Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Největším nebezpečím pro ČR a jeho obyvatele je současná Fialova nekompetentní vláda. Inflaci spustil green deal, zrušení uhelných a jaderných elektráren, výroba předražených a neekonomických elektrických aut špatná energetická politika celé EU. EU vlastně páchá ekonomickou sebevraždu a ještě si tleská. Fiala a spol. nejsou schopni vyřešit ani ty nejjednodušší problémy, natož energetickou krizi. Fialovci si zvykli vše svádět na Babiše, to jim baští někteří jejich voliči, ale nic to neřeší! Vláda musí jednat a nejen si ze všeho vyvinit a vylhat!

5 5
možnosti
JS

Já tam nevidím rozdíl mezi Babišem a Fialou co se týče hospodaření státu.

1 0
možnosti
Foto

J43a14n 70Š49i31k

2. 11. 2022 14:45

Za zásadní problém rozpočtu považuji mandatorní výdaje. I kdyby se nakrásně ušetřilo ze zbývajících peněz 50%, nestačí to. Abychom zajistili vyrovnanost rozpočtu a tím pádem i lepší budoucnost musí se udělat především něco s výdaji mandatorními. Tzn. například: nenavyšovat důchody automaticky podle inflace, zdanit důchody od určité výše, zavést spoluúčast nebo alespoň poplatky ve zdravotnictví, zavést školné na vysokých školách, zrušit slevy na jízdném, podporu stavebního spoření, zrušit příspěvky na obědy a spoustu hloupých podobných příspěvků a nahradit je jednou cílenou sociální dávkou, atd.. K tomu ovšem nikdo nemá politickou odvahu, takže je to jednoduché: čeká nás temná budoucnost. Ale to je taky cesta. Pořádně dopadnout na zem, bouchnout se do hlavy a potom se možná vzchopit. Jenom omezit výdaje je hezké, ale v praxi to znamená, že i kdyby se snížily platy ve státní správě o 20%, zrušily investice a propustily stovky úředníků, je to nic ve srovnání s výdaji na důchody. Hezký den

11 2
možnosti
JD

Z velké části pane Šiku souhlasím. R^R^R^R^R^

Kde jsou ty pravicové strany, které měly v programech zavedení školného na VŠ?

Kde jsou návrhy na zavedení nadstandardu ve zdravotnictví?

Nejsou!!!

2 0
možnosti
JP

J61a95n 20P97r89i58b96y43l

2. 11. 2022 14:29

Hrůza co všechno může zavinit pár b@bu, kteří by měli mit k ruce vykvět ekonomických poradců ČR.

2 0
možnosti
PP

P33e97t86r 68P85o48l97á36k

2. 11. 2022 12:28

Zasadím ten článek do širšího kontextu. Čím víc peněz budeme pumpovat do ekonomiky, tím větší bude inflace. Jenže přesně to děláme už od toku 2008 přes různé nástroje! Nulové nebo záporné úroky centrálních bank, tištění (nekrytých) peněz, subvence, dotace atd. Politici napříč západním světem problémy neřeší, jen je odsouvají, nebo dokonce eskalují! Místo řešení jen povyk pro média a exhibování na sociálních sítích. A lidi tomu ještě tleskají, protože jenich životní úroveň (uměle!!!) roste. Jenže pak nás dožene inflace, zbytnění státu (tím i růst jeho nákladů) a zadušení soukromého sektoru (viz. automobilový průmysl). To všechno v součtu je cesta do pekel a my všichni se na jejím konci šeredně spálíme. Miroslav Bárta popisuje ve svých knihách o kolapsu civilizací, že zbytnění státu je jedním z významných průbodních jevů pádu každé vyspělé civilizace. Také kdysi v jednom rozhovoru říkal, že jsme dneska dostatečně rozumní, že takovému kolapsu můžeme zabránit. Myslím, když sleduji, jak politici dnes opět “řeší” energetickou krizi, že se zmýlil.

14 0
možnosti
RP

Jaká tedy autorka navrhuje opatření? Která by fungovala.

Aby spousta lidí kvůli drahým energiím neupadla do exekucí a potom doživotně nebyli zadlužení a tudíž pracovali jen tak, aby si vydělali jen na nezabavitelné minimum a o cokoliv navíc neměli zájem.

Aby spousta firem kvůli drahým energiím nekrachovala a nestěhovala se z republiky třeba do USA ze levným plynem a elektřinou a ti propuštění zaměstnanci neskončili na pracáku bez možnosti najít jinou práci a potom po nějaké době taky neskončili v exekucích?

Když lidi, kteří skončí v našem českém systému exekucí, jsou pro ekonomiku doživotně ztraceni, protože pracovat a vydělávat víc než na nezabavitelné minimum pro ně nemá smysl a protože díky předepsanému úroku z prodlení se jejich dluh každý rok může až zdvojnásobit.

4 0
možnosti
JP

J47a36n 24P73r17i90b87y90l

2. 11. 2022 14:34

Plyn z Ruska a elektřina z ČEZu přímý prodej v ČR bez burzy v Lipsku. Pokud ne tak chybějící peníze (krachujici firmy, vysoke životní náklady, nezamestnanost, dávky) budou přispívat ke kolapsu statu jak ho známe. A věru nechtějme žít životy zemí třetího světa. Vím o čem mluvím.

2 1
možnosti
Foto

Poslední věta platí a také platí méně peněz z rozpočtu = méně služeb pro lidi. Dokud budou lidé hromadit majetek tedy těch horních dejme tomu 100 000 lidí tak je tržní ekonomika nesmysl . nedávno jsem mluvil s jedním mladým soudcem a ten říkal že se stydí když jde na oběd a zapisovatelka vyndá krabičku z domova. Oba chytrý jeden po gymplu na práva a ona po ekonomce na mateřkou teď oboum cca 40 ona cca 30 000 hrubého on 120000 hrubého to mu se říká tržní ekonomika:) a to že chtějí lidé? to nechtějí ani ty soudci . kdyby té zapisovatelce bylo 20 tak má 22 hrubého:))

navrhuji zrušit soudy stejně jsou jen pro horních deset tisíc zbytek je tendenčně zneužívám podle toho jak dobrého advokáta si můžete dovolit:)))

0 7
možnosti
LH

Likvidací těch horních x tisíc vážně nikoho nenakrmíte, nedokázal to Stalin, Gottwald ani Chávez.

9 0
možnosti
MB

S autorkou často úplně nesouhlasím, tady bych ale souhlasil do posledního písmene ... R^

18 0
možnosti
RC

Drobny detail - pokud poklesne HDP (coz se stalo v roce 2020 a ted zase), tak rust vydaju v procentech neznamena zas tak striktne to, ze vydaje nekontrolovane rostou. Staci, kdyz HDP zase naroste.

0 0
možnosti
JV

J69a40n 27V83ě51r12n60ý

2. 11. 2022 8:54

Mě neuvěřitelně už nebaví neustále poslouchat jak stát musí víc šetřit. Já si ty příjmy a výdaje do rozpočtu najít umím. A ušetřit v něm lze jen jednou cestou, zrušíme policii, hasiče, školství, důchody a zdravotnictví, no a konečně bude v téhle zemi bohatství podle Markétky. Všichny tyto náklady se sice stejně přenesou na běžnou populaci, ale díky všemocnému trhu si je prostě mnozí nebudou moct dovolit a bude jim tak lépe.

0 25
možnosti
AT

Snažíte se o třaskavou satiru, ale jen dokazujete, že jste vůbec, ale opravdu vůbec nepochopil, o čem je řeč.

15 1
možnosti
AL

Když vidím narvaná parkoviště před supermarkety, říkám si, hle, zuří chudoba.

13 3
možnosti
PD

jíst se musí, takže tam bude plno vždycky. a protože peněženka není bezedná, bude se šetřit jinde, na službách, zábavě, spotřebním zboží. Třeba hotelieři nemají vyprodanou zimní sezonu, jak bývalo obvykle zvykem

4 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články