Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjKldTvwdb_AhVZPewKHeR6BZsQFnoECBsQAw&url=https%3A%2F%2Furbannext.net%2Fghost-cities%2F&usg=AOvVaw0YZ9Y-XFOi5iEciSf-29fx&opi=89978449

Ghost Cities are vacant neighborhoods and sometimes whole cities that were built but were never inhabited. Their existence is a physical manifestation of Chinese overdevelopment in real estate and the dependence on housing as an investment strategy.

0 0
možnosti

Před dvěma roky průměrná mzda v číně.

Celorepublikový průměr se pak pohybuje kolem 22 700 korun měsíčně. Dnes je asi o dost vyšší.

https://www.fondik.cz/clanky/srovnani-platu-cr-vs-cina-platy-na-vychode-asie-se-vyrazne-lisi

0 0
možnosti
AM

Denni davka jedu od Sichtarove... inu nasla jste pekny market niche, jsou lidi ktere vas clanek pohladi po dusi

Akorat tema nesmyslama ale otravujete (doslova) celou spolecnost... btw mozna byste si mohla neco nastudovat o osobni a ekonomicke svobode v Cine

4 9
možnosti
ZZ

Já bych se do Číny vůbec nemontoval. Je to jejich věc jak to tam řídí.

Problém je spíš v tom, že osobni a ekonomickou svobodu v EU samotná Unie svazuje nesmyslnými předpisy, které z nás dělají dobrovolně - povinně, outsidery. Kdo neposlouchá, nedostane část dotací, které sám do společné kasy nastřádal - a je vymalováno.

Všichni budou skákat tak, jak EK píská.

Původní smysl Evropského hospodářského prostoru se jaksi vytratil a zbylo už jen politikaření.

1 1
možnosti
IS

Závislost na ruském plynu bylo rovněž "více trhu" s příjemnými cenami. Kam to vedlo už víme. Více trhu s příjemnými čínskými cenami vede tím samým směrem. K závislosti na dodávkách surovin, zboží i technologií, navíc s bonusem systematického loupení duševního vlastnictví.

3 4
možnosti
PN

Kam to vedlo nevim, protoze to byla EU, kdo jecel, ze rusky plyn je fuj a ze ho nechce a odmitla otevrit NS2. Pak USAci odpalili oba plynovody a bylo po hehe. Mimochodem, Madari, Slovaci a pad dalsich zemi plyn z Ruska berou porad. EU "chytre" koupila prebytky LNG z Ciny, ktera ho vubec netezi, takze misto aby sel plyn k nam potrubim, tak se zkapalnel a sel k nam pre Ciny. A stejne tak nebereme Ruskou ropu, ale kupujeme produkty z ruske ropy z Indie. To je super turecke hospodarstvi. Tohle jste myslel?

4 6
možnosti
JK

Kdo že to není nejostřejší tužka v penále?

2 0
možnosti
Foto

M96a15r14t68i19n 48L83ö33w

22. 6. 2023 7:29

EU a USA ziji dbes z velke casti z tisku penez. Cina raketove rostla protoze jeji startovaci latka lezela na zemi. Dodnes je jejich prumerna kupni sila hluboko pod tou v USA a EU. Proto stale rostou a my stagnujeme. Pokud mame zustat konkurenceschopni musi nase kupni sila a zivotni materialni uroven klesnout. Jinak proste budem vse nabizet draz. A trh to nespasi, ten to pouze akcentuje. Jedine co nas drzi nad vodou je dominance USD a EUR ve svetove ekonomice diky cemuz muzeme financovat tiskem penez odkklon od zavislosti na masivnim dovozu energii bez nichz nase ekonomika nemuze prezit. A Evropa bohuzel je i na obnovitelnou energii chuda narozdil ud treba USA ale i Ciny (Tibet je temer idealni pro solary celorocne). O Africe nemluve. Nemame suroviny, nemame energii, lidi unyva a starnou... jedine co drzi uroven je to EURo dokud ho ve svete jeste berou. V tehle situaci by svobodny trh (treba prechod na BTC) nas pad akceleroval.

2 0
možnosti
OH

Pí Šichtařová to nechce slyšet, protože je to pravda. Všichni vyzdvihují Asii, že převálcuje Evropu, ale ti samí jdou hned stávkovat, když se jim jen lehce sníží životní úroveň. Problém Evropy není v jejich vládách, ale v lidech, kteří je volí a kteří chtějí blahobyt bez práce, jen žít na dluh. Asie roste díky pracovnímu otrokářství, kterou by tady nikdo nechtěl.

9 3
možnosti
Foto

Evropané si volí proto takové vlády, že stále ještě věří, že mohou mít blahobyt bez námahy.

0 0
možnosti
MK

V Asii žije 60% pozemské populace. Měla by tedy drtit úplně každého. Mělo by to být úplnou samozřejmostí.

Proč tedy tolik přesvědčování? Nebo je to snad trochu jinak?

2 0
možnosti
MR

Tento článek už má 10. let zpoždění. Zajímavé je i to, že to je po 33. letech masivních investic do vzdělání, kde každý kraj už má svoji univerzitu, fakulty. Začal se brát ohled na tituly, ale nikoliv to podstatné vypracovat se tzv. od píky. Mladí vyrůstají v umělém prostředí škol, bez kontaktu s dynamikou života, kde se vytvoří cit pro hodnoty, řád, společnost ... Co je zajímavé, netáhne je to tvořit tzv. generační vlastnictví, což je základ pro zdravý politický ekosystém společnosti, tak jako zde byl za dob mocnářství či 1. republiky. Místo toho odchází na lukrativní posty do zahraničí ... . Pak tu je fenomén jedné epochy, jež nabral dynamiku po 2. světové válce, kde mnoho mužů padlo. Nastal rozvoj feminizace společnosti, rozpad mezigeneračních rodin a postupné vymizení otcovského principu, jež nabral obrátky po roce 2010, kdy EU, tlačí na pozitivní diskriminaci a kvóty žen na vedoucích postech. Je to vlastně přechod z levé hemisféry, kde je cit pro realitu, řád, autoritu, hodnoty, čas, ale i vrcholná forma tzv. despocie, na pravou, kde je cit pro celek vidění na dálku, tedy vztahy, láska, tvořivost, rodina, ekologie, emoce, povrchnost a cykličnost, zde pak je vrcholná forma anarchie. Zajímavé je zde srovnání s Polskem, kde zůstal aktivní vliv levé m.h., otcovský princip, někdy až moc, je zde silný vliv početné rodiny a nedošlo k tak masivnímu znárodnění, tak jako u nás, a Polsko má tzv. tah na branku, jak ekonomicky, tak existovat ve světě tzv. civilizačních predátorů. Zkrátka blahobyt zabíjí, a to byl i experiment s krysami. Etolog (tedy odborník na chování) John Calhoun si ve zmíněných 60. letech dovolil zaspekulovat nad tím, jak by se mohla vyvíjet lidská civilizace.

5 0
možnosti
JP

Jděte se se svým maskulinním viděním společnosti vycpat. Jako že muži budou pracovat a pro ženy zbude jen děti, kostel a kuchyně? Pán tvorstva donese do domu peníze a žena bude pokorně čekat, co jí pán milostivě odsype? Ještě že si můžeme vydělávat samy a nemusíme být na pánech tvorstva závislé. Co by ale pánové tvorstva mohli pochopit, je dělba práce v rodině, protože prádlo se samo nevypere, večeře neuvaří a nádobí neumyje. Tzv. mužská práce v paneláku téměř není, ale tzv. ženská zůstala v prakticky neomezeném rozsahu. Ještě že máme automatické pračky a myčky nádobí a nemusíme vodu na praní hřát v kotli a prát na valše.

0 0
možnosti
RP

Hm, ty "strašné pracovní podmínky" v Číně taky způsobily, že většina lidí z té generace se nedožila důchodu, pokud tam nějaký mají. Společnost tak není zatížena, na rozdíl třeba od nás, vysokou zátěží vyplácených důchodů. jako prakticky každá společnost, která se dere tvrdou prací své geenrace z národní chudoby. A o to se může rychleji rozvíjet. Dokud nezestárne dnešní generace dělníků, ti se už důchodů dožijí a budou je chtít a v slušné velikosti.

1 3
možnosti
PN

Asi by bylo prima znat fakta. Cina ma totiz vetsi prumerny vek doziti nez USA, takze to take asi o nnecem svedci a "strasne pracovni podminky to nejspis nebudou. Mimochodem, Cina predstihla USA diky COVIDu, ktery vymazal 1.3 mil starnouci populace v USA, ale v Cine k tomu nedoslo. Za COVIDu (prvni 2 roky) v Cine zemrelo asi 4800 lidi, prevazne hned na zacatku. Hong Kong mel samostatnou politiku, tam zemrelo asi 10 000 lidi. Kazdopadne i dohromady to je jen zlomek poctu lidi, co zemreli v USA za stejnou dobu.

1 1
možnosti
  • Počet článků 688
  • Celková karma 43,22
  • Průměrná čtenost 20096x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články