Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J67o89s85e97f 63N43o46v31á38k

16. 11. 2022 11:05

Pro pani autorku - pro naprostou vetsinu lidi se jak inflace, tak energie skutecne prihodily - jen malokdo muze tisknout penize, popr. stavkoval pro nejake eko elktrarny, popr. prosazoval zakony pro takove ty OZE elektrarny - u nas bych si to tipnul tak nejak kolem tisice lidi, v ramci cele EU asi tak desitky nebo nizzsi stovky tisic lidi.

0 0
možnosti

Ještě by mě zajímalo, KDO stávkuje. Jestli studenti oborů jako kulturní antropologie komiksu nebo gender v historii brouka potápníka či studenti oborů technických :)

14 1
možnosti

Stávkují především studenti Filozofických fakult.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti

Už aby se zavedlo školné na VŠ, protože tyhle studenty fakt nemám zájem dotovat ze svých daní, když mi škodí kudy chodí.

18 0
možnosti

Já vím, kde se marxismus leninismus učil.

1 0
možnosti
Foto

Ono až vám tornádo vezme střechu nad hlavou, budete mluvit jinak...

Příští rok to může být povodeň...

Další třeba požár...

1 5
možnosti

poručíme větru, dešti už tu bylo a nedopadlo to moc valně;-)

6 0
možnosti
Foto

Nemyslím, že budou stávkovat studenti VŠ technického směru ...

15 1
možnosti

Na humanitnich fakultach jeste prvni zakon termodynamiky neprobirali.

7 0
možnosti

P28a72v63e35l 40D48u93d87r

11. 11. 2022 21:34

„Inflace i drahá energie se nepřihodily. Obojí jsme si dobrovolně vyrobili „

Otázkou je, kdo jsou ti "my". Paní Šichtařová patří k těm, kteří vymyslili a schválili emisní povolenky? Kteří určili, že cena elektřiny se na lipské burze bude stanovovat podle té nejdražší, kterou tam někdo nabízí? Kteří v Německu rušili uhelné a jaderné elektrárny? Kteří páchají lichvu na této burze?

6 0
možnosti

M59a38r37c17e17l 44S69u59p

11. 11. 2022 23:46

"My" - to jsme my obyvatelé Evropské unie. Máme své hlavy pomazané, které si nepřímo volíme. No a to vedení má pouze jediný důležitý cíl - a tím je boj proti GO snižováním emisí CO2. Všechno ostatní je pro ně (a tím pádem i pro nás) naprosto nepodstatné.;-)

11 0
možnosti

M31a53r70c87e25l 21S47u97p

11. 11. 2022 20:41

Skvělý článek ! Akorát bych to trochu upřesnil. Elektřina není jako pšenice, která se naloží na kamion a převeze se do libovolné země.

Třeba takové Švédsko má elektřiny nadbytek a mnohé elektrárny jedou pouze na polovinu výkonu - a elektřina je tam pro odběratele levná. Je to dost o schopnosti přenosové soustavy a sousedech. My máme bohužel tu smůlu, že sousedíme s Německem, které udělalo sázku na alternativní zdroje doplněné plynovými elektrárnami. Ta sázka Německu totálně nevyšla, proto hladově kupuje elektřinu od svých sousedů za přemrštěné ceny. To právě způsobuje cenový šok, protože výrobci el.energie touto přemrštěnou cenou šermují a násobí si ceníky a svůj zisk.

19 0
možnosti

A další je sázka na elektroauta.

7 0
možnosti

Vycházíte ze špatného předpokladu.

Inflace v zemích EU, ale i USA, má příčinu jen a pouze v omezení omezení obchodování s Ruským plynem a Ruskými surovinami.

Spotřebitelské ceny ve Švýcarsku, kupříkladu vzrostly meziročně o 3,4 procenta. Prý jenom proto, že se na žádných sankcích nepodílí.

:-/

0 17
možnosti

Hloupost.

Za zvýšení ceny může hlavně zelené bláznění a zelená ekonomická sebevražda. Už10 - 20 let jsou vypínány stabilní klasické zdroje elektřiny, uhelné elektrány a v některých zemích i jaderné a už nejméně 10 let je blokována a zelenými aktivisty sabotována stavba nových elektráren.

Stejně tak jsou omezovány a odstavovány další klasické zdroje energie, uhelné doly a je zakazována těžba a otvírání nových evropských nalezišť plynu.

Kdyby tady toho zeleného bláznění a zelených sabotáží ekonomiky nebylo, tak bychom se mohli vypnutí ruského plynu Putinem akorát smát, Protože bychom pouze o něco zvýšili těžbu evropského uhlí a evropského plynu a výrobu elektřiny a měli bychom ceny plynu a ceny elektřiny, bez jakýchkoliv státních zásahů jako teba zastropování , zvýšeny maximálně tak o 10 - 20 %.

Takhle díky sabotážím zelených jsme měli ceny elektřiny a plynu zvýšeny 10x a víc, protože se ukázalo, že zelené občasné zdroje elektřiny nefungují a že německé nesmyslné vypínání jaderných elektráren a zálohování občasných zdrojů elektrárnami na ruský plyn znásobuje při daném mechanicmu určování cen na burze cenu elektřinu celému regionu.

22 0
možnosti

Trik statistiků při výpočtu inflace nemá smysl komentovat.

Já bych chtěl jen upozornit, že jsou dva druhy strachu:

Strach správný - z globálního oteplování - ten mít smíme.

Strach nesprávný - z inflace a drahoty - ten mít nesmíme.

To by bylo nedemokratické a podporovalo by to Putina.

Viz demonstrace proti strachu Milionů chvilek...

9 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS