Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jo!

Škoda, že naše levice a její lepšolidní voliči zákonitosti daňového inkasa nechápou a vystačí si s trojčlenkou.

2 2
možnosti

To je nějaký protimluv, ne ?

Za lepšolidi se považuje pětidemolice a nikoliv levice !

0 0
možnosti
Foto

J24a20n 51S86v76a76t35e44k

18. 5. 2023 7:49

Jako hlavní problém vidím, že máme spoustu občanů, kteří jsou hodně či zcela závislí na výdajích státu (a tím nemyslím důchodce a lidi mladší 18 let, resp. studenty s věkem pod 26 let, ani lidi s postižením).

Teoreticky by měl stát zajišťovat především bezpečnost (vnější - armáda, vnitřní - policie, finanční - výběr daní) a oblast sociální a zdravotní (důchody, podpora rodičů s dětmi bez vlastních příjmů a VZP), ostatní by se (podle názoru některých, nikoli podle mě) měli být schopni postarat o sebe sami.

Nicméně existují oblasti, které musí stát (kraj, obce) dotovat ze svých rozpočtů, např. školství. Teoreticky je samozřejmě možné i to školství udělat komerční... jen tím ještě více rozevřeme nůžky mezi chudšími a finančně šťastnějšími občany.

Čili množství aktivit, které musí být (spolu)financovány státem/kraji/obcemi, je větší než výše zmiňované položky bezpečnostní a sociální.

Otázkou je samozřejmě míra takové podpory (dotací). Bohužel některé dotace jsou tak smluvně zajištěny, že je prakticky téměř nemožné je (bez rizika arbitráží) zrušit či alespoň omezit.

Je hezké a chvályhodné prosazovat snížení/zrušení některých výdajů státu, odkazovat se na Laflerovu křivku apod., nicméně pokud reálně není možné některé aktivity placené v současnosti z veřejných rozpočtů převést na čistě komerční bázi, potom je nutné buď zvýšit příjmy (daně) nebo se dále ještě více zadlužit.

Jak z toho ven? Jistě je správné hledat legální cesty, jak především snižovat výdaje státu, ovšem s vědomím toho, že v důsledku zrušení/snížení dotací může dojít k následnému zvýšenému počtu lidí nezaměstnaných či dokonce nezaměstnatelných, což nutně povede k dalšímu zvyšování již tak velkých výdajů veřejných rozpočtů (doktor filosofie bude těžko dělat třeba elektrikáře či specialistu na IT, jichž je relativní nedostatek).

0 1
možnosti
Foto

Je třeba podpořit zahraničí a černý trh

2 0
možnosti

Můžete mi připomenout, jaké daně, se v rámci “balíčku” v roce 2012 zvýšily? Kromě zvýšení nižší sazby DPH o 4 procentní body.

0 0
možnosti

Fungovat nemůže žádný balíček či reforma, která je namísto široké diskuze prohlasována silou.

5 3
možnosti

Pane Rozsivale. Dnes s vami souhlasim. Jen dodam, kazda vlada dela ekonomicke "balicky" bez ohledu na diskuzi. System totiz jim to dovoluje. At to vychazi z umluv petikoalice, ci z hlavy predaka koalice (kdyz je silny), protoze zde neni opozice (je zde jen zbytek poslancu na kecani za recnickym pultem), ktera ma silu neco ovlivnit a obcanstvo republiky, ktere musi pockat az do voleb udelat zmenu.

I ty manifestace "zbidacenych" obcanu ci hrozba generalni stavky odboraru, nema tu silu neco ovlivnit.

Ale clanek pani Markétky Šichtařove vypada skvele a je podobny tem zminenym poslancum, kteri nejsou ze stran te petikoalice. Mnozi se pod clankem ukazuji jako experti ekonomie, tak mame o pobaveni postarano.

Pane Rozsivale, priste na shledanou.

1 0
možnosti

Požadovat znalost Laffairovy křivky po členech vlády je podraz. To se nemůžete dějepisářů Fialy, Rakušana či Baxy zeptat, třeba kdy byla bitva na Bílé hoře? Nebo elektroinženýra ministra financí Stanjury na Kirchhoffovy zákony? Nebo ministra pro evropské záležitosti, docenta kulturologie Mikuláše Beka na rozdíl mezi houslovým a basovým klíčem? Či ministra sociálních věcí na nějakou otázku z rostlinolékařství? To musíte ausgerecht hned otázky z ekonomie, když víte, že zrovna té členové naší vlády nerozumějí? Nepřijde Vám to nefér? Rozumějí zase jiným věcem.

10 0
možnosti

Panu ministrovi pro evropské záležitosti Mikuláši Bekovi se tímto omlouvám, že jsem mylně uvedl jeho specializaci docent kulturologie, ačkoli je docentem muzikologie. Nevím, na co jsem myslel. Jako docent kuturologie by také těžko mohl být kýženým specialistou při evropských jednáních o energetické krizi a následně se stát prvním expertem na školství. To může jedině docent muzikologie.

7 1
možnosti

Mnozí ekonomové z Nervu jsou zděšeni z toho, co s tím nakonec pětikoaliční vláda udělala.

5 2
možnosti

P85e40t66r 22D56r86a86p52a21l

17. 5. 2023 15:49

To se tady nesmí říkat, že to tehdy Kalousek zadrbal, to vás Caha vyplisni

12 5
možnosti

Rosťa je v pohotovosti, pozor!

1 0
možnosti
Foto

O38t71a40k37a20r 62S41e13k16l

17. 5. 2023 15:40

Statě autorky čtu již pěkných pár let a vskutku nepamatuji , že by někoho nebo něco pochválila. Nejsem makroekonom a nejsem schopen "balíček" fundovaně hodnotit . Přesto nejde nevidět , že naše ekonomika když už není v zádeli , je už velmi blízko. Tudíž , je třeba NĚCO dělat .

A protože brečí prakticky všichni - důchodci , odporáři , příjemci dotací , obchodníci , hospodští.....tak to asi bolí. Jestli šetření má být úspěšné , musí BOLET.

Tedy : asi to je opravdu k něčemu.

7 11
možnosti

Přijatá opatření musí být účelná a ne pouze bolet.

Není problém přijmout zákony na ožebračení všech co pracují a vybrané peníze neúčelně utratit a tento stát ještě víc zadlužit.

Místo tkzv. tvrdých projektů na využití Evropských dotací jsme se tato vláda v tomto dotačním období orientuje především na tkzv. měkké projekty které společnosti nic nepřinesou, ale umožní jen jejich převedení na účty nejrůznějších pochybných organizací a s nimi spolupracujících jedinců.

Tkzv. otravný balíček nepřináší pro naši ekonomiku prakticky vůbec nic, kromě určitého zvýšení daní z příjmu, DPH, nemovitostí....... Jejich celkový pozitivní efekt na rozpočet je minimální, protože se již ukázalo, že většina deklarovaných položek příjmů a výdajů se pohybuje spíš na hranici zbožných přání, nebo spíš vyložených lží, kterými vás tato vláda národní katastrofy krmí a které vy ještě stále ( a zcela nepochopitelně ) věříte !

9 2
možnosti

K71a19r19e91l 12U42r16b58a45n

17. 5. 2023 15:10

Obávám se, že tato vláda opravdu základní principy popsané v článku neví. Co je ale horší, nenechá si ani poradit někým, kdo by o nich věděl.

7 3
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články