Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

ale dali by se ty osoby podojit více, rozhodně dali, jsou to osoby, které na jedno stranu vzali život do svých rukou, ale také ty osoby nemají dovolenou, na druhou stranu tyto osoby museli být vždycky živeny z odvodů zaměstnanců

0 0
možnosti
Foto

A z těch zaměstnanců a živnostníků je na tom vůbec nejhůř poctivý živnostník.

2 0
možnosti
Foto

tak jasně, nemá dovolenou, jemu nikdo nic nedává, co ty si představuješ pod pojmem poctivý živnostník? je spíš poctivej fotbalista nebo zubař a kterej z nich je na tom nejhůř? Naštěstí může jít každej poctivej živnostník do práce a nebýt na tom nejhůř, to by ale musel dělat a to se mu zase nechce

0 0
možnosti
MO

M79i41c56h61a24l 97O92s44i97f

13. 4. 2023 14:40

Zní to hezky, jen mi přijdou některá vyjádření nepřesná... Myslím, že třeba státní příspěvek na penzijní pojištění (myslela-li tím autorka toto) OSVČ dostává jako kterýkoli jiný občan (či dokonce občánek). Mají nárok na rodičovský příspěvek, protože toto je dávka na dítě, nikoli na živnostníka. A MOHOU mít nemocenskou i mateřskou, pokud si budou platit nemocenské pojištění (že to asi skoro nikdo nedělá je věc jiná). Je škoda, že takové nepřesnosti zbytečně rozmělňují jinak zajímavý článek. Pokud fakta pletou politici, kteří jak všichni víme, nerozumí tomu, o čem mluví nebo hlasují, u odborníka by se to stávat nemělo. Jinak kdyby to bylo tak, že někdo vědomě posílá málo peněz na penzijní pojištění a pak skutečně dostane od státu jen malý důchod, nebyl by to problém. Jenže pokud je tak malý, že se důchodce-živnostník kvalifikuje na jiné sociální dávky (třeba příspěvek na bydlení), tak to už fajn není, protože tohle je opravdu parazitování na systému. Jo a JSEM živnostník

4 0
možnosti
IK

Teoreticky může mít živnostník "nemocenskou", pokud si platí příslušné odvody, ale protože prvních 14 dní vyplácí nemocenské dávky zaměstnavatel (tedy živnostník sám sobě), je odvádění takové dávky poměrně nesmysl. OSVČ by odváděl dávky a když by onemocněl, stejně by ležel v posteli bez příjmu.

A pokud onemocní živnostník vážněji a dlouhodobě, má starosti, které by vyplácení nemocenské dávky nevyřešilo. Na rozdíl od zaměstnance mu totiž ve firmě stále běží věšina nákladů a navíc se mu může snadno stát, že nebude mít své služby po uzdravení komu poskytovat, v době nemoci přichází o zákazníky a zakázky.

Škoda, že nejde statisticky vyhodnotit, kolik odpracují ve stejném oboru zaměstnanci a kolik živnostníci. Troufám si tvrdit, že by se ukázalo, že takový malíř pokojů nebo instalatér zaměstnaný u firmy promarodí daleko více času, než OSVČ v téže profesi.

1 0
možnosti
Foto

Ja zivnostnik jsem a je to velmi proste. Pokud podminky v CR vyhodnotim celkove jako mene vyhodne, nez v jine zemi (tech parametru jsou desitky, neni to jen vyse odvodu), v Evropske unii je spousta zemi, kam se da presidlit, protoze mame jeden trh EU. Samozrejme, zde vice nez jinde plati, ze stesti preje pripravenym. ;-)

0 0
možnosti
JP

J25i82ř48í 68P17a26u67l

13. 4. 2023 15:18

Takze dosud jste to celou dobu vyhodnocoval tak, ze podminky v CR z te spousty zemi byly a stale jsou nejvyhodnejsi, kdyz jste tedy zatim nepresidlil?

0 0
možnosti
JP

Tak nevím, jestli jsem nepochopil autorku a nebo autorka nepochopila podstatu sociálního a zdravotního pojištění, nebo, chce-li autorka, daně.

Tím, že toto pojištění (daň) platíte se víceméně pojišťujete, že se vám dostane ošetření v nemocnici, lékař vás neodmítne. Předpokládá se, že v důchodu dostanete aspoň nějaký obnost, který vám bude zjišťovat základní potřeby.

U dámy, která má národohospodářské vzdělání bych očekával, že toto chápe.

Vlastně nevím, co by mělo být podstatou tohoto článku. To, že se stát rozhodl navýšit platby živnostníků?

Pokud argumentuje tím, že nejdříve se stát musí podívat kolik vydělá a kolik může potom utratit, tak bych dámě, národohospodářce, poradil, ať si dostuduje kapitolu mandatorní výdaje.

A nebo už píše článek na téma "Proč je nutné omezovat zdravotní péči, školskou péči a snižovat důchody"?

Myslím, že tak daleko dáma ještě není.

5 3
možnosti
ZZ

Asi ne, ale má pravdu v tom, že stát je finančně negramotný.

Místo toho, aby nejprve koukal, kolik vydělá a podle toho také utrácel, dělá pravý opak. Rozhodne se, kde všude chce utrácet - a protože na to nemá, začne na to vymáhat peníze od všech, kteří v tomhle rozhazování nejednou - tedy nejen živnostníků, ale i zaměstnanců a penzistů.

;-(

3 1
možnosti
PD

Většinou s vámi nesouhlasím, tady jste však popsala realitu docela přesně. Bohužel, musím dodat.

7 0
možnosti
JP

J90i92ř97í 76P43a55u25l

13. 4. 2023 15:24

Docela presne, jo? Tak si prectete prispevek Michala Osifa.

0 0
možnosti
ZB

Karma. To ale nepochopí mnozí, kteří vůbec nic nechápou a řídí se jen marketingem Fialovy vlády.

10 0
možnosti
KS

K67a80r19e54l 74S88t93e90f34l

13. 4. 2023 12:46

A co s tím má společného Fialova vláda? Ten systém, který je v článku popsán funguje už desítky let.

7 0
možnosti
KS

K64a65r23e78l 75S37t61e41f77l

13. 4. 2023 12:07

Můžeme tomu říkat daň nebo pojištění. Podstata je přece stejná. Zdravotnictví máme ve velké míře kryté tímto pojištěním nebo daní. A průběžný systém důchodů tu máme 70 let.

Pokud OSVČ budou smířeni s tím, že budou mít velmi nízký nebo žádný důchod, pak ať platí málo. Ale obávám se, že hodně z nich našetřeno nemá a budou očekávat od státu, že zasáhne.

Paní Šichtařová tohle cíleně zamlčela...

4 3
možnosti
JN

J68o42s56e77f 28N10o85v23á80k

13. 4. 2023 16:38

Pani autorka tohle naopak nezamlcela, ale jasne to v blogu napsala.

1 1
možnosti
MK

Autorko. Tento manipulativní článek Vás neni hoden.

0 13
možnosti

Živnostníkem se člověk stává povětšinou z vlastní vůle. Je si jistě vědom všech plusů ale i mínusů co mu jeho rozhodnutí přináší. Většina živnostníků v mém okolí prohlašuje, že po státu nic nechce. Všichni platí minimální zdravotní a daně neodvádějí vůbec žádné, protože "státu nedám ani korunu" a raději zakoupí další BMW aby náhodou něco neodvedli. Abych jen nepaušalizoval. Jistě se najdou i protiklady, ale je jich poskrovnu. Toto není můj názor, ale má zkušenost a pokud vím, všechna čísla o tom svědčí....avototoje.

2 12
možnosti
LK

L16u84b92o88š 37K53r38i15m52l

13. 4. 2023 10:59

Zaměstnancem se člověk stává povětšinou z vlastní vůle .....

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články