Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Prostě středověk.

0 0
možnosti
Foto

Systematický tisk nekrytých peněz ukazuje na nějakou chybu v matrixu. Měna USA je kryta silou propagandy a jejich vojenské mašinérie. Pokud dostanou na Ukrajině na budku, vše se zhroutí.

1 4
možnosti

Ty marxisto v matrixu;-D

1 0
možnosti

Čína sice může světu všemožně škodit, ale čipovou krizi opravdu vyvolat nemůže. V žebříčku TOP 15 firem vyrábějících čipy není ani jedna čínská. Číňan špičkové čipy prostě vyrobit neumí a Čína není producentem čipů, ale jejich spotřebitelem.

Nějaké čipy horší kvality a s cca sedmiletým zpožděním za špičkou v oboru sice Čína vyrábí, ale ty nestačí pokrýt ani jejich vlastní spotřebu. A vzhledem k jejich "kvalitě" jsou použitelné jen pro domácí trh.

Špičkové čipy Čína kupuje a pokud upadne do krize, aspoň jich zbude víc na ostatní zájemce.

6 1
možnosti

;-D;-D;-D

Běžte to říct třeba do škodovky!

1 2
možnosti

Vazena pani Markéto Šichtařová. Ve svem clanku mate obrovskou chybu. Mluvite o hypotekach v USA, jako kdyby staly na stejnych zakladech jako v Evrope.

To je uzasna neznalost.

Kdyz dostanu hypoteku na nemovitost a tim jsem splnil vsechny podminky (prosim, podminky DNESNI), moje rozhodniti je jen na dobu teto hypoteky. 5let, 10,let a az do 30 let splatky. Takovou hypoteku jsem mel ve veku 75 let a byla na 30 let. Hypoteka pri podepsani obema ucastniky (me a pujcovny) obsahovala splatku mesicne, kterou jsem mel platit po tu dobu 30 let. Ta castka se NEMENI po celou dobu tech 30 let. Je proste uzavrena bez ohledu na situaci v hypotecni politice.

Samozrejme, jsou zde i jine kriteria u jinych hypotek. O tech se vsak nezminuji.

Problem svetove krize v roce 1929 byly pujcky bank bez financniho podlozeni teto pujcky. Penize byly pouzity na investici v obrocskem mire a ti hnaly burzovni ceny nahoru. Vsak cena za akcie ma byt dana podle mnozstvi prace na vyrobku a na budoucnosti tohoto obchodu. To se nestalo. Akcie v tom podzinu 1929 klesly skoro k nule a obcane nevydelali a tim ty pujcky nemohli platit. Vse ve velike mire. Tak vse kolapsovalo. USA byla svetovou ekonomickou silou prave v tech dvacatych letech. Nekteri investori meli filipa a prodaly sve investice na vrcholu te konjuktury. Zname jmeno, Josef Kenmedy, tata pozdejsiho prezidenta USA.

1 0
možnosti

Druhy financni kolaps (2009) zapricily dva hypotecni podniky, ktere nasledovaly Kongresovy vyplod podminek hypotek, umoznujici ziskani techto penez bez poukazani moznosti splacet na delsi dobu. Pri nizke jednorocni pujce, bylo snadno hypoteku dostat. Vsak po roce se procento splatky zvysilo a zde nastal ten problem.

Vsak pri uzavreni teto hypoteky, podnik prodal to mnozstvi hypotek bankam a ty vytvoriy baliky pro investory a pouzily nejvetsi pojistovnu (UBS) k pojisteni techto "baliku". Jenze, pri memoznosti po roce platit, cely system kolapsoval a ta pojistovna nemela penize na pokryti ztrat, tak investori ztratili obrovske castky. Island ztratil cely duchodovy obsah

To je ve zkracenosti vysvetleni tech financnich problemu v minulosti.

1 0
možnosti

J80a85n 85R66á69ž

30. 11. 2022 13:34

Že to jde s Čínou s kopce je sice velký průšvih pro světovou ekonomiku, ale pro Česko je aktuálním problémem stoupající zadlužení a to, že vláda nemá žádný plán jak ho zastavit. Vymlouvat se pořád na Babiše je stejně trapné, jako kdyby krizový manažer dosazený akcionáři do podniku v problémech dovedl svou nečinností tento podnik do bankrotu a vymlouval se na předchozí vedení.

Předpovědi, že jestli vláda s rozpočtem něco rychle neudělá, může to otřást naší měnovou stabilitou jsou varující, ale vláda stále dělá mrtvého brouka.

7 2
možnosti
Foto

Takže 8 let Babišova kralování nezpůsobilo nic vážného, a současná vláda to má mít už dávno napravené? ;-(

4 7
možnosti

Nějak jsem nezaznamenal, že by vaše úvahy, analýzy a predikce měly nějakou odezvu v ekonomické obci

Zřejmě to určeno pro nás ekonomické laiky. V tom jste úspěšná, máte vysokou čtenost i karmu. :-/

1 1
možnosti

J35a75n 38R84á96ž

30. 11. 2022 13:25

Jestli Vámi sledovaná ekonomická obec nezaznamenala příchod krize, je divné, protože ing. Šichtařová není sama se svými katastrofickými vizemi. Například podle Jeffreyho Sachse je globální ekonomika v nejhorší kondici za několik desetiletí. „V nadcházejících měsících nás pravděpodobně čekají velmi výrazné otřesy,, jak prohlásil v rozhovoru PFI Talks

Současná ekonomická krize bude mít horší dopady než pandemie, prohlásil pro HN šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (srpen 2022)

Leigh Goehring, generální ředitel společnosti Goehring & Rozencwajg Associates v květnu 2022 předpověděl, že za šest měsíců vypukne velká krize,

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová : Situace se od dubna razantně zhoršila, takže světovou recesi nelze vyloučit,“ . (září 2022 pro agenturu Reuters)

3 0
možnosti

Já myslím, že ještě tak maximálně pět let a paní Šichtařová tu krizi konečně předpoví správně. Vždyť to od ní slýcháme už od roku 2008 tuším.... A třeba si pak dá už konečně pokoj :-)

Ale asi bych si od ní nenechal radit, jak mám investovat ... ;-)

1 3
možnosti

krize z nadvyroby se vyresila umelym zvysenim spotreby a ted se zjistuje, ze ani to neni vecny recept

1 0
možnosti
Foto

Mne zaujal Váš názor v článku na iDNES, že prý Češi utrácejí, místo aby šetřili. Můžete nám poradit, jak šetřit, aby vlivem inflace úspory neztrácely hodnotu?

:-P

0 0
možnosti

Tak dá se třeba investovat rozumně, že. Je rozdíl, jestli nechám 10000Kč na účtu, spořícím termínovaném, zda koupím zlato nebo akcie. A nebo, zda si za to pojedu na dovolenou...

3 0
možnosti

Souhlas. Jen bych podotknul, že každý den slyším od nějakého politika (nejen našeho i když v této disciplíně patříme ke špičce), že je potřeba omezit závislost na Číně, ukončit spolupráci atd. A když nám v tom omezování chce Čína pomoci, tak se nám to nelíbí. Stejně tomu je u ropy a plynu z Ruska. Chceme se odstřihnout, ale Rusové prý nedodávají. Tak co chceme?

2 0
možnosti

J44a33n 97R71á96ž

30. 11. 2022 12:59

To je paradox doby a výsledek žvanění politiků o nutnosti odstřihnout se např. od ruské ropy a plynu, ale když Putin plyn, či ropu nedodá, tak se to označí jako ekonomické vydírání a úsměvné jsou burcující články o nutnosti snížit závislost na Číně, ovšem napsané na čínském notebooku s čínským IPhonem u ucha.;-D

5 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,25
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články