně ze zisku - méně to nikdy v naší novodobé historii nebylo, lineární zdanění bohatých 15% a zastropování souvisejících plateb - srovnejte se 47% v 90.letech).

Ale ty peníze nezaplacené na daních je třeba nechat pracovat. Proč by je měl někdo investovat do rozvoje, když nevytížené kapacity se počítají na desítky procent? Navíc ve virtuální ekonomice je výnosovost vyšší.

Dokonalé je, že takto vzniká ještě jakési perpetuum mobile - fiskálně podvyživený stát pak hodí do klína nějakou část veřejného sektoru soukromým vlastníkům s podotknutím, že na to nemá (jak by měl, když si ořezal příjmy).

A bohaté a vlivné skupiny se nemusí bát bublin, když mohou vydělávat na soukromém vzdělávání, důchodovém zabezpečení nebo lékařské péči.

Ti, kteří na to ještě mají, si to zaplatí a postarají se o zhodnocení takto investovaných peněz, ostatní mají smůlu.

2 6
možnosti
HN

Teda  $50/hodinu jako mzdu v automobilce v 50. letech bych teda chtěl vidět (předpokládám že je myšlena mzda nějakého dělníka když se srovnává s $9/hod ve WallMartu). Teď ještě tu o Červené Karkulce.

4 0
možnosti
MD

1/6 lidstva neumí číst a psát, má hlad a značná část těchto lidí umírá neléčenými nemocemi nebo v nesmyslně vedených válkách. Velká většina těchto lidí nemá ani představu o tom, že to není spravedlivé, že kvalita jejich života by se měla zvýšit. Svět patří se vším všudy všem lidem rovným dílem. To by určitě mělo být napsáno v základní listině lidských práv a svobod. Bylo by samozřejmě nutné zakomponovat do toho principy zásluhovosti, pomoc potřebným, mechanizmy přerozdělování atd. Názor, že kvalitu státu určuje míra zdraví a vzdělání jeho občanů a všechny další ukazatele jeho kvality jsou druhotné, by měl mít platnost pro celý svět.

1/1000 lidstva (drtivá většina z nich jsou bezohlední lidé) vládne světu pomocí zákonů, které se zdokonalují pod jejich vlivem tak, aby se poměry v podstatě zachovaly. Osobní spotřeba produktů, které všichni lidé světa vytvoří, nemá u drtivé většiny lidí z této 1/1000 meze. O tom, jak tito lidé organizují z důvodu svých bezmezných potřeb drancování surovinových zdrojů, ničení přírody a tím přirozeného prostředí nezbytného pro zdraví všeho živého, se nemá cenu rozepisovat, jsou to pořád dokola omílané informace.

O této 1/1000 lidí je třeba se trochu rozepsat, aby bylo možné popsat, jaký by měl být cílový stav.

Pokračování je na: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

3 6
možnosti
JR

J11a31n 67R71á96ž

14. 6. 2015 13:48

Myslíte si, že život na zemi může být spravedlivý podle  kriterií sociální diferenciace vycházející s ideálů Rovnosti, Volnosti a Bratrství? Takže si myslíte, že sociální diferenciace je nutno regulovat? To je utopie neb sociální rovnost neexistovala a nikdy existovat nebude.

4 0
možnosti
KD

Dříve celý svět vlastnilo promile. Takže posun.

1 0
možnosti
SS

Autorka říká stejnou věc jako M. Rothbard ve svéknize „Peníze v rukou státu“. Tedy to, že inflační peníze způsobují bohatnutíbohatých a chudnutí chudých. Pokud se prolévá ekonomická pyramida nekrytými penězi,tak jako první se k nim dostávají bohatí se znalostmi a kontakty, kteříkupují na cenové hladině platné v době uvolnění peněz. Pokud penízeprodifundují do nižších pater ekonomiky, tak jejich kupní síla je znehodnocena.Je zajímavé, že vlády úporně bojují proti ekonomické nerovnosti, ale sami jisvou politikou vytvářejí. Jediná jistota, jak vystoupit z tohoto kolotoče,je prožitek silné ekonomické krize. V současnosti se zdá, jakoby ekonomovéa politici měli recept, jak takové krize zvládat, ale domnívám se, že je to jenzdání a naopak se prohlubují tenze. Každý technik ví, že napětí se připřekročení meze pevnosti uvolní a systém dosáhne samovolně rovnováhy, tak že senapětí odbourá (třeba trhlinou). U humanitně vzdělaných lidí už to tak neplatí,stále kolem sebe, že mají problém odlišit příčiny a následky. Obecné principyzdravého rozumu se musí v dlouhodobém horizontu prosadit. Takže neníotázka, jestli se současným přístupem zvládáme, ale kdy krize přijde - zda zadva měsíce nebo pět patnáct let. Jsem o skálopevně tom přesvědčen.

12 0
možnosti
PR

jj.... tu knížku jsem čet a je tak jednoduše psaná, že základní ekonomický principy z ní musí pochopit i Anča z Horní Dolní. Tato knížka by měla bejt povinná četba.

0 0
možnosti
JK

J19a52n 33K67v88a44p67i12l

12. 6. 2015 15:14

Vzděláním jsem technik, nikoli ekonom. Tento článek i diskuze jsou pro mne přínosem i poznáním. Ale i jako laik si myslím, že něco je na dnešním stavu ekonomiky i společnosti špatně. V 60.tých letech jsem četl sci-fi povídku (Lem?) na téma civilizace v 21. století. Společnost žila vlivem poznání, vědy a techniky tak, že pracoval ten, kdo chtěl a ostatní se věnovali svým koníčkům a zájmům. Nesplnitelná utopie. Dnes se naplňuje ten předvídaný pokrok v technice i vědě, ale současně umírají miliony lidí hladem a v nouzi.

Ony zmiňované nůžky mezi bohatými a chudými by měly mít své hranice a měli by si to především uvědomit lidé patřící mezi to 1% nejbohatších. Někteří si to již uvědomili a chovají se dle toho. Jinak skutečně dojde k zhroucení systému a jak dokazuje historie každá revoluce přešla v diktaturu a krveprolévání. A nyní, tím pokrokem by to mohl být i konec lidstva.

9 0
možnosti
Foto

A teď si představte tento paradox: efektivita práce neustále roste kvůli strojům a lepším postupům. Zkrátka řečeno, dneska jeden stroj a dva lidé obstarají tak 10 000x více práce než dříve obstaralo 10 000 lidí (v některých odvětvích).

Přesto tento fakt nepřínáší žádná velká pozitiva, hodně lidí hladoví, protože nemají práci, protože nedostanou zaplaceno. To je zrůdnost monetární ekonomiky.

2 0
možnosti
Foto

Ač vás vnímám jako fundovanou osobu, v tomto se podle mne mýlíte.  Vybrané peníze na daních se přesunou k nejbohatším úplně jinými mechanismy.

1 1
možnosti
TS

T64o17m 97S61a15u86e41r

12. 6. 2015 15:43

Zkuste přečíst ještě jednou. O daních resp. fiskální politice státu jsem v článku nic nezaznamenal.

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články