Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

Ekonomové módně (a navenek odborně) mluví neutralisticky o tzv. strukturálním deficitu.

Ten je způsoben změnou společenského myšlení, která bývá někdy nazývána vznikem tzv. nárokové společnosti, jindy mluvíme o předbíhání politiky před ekonomikou, jde však stále o totéž. Komunisté slibovali dávat lidem peníze nikoli podle zásluh, ale podle tzv. „potřeb“, dnešní myšlení stojí na stejném základě. "Václav Klaus"

2 0
možnosti
LC

Také jsem ten Klausův článek četl. Skvělý. Jen bych ale doplnil, že komunisti to heslo měli "Každému podle jeho zásluh, každému podle jeho potřeb". Pravda, moc logiky v tom není, ale v zásadě tehdejší komanči, na rozdíl od těch dnešních, nic zadarmo nedávali.

2 0
možnosti
MZ

Mně se líbí, jak se každý ohání tím, že má stát šetřit. Souhlasím s tím, že se má šetřit, ale šetřit mají všichni, stát, FO i PO. Jenomže nastavení společnosti je takové, že FO i PO by nejradši státu nedali nic a ještě by stát měl fungovat beznákladů. Už je to skoro to samé jako u církví, které by měli fungovat nejlépe z ničeho. Jenomže bez peněz nebudeme mít kvalitní stát. Musíme se zaměřit na vymáhání pravidel, které jsou státem nastavené a mají být dodržovány, v tomto směru má stát hlavní nedostatky.

0 0
možnosti
FL

FO i PO dávají státu víc jak polovinu, není to už tak víc než dost?

0 0
možnosti
JP

Metanolová aféra nebyla způsobena ani tak vysokou spotřební daní za alkohol, jako faktem, že chytrá EU jaxi seznala, že metanol není jed. Tudíž se do mnoha chemikálií např. na čištění začal dávat levnější metanol a nikoli dražší, ale vcelku neškodný etanol. Metanol se začal krást místo etanolu ... a až to jelo. Do té doby vlastně ani nikdo nevěděl, jak se mohutně pančovalo ještě v době, kdy se kradl etanol. Až nahrazení etanolu metanolem a následná úmrtí celou kauzu odhalila.

2 0
možnosti
JR

J23a50n 20R91á14ž

17. 5. 2023 13:47

Vláda svým "úspornym balíčkem" dala najevo jednak jak její výstupy ovlivňují lobisté kteří úspěšně brání zájmy svých klientů aby se jich vládní škrty nějak nedotkly a jednak, že nemá dost odvahy k razantním opatřením na straně výdajů státu.

A k poznání, proč tomu tak je přikládám

https://www.email.cz/download/k/rLRwZiBmcVAIsE13yveziDrT5YRketAIF1zB7acX6uGzaVP5H-pBIgeaidyTphXoLrKh9IM/2vi5_Zw9UVSP9oZV.mp4

3 3
možnosti
ZZ

Vaše přílohy soukromého mailu si tady nikdo nepřečte a ani nepodívá se na ně.

1 0
možnosti
Foto

J50a33n 80Š15i34k

17. 5. 2023 12:57

Odpovím si sám. Podobných předpovědí lítá všude milión, ovšem která vyjde nebo ne, ukáže jako vždycky až čas. To Vy ovšem víte nejlépe sama, viďte, protože mnohé Vaše věštecké krachy nevyšly, stačí si projít pár blogů před několika lety, podle kterých už dávno žereme trávu. To nemění nic na tom, že je lepší dělat něco než nic a než rozhazovat další prachy plnými hrstmi, jak to skvěle umí Babišova družina snů. A to navzdory fňukání, plakání a sténání a omdlévání z jakéhokoliv rozhodnutí kohokoliv, protože v tom jsme my Češi mistři nad mistry. Hezký den

8 10
možnosti

Máte pravdu Jane, že fňukat nám nepomůže, ovšem argumenty v článku mají logiku a to poměrně jednoduchou - viz věta o zdražení cigaret. Ano, je lepší dělat něco, než nic. Já s balíčkem v podstatě souhlasím ,ale je to málo. Mála na straně výdajů. Trychtýř našeho rozpočtu má velkou rouru tam dole a přilívání peněz jen zvětší průtok a nic moc nevyřeší.

5 2
možnosti
Foto

Je dobré si občas připomenout, že ne vždy mezi vyššími daněmi a vybranými penězi z nich je přímá úměra. Když se to přežene (ta míra daní) může to dokonce způsobit "smrt" některým oborům. Bohužel ti, kteří o tom rozhodují, nemají (nebo mají?) žádnou zodpovědnost a proto asi nepřemýšlejí, co to za nějaký čas udělá.

Za mně - díky za ten článek,

16 1
možnosti
Foto

J41o76s41e28f 91B49á82r82t11a

17. 5. 2023 10:44

Elektrikář to stejně nepobere!

11 7
možnosti
LS

Zase lžete, inteligente.

Ing. Zbyněk Stanjura

Vzděláni

1982–1987: Elektrotechnická fakulta VUT Brno, obor elektronické počítače

1978–1982: Gymnázium Opava

3 7
možnosti
Foto

Oni nepracují s Lafferovou křivou ale s excelem, jak se prý pochlubil vrchní ekonom vlády Stanjura a bude je tady někdo poučovat, přece čím vyšší daň nastaví, tím vyšší zisk bude.

16 1
možnosti
Foto

Přesně tak. Jenže to si soudruzi plánovači buď neuvědomují, nebo nechtějí uvědomit. Oni potřebují realizovat své zisky v tomto volebním období, protože příště už může přerozdělovat někdo jiný.

14 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články