Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J15i55ř52í 29M66a88c26h

4. 12. 2023 9:22

Demografický vývoj ovšem není lineární a prognózovat, jaká bude demografická struktura společnosti v roce 2050 a dále, je holá pavěda. Zejména porodnost je ovlivnitelná nejrůznějšími opatřeními v sociální sféře (důkazem jsou třeba tzv. Husákovy děti). Jestliže ovšem budeme strkat peníze jenom do zbrojení a válek, pak nebude za chvíli na nic rozumného, nejen na důchody.

3 3
možnosti
JS

demografický vývoj se dá predikovat, co nedá predikovat jsou velké katastrofy nebo války, které samozřejmě mají obrovský vliv na demografický vývoj v místě, kde se dějí

2 0
možnosti
Foto

M25a34r89t70i66n 64Š79i97k

4. 12. 2023 9:18

To je pořád dokola. Paní popekonomka, se velmi ráda vozí na tygru líbivých a veřejnosti populárně znějících, velmi neúplných, zavádějících, až lživých informací. A tak se podívejme, jaká je skladba její "ideologie" a "transferů." Největší část transferů státního rozpočtu, jsou "Neinvestiční transfery veřejným rozpočtům územní úrovně", ve výši asi 230 mld Kč. Následují "Neinvestiční transfery veřejným rozpočtům ústřední úrovně", ve výši asi 170 mld Kč. Obvykle podobnými pisálky velmi nenáviděné Neziskové organizace, si přijdou na 16 mld Kč. Příspěvkové a podobné organizace, na asi 80 mld. Podnikatelské subjekty (a tady jsme poprvé u nějakých, snad občas i nesmyslných dotací)asi 65 mld Kč. Nehodnotím transfery Mezinárodním a nadnárodním organizacím ve výši 66 mld Kč, v jejich záměru, poslání, ani efektivitě se nevyznám. V každém případě, pokud tato bláznívá teta nechce úplně sundat fungování tohoto státu a jeho státní správy, jak na ústřední, tak na územní úrovni, tak jí její manipulativní slinty prosím nežerte. Ale nechávám to na vás, státní rozpočet si může rozklikat úplně každý.

3 6
možnosti
ZZ

Vyspělé státy dávají na penze cca 13 % HDP.

Mzdy v EU jsou cca 2-3 vyšší než v ČR.

ČR chtějí politikové to zvládnout jen z 8 % HDP.

A srovnatelné mzdy mají mít jen politikové, soudci a snad jen určité procento zaměstnanců pražských úřadů a firem.

Zbytek bude chodit s žádostmi na Úřady práce, pro doplatek na bydlení a energie.

6 0
možnosti

U těch procent HDP je zapotřebí srovnávat srovnatelné.

1) Ve většině zemí se důchody daní, takže se procenta HDP oklikou vrací státu.

2) Do procent HDP se počítají i důchody z dalších pilířů, ve kterých si lidé sami spoří. Češi to napak moc neřeší...

1 1
možnosti
Foto

Přiznejme si ale i to, že státem vypláceny důchod je taky ideologie. A taky je dobré kouknout na strukturu "ideologických" dotací - najdeme tam třeba nemalé peníze pro zdravotnictví, dost peněz na udržení zemědělské produkce v ČR (i zemědělci pak platí důchody), peníze na udržení aspoň nějaké zaměstnanosti v okrajových regionech (asi by důchodci neměli radost, kdyby tam zůstali sami), sociální služby (ano, i pro důchodce), to prostředí (pravda je, to kratší doba dožití znamená míň důchodců), hromadná doprava...

2 1
možnosti
PP

Zemědělství by bez dotací většinou zaniklo. Je někde studie, jak by bez něj vypadala česká krajina?

3 1
možnosti
ZZ

Nezaniklo by, ale výrazně by se zdražila cena potravin v celé EU.

4 1
možnosti
PB

P34e11t36r 84B36í38l13e73k

3. 12. 2023 21:32

Z té diskuse i z článku paní Šichtařové jsem nabyl dojem, že hlavní problém současné české ekonomiky jsou zřejmě důchodci, kterým současná aktivní menšina musí platit horentní platy, když už by měli být spořádaně dávno mrtví a nezatěžovat současnou mladou generaci svou existencí. Trochu uniká, že za represivního režimu pod dohledem sovětské vrchnosti (pan prezident jistě dobře ví o čem píšu) se vybudovaly za 41 let dvě jaderné elektrárny v ČR a jedna na Slovensku, nemluvě o dalších uhelných a vodních elektrárnách, stovky kilometrů dálnic, vybudování tisíců nových bytů a množství nových podniků, nemluvě o zemědělství, které bylo na špičkové úrovni. To všechno za úsilí a s přispěním daní v úrovni cca 30 % z hrubého platu současných důchodců, odváděných cca 40 let. Připomínám, že odvod na sociální zabezpečení byl povinností všech, protože povinností všech bylo být zaměstnán. Za současných vlád se od roku 1989, tj. za 34 let, vybudovalo jen pár kilometrů dálnic, ale rozkradlo se , nebo prodalo zahraničním investorům téměř vše co bylo dříve vybudováno a sloužilo. Nechci tím adorovat tzv. socialistický režim, ale spíše upozornit na neschopnost režimů po listopadu 1989 vytvořit cokoliv smysluplného, co by sloužilo většině občanů tohoto státu a ne jen několika chytrákům, kteří si ukradli majetek, který podle mne neumí ani smysluplně užít. A nyní se vše svádí na důchodce, kteří si již dávno svůj důchod zaplatili. Fuj! Mládeži vzpamatujte se, taky budete jednou staří, bude vás všechno bolet, možná budete i trochu dementní, i když to dnes nevnímáte. A pracovat po 70 není úplně jednoduché.

17 6
možnosti

Přidám jen dvě technické poznámky, na víc nemám čas ani chuť:

1) První blok JE Temelín byl uveden do provozu v roce 2002. Druhý blok o rok později.

2) Důchodci si žádný svůj důchod nezaplatili. Je to rozšířený mýtus. Máme průběžný systém, ve kterém se z odvodů aktivních pracujících ihned platí důchody starobních důchodců. Splněním podmínek na získání důchodu (penzijní věk a 35 let placení do systému) získáváte pouze právo čerpat podíl na odvodech aktuálních pracujících. Vaše dřívější odvody nebyly nikde ukládány, investovány a zhodnocovány.

11 12
možnosti
JL

Vite pratele, cist vase prispevky je pro mne cist vypraveni o supech, kterym bylo podhozeno neco na zobnuti.

Duchod. Kratke slovo, ale mnoho velkych slov pro jeho HOSPORADNE uskutecneni. Nejsem ekonom, jen technolog. Vysvetloval jsem ulohu technologa v hospodarskem deni a mnoho ucenych lidi davaji prednost technologum pred ekonomum v reseni problemu.

Duchody v CR mimo jine, postradaji dva dulezite body v zivote hospodarstvi statu. Nemit dluh a obcane znaji investovat.

Ten prvni bod je znam mnoha obcanum. Prezenu-li sve pujcky a nemaji cim platit, exekutor ma praci. Podle jedne pripominky zde na iDnes, nas dluh (CR) nas stoji 95 miliard rocne uroku. Kdyz toto cislo si kazdy rozvede malymi pocty, prijde k zaveru, stejne jako v rodine, nedelat dluhy. Zde je cast penez (cistych) pro umoreni duchodu.

Ten druhy bod je investice. Rozumi se investice obcana, ale take statu pro duchodove zabespeceni. Z konta penez vybranych pro duchody, uvolnit cast prostredku na investici pomoci investivnich sluzeb. Neco podobneho jak provadeji banky pro svuj vydelek a placeni uroku stradatelum. To nepoukazuji na vysledky techto investic na samotne hostodarstvi.

Jen podlozeni me uvahy je v dnesnim prinosu me rodiny s investic podniku kde jsem stravil 22 let jako technolog a usetril jsem mnoho dolaru pri vyvoji oprav strikovacich trysek pro turbiny, pohanejici ketadla vseho druhu. Je tp mesicni castka jiz 22 let meho duchodu. Verte, neni to zanedbatelna castka.

Mnoho dobrych pripominek vlade k reseni dilema s duchody. Vsak muj pristup je listiny konzervativce. Ty dve pripominky se vsal i socialistum mohou libit. Vzdy jsou ukazkou spravneho hospodareni.

Good Luck a mejte prijemny zbytek nedele. Dejte pozor s pripominkami k me uvaze, nepouzivejte moc nadavek. Je cas Mikulase a tech certu je stale dost.

5 0
možnosti
JL

Prosim oprava - zabezpeceni....!!!

0 0
možnosti
MK

Bylo by to možné realizovat pouze pokud by voliči nebyli naivní a nevěřili slibům stávajících politiků a EU se vrátila k tomu proč vznikla a nechtěla vše regulovat a sama zrušila veškeré dotace. Jinak je to jen zbožné přání.

17 0
možnosti
JK

Co to znamená přerozdělování ve formě dotace? Různé výdaje státu nejsou přece dotace. Pokud by se škrtly doslova jen všechny dotace, tak v žádném případě ti důchodci těch 115% nemají. Šichtářová to už mnoho let hraje na obě strany, aby se zalíbila každému. Přitom je pravicová jak poleno.

4 2
možnosti
PV

I zemědělské dotace třeba? A nebude lidem vadit, když zemědělci promítnou do cen skutečné nedotované náklady???

2 2
možnosti

Promítnout do cen skutečné nedotované náklady by zemědělci mohli v uzavřené ekonomice. Zahraniční potraviny by musely být zatíženy dovozními cly. Na otevřeném trhu EU by zrušení dotací v ČR vedlo k postupné likvidaci českého zemědělství.

6 0
možnosti
  • Počet článků 688
  • Celková karma 42,91
  • Průměrná čtenost 20096x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články