Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ad "74 % v roce 1988".

Zdánlivě to vypadá mnohem hůře, než současných 47 %.

Jenže vzhledem k tomu, jaký je v ČR rozdíl mezi HDP a HND, tak jsme na tom už dost podobně.

0 0
možnosti

On byl tehdy také rozdílný pohled na vlastnictví výrobních prostředků a firem obecně. Všechno takřka patřilo státu a ten také proto spotřebovával vyprodukované výrobky a služby, tedy například i na výstavbu nájemních bytů.

;-)

0 0
možnosti

Když přestanete používat jednoslovný výraz pro Českou republiku, zůstávám věrný. V opačném případě si vytvoříte nepřítele.

1 0
možnosti
Foto

J17a23n 78P26a89l95l72a13s

8. 12. 2022 18:42

S těmi poli nemáte tak úplně pravdu. Existovaly vedle sebe státní statky a JZD. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že mezi nimi byl nebetyčný rozdíl.

0 0
možnosti

Já bych paní autorce připomněl, že socialismus není daný tím, že státní výdaje překročily výdaje firem.

Socilismus je daný tím, že úplně všechny výdaje či všechno investování , ať už státní nebo firem či podniků, je prováděno a řízeno přes stát, respektive přes Komunistickou nstranu, která stoprocentně stát ovládala stejně jako přes okresní, krajské a ústřední výbory KSČ ovládala úplně všechny nestátní firmy a instituce. (Do určité míry s výjimkou JZD Slušovice).

To přirozeně neznamená, že nesměřujeme k socialismu a neznamená, že když tady budou nějaké na státu nezávislé firmy, že u nás nemůže být totalitní státem prakticky kompletně řízená ekonomika.

1 0
možnosti

Já těm našim současným statistikám moc nevěřím.

Nezdá se vám že i aktuální vyčíslování inflace za listopad tvá nějak dlouho ?

;-)

0 0
možnosti

A to je jen začátek! Všichni se zvyšování báli, ale teď zjistili, že to jde poměrně snadno. Připomíná mi to klouzačku na začátku kopce - pomalý rozjezd a pak už to fičí z kopce jedna radost..

0 0
možnosti
Foto

že by byl kapitalismus přežitek? třeba jo feudalismus byl také svého času nejlepší ismus:)

0 0
možnosti
Foto

Ani v nejmenším. Dokud nebude vynalezen replikátor a dokud jich nebude dostatek, bude kapitalismus tím nejlepším systémem, který nejlépe v potřebném množství a v dostupné kvalitě, dokáže uspokojovat všechny lidské potřeby.

1 0
možnosti

Viníkem růstu podílu státních výdajů na HDP je nejspíš i mor populismu, který se šíří nejen v Evropě. Politici mluví a jednají ne tak, aby to vedlo k prosperitě, ale tak, aby se co nejdéle udrželi u korýtka. No a rozhazování peněz ze státního, to je krásný nástroj k populismem motivované korupci občanů.

4 0
možnosti

R^

Nemohu než souhlasit. Ta transformace Václava Klause se nějak nepovedla. Zůstali jsme v socialismu! V roce 1991 jsem zakládal ODS na desateru tezí (které už žádný odeesák nezná) v malé pohraniční, komunistické vesnici. Není divu, když si do ODS Václav Klaus tahal samé komunisty, že záhy se vytratil konzervativismus a pak ODS uhnula kormidlem doleva na zpětnou plavbu. Proto jsem po dvou letech z ODS vystoupil. S Klausem jsme uvízli mezi kapitalismem a socialismem. (A to korupce je více obrazem postsovětského socialismu než znamením kapitalismu!) Možná úmyslně, jak Klause jako bývalého člena Prognostického ústavu vedla ruská tajná policie KGB. Pak nám politici (ale i politologové!) začali tvrdit, že pravice a levice neexistuje, že ta slova ztratila význam. A tak jsem psal o přirozených a nepřirozených vztazích ve zdravotnictví. Marně! Zvolili jsme si komunistické zdravotnictví se všemi problémy, o kterých jsem psal před léty. A z toho není cesty ven! Když Tomáš Julínek neměl peníze na platy zdravotníků, stanovil ve zdravotnictví poplatky. To s pravicovou politikou nemělo nic společného, protože zachoval nepřirozené, socialistické vztahy. A přesto na těch třiceti korunách David Rath vyhrál ČSSD volby (oranžové tsunami), ač před tím jako člen ODS tvrdil, že reforma zdravotnictví musí pacienta bolet! Bolela spíše zdravotníky, které VZP přestala na tři měsíce platit, dokud David Rath jako ministr zdravotnictví nepřihodil "pojišťovnám" peníze. Nebudu znovu popisovat následky komunistického zdravotnictví, protože s narovnáním vztahů ve zdravotnictví nebude mít nikdo odvahu cokoliv udělat. Ale to komunistické zdravotnictví, které tu budujeme, bude bolet především chudé občany! Bohužel!

:-)

1 4
možnosti

Tak ODS byla strana, agenta KGB, která měla a má jediný cíl, rozkrádat majetek. K tomu se samozřejmě hodí, když ho velká část půjde přes stát.

Spravedlivé by bylo, kdyby každý kdo ODS prošel a KGB v téhle operaci pomáhal, byl zavřen a všechen jaho majetek byl použit na odškodnění zbytku státu.

0 4
možnosti

To zas sichtarova objevila Ameriku,vetsnovx podíl státu na HDP ve Francii s Belgii,je ukrutna novinka,asi tak 10 let,ne-li více

4 0
možnosti

Spíš bych to, co se zde zavádí nazval "plánovaně nedostatková ekonomika". Stát svými zásahy způsobí nedostatek a "volný" trh zařídí zvýšení ceny. Protože když je něčeho málo, zcela logicky tomu vzroste cena.

Ukázkový příklad jsou emisí povolenky. Aby jste jako podnik mohli spálit například uhlí si musíte koupit a zaplatit patřičné množství emisních povolenek. Jenže Brusel dal emisní povolenky na burzu, kde se s nimi "obchoduje" (spekuluje). A každý rok množství emisních povolenek uvolněných na trh snižuje. A jelikož poptávka trvá, cena neustále roste.

Výsledek: čím dál větší přerozdělování a drahota.

13 0
možnosti

Plánovaně nedostatková ekonomika - přesný termín pro zelené regulace.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS