Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Příčiny inflace jsou:

- monetární expanze veřejné sféry, to máte pravdu,

- externí vstup zdražuje - cena energie. Zelený deal je samozřejmě špatně nastavený, ale růst ceny energie způsobila závislost na dominantním dodavateli, jím zneužitá a

- zapomněla jste na naše vnitřní příčiny: Rozvrácený trh práce a ekonomická struktura s nízkou přidanou hodnotou a vysokou energeticko náročností.

11 0
možnosti
AG

A61l89e14x 45G30r65e57g71o34r

20. 12. 2022 18:03

Bohemia zkrachovala dávno před začátkem války. Zvýšení cen energií je jen důsledkem politiky EU.

Ceny energií neurčité náš trh ať už je v jakémkoliv stavu ale trh zejména v Německu který ovlivňuje primárně celou EU.

4 0
možnosti
JK

Něco jsem si z toho odnesl, nekoukat na inflaci ale na trendy a aby bylo jasno, trendem je inflace (cože?), ale jiná upravená ve prospěch prezentovaného výsledku, já bych do inflace počítal jen vajíčka, že jo, a máme rázem inflaci 70% (díky pane Babiš), teda tu "trendovou".

Celý ten průšvih, ve kterém se plácáme, spustil krvavý agresor Putin, to je fakt a nedá se popřít. Jen, jak vidno, někteří na něj umí jaksi pozapomenout. Po covidu už jsme se nadechovali, ale ejhle otrnulo i Putinovi a usoudil, že plyn pro Evropu je dostatečně levný na to, aby Evropa zavřela na 10 dní oči. Jenže se opravdu šeredně přepočítal, Merkelová už ho nezachrání a tak odstartoval energetickou krizi, zase se zmýlil, nacházející zima Evropu nezlomila, ba naopak. Výsledkem je, že ceny energií strmě vzrostly, za to mohl zejména nedostatek a panika na trhu, také chybné nastavování cen a další vlivy. To se postupně právě na úrovni EU řeší (i díky Česku). Na energetiku se lavinově napojuje vše ostatní. Taky je jasné kdy to skončí, no jakmile odtáhnou putinovi hrdlořezové u Ukrajiny. Počítám, že obnova Ukrajiny odstartuje ekonomický boom.

Právě energetická putinova krize nás nutí hledat zdroje uvnitř Evropy a nejlepší jsou ty obnovitelné. Jestli je to rychlé, nebo pomalé to nevím, ale je to nezbytné, takže kritizujme nedostatky, ale hlavně nezůstaňme stát, držme se těch trendů, tedy směru hlavního vývoje.;-)

7 10
možnosti
MK

Celej brajgl spustila nesmyslná Bruselská zelená šílenost a Německá orientace na Ruském plynu.

Válka na Ukrajině to už jen dorazila.

16 1
možnosti
MM

Líbí se mi jak někteří desítky let stále dookola varují: "Pozor, už zítra příjde povodeň, je potřeba okamžitě plnit pytle s pískem!!". A nikdo nic nedělá, protože tuší že je to blbost. Když ale takhle křičíte roky, není boha, aby to jednou nevyšlo co?

Zajímavé na tomto článku je, že příčiny inflace jsou (podle článku) tři, tisk peněz, uvolňování oněch natištěných peněz (není to náhodou to samé řečené jinak?) a "hloupá" zelená politika...

Tak nějak si říkám kruci kde je ta šílená válka 200km od středu evropy, ty hromady mrtvol, rozmláceného majetku, nedodaného zboží, nedodaných nasmlouvaných energií, uprchlíků atd? To je nikde... to nemá na ekonomiku pražádný dopad. Opravdu tady nemáme inflaci kvůli tomu, že kdosi úplně uzavřel tok plynu směrem na západ... To jsou všechno jej hluopé řeči. Za všechnou mohou ti zatracení zelení fanatici.

Vždyť už vás tu přece dvacet let varuju!! Copak to nechápete? A globální oteplování taky neexistuje!

12 4
možnosti
MK

Ano, může za to především tupá zelená politika.

10 0
možnosti
IK

I95v60o 92K43u26b43e94s

20. 12. 2022 11:57

Paní Šichtařová nám sděluje, že se na inflaci zásadně podílí zelená politika Green Deal. No, je to hezké, že to říká. Ale proč to říká? Nějaké argumenty by mohla uvést k všeobecnému poučení.

0 0
možnosti
LH

Vy potřebujete argument k tomu, jaký vliv asi mělo vypínání jaderných elektráren na ceny energií?

13 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,04
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články