Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J27i18ř47í 29V93o26l26n77ý

16. 10. 2022 10:39

Především autorka ignoruje fakt, že válka na Ukrajině ovlivňuje téměř celý svět. A hlavně, že USA stále dovážejí z Ruska ropné produkty a další suroviny. Sankce evidentně k inflaci přispívají velkou měrou. Ten strach není zdánlivý, ale je oprávněný v závislosti na minimálně trojnásobném nárůstu záloh za energie pro domácnosti, kterým skončila fixace a až v desetinásobném pro některé provozy. Autorka bezvadně popisuje některé jednotlivosti současné krize, ale aby si namáhala hlavu a přispěla k řešení, tak to vůbec nehrozí.

Časově neomezená podpora Ukrajiny nás dovede do pekla.

0 1
možnosti
LV

L54e32o66š 87V55a26c79e66k

10. 10. 2022 21:40

Byty neklesají, nájemné roste, pozemky nejsou. Nějaký pokles realit asi bude, ale je to spíš pokles očekávání, že to v brzké době rychle poroste. Reality rostou dlouhodobě, I když se může stát, že krátkodobě trochu sníží svou hodnotu. U akcií nevím, tam to vypadalo opravdu jako infkacni bublina. Ale kdo ví. Samozřejmě je nejlepší mít teď napujcovano s nizkym úrokem, než mít nešetřino.

1 0
možnosti
JH

Trochu mi v článku chybí rada, jak z toho tedy ven. Hotovost to nebude, akcie / dluhopisy asi také ne, na komodity v recesi také moc spoleh není, nemovitosti také hrozí poklesem (krátkodobějším?)...

Takže koupit si dobré víno a doutník, dokud to jde?

1 0
možnosti
RP

Tady je každá rada drahá, jako vždycky v době krize.

Odhadnout, jaká má moje práce perspektivu a pokud v nastávající krizi nemá, tak se pokusit přejít k práci, která perspektivu má. Dokud ještě se přejít dá a nespadne se do nezaměstnanosti, což v době vrcholícfí krize bude s vysokou pravděpodobností dluhodobá nezaměstnanost.

A šetřit, šetřit, šetřit, aby se přežilo období vysokých cen energie.

A možná desetinu, dvě desetiny svých příjmů dávat na Ukrajinu, protože čím dříve se ukončí válka na Ukrajině vítězstvím Ukrajiny, tím dříve pomine hlavní faktor krize. Vítězstvím Ukrajiny a jejím přidružením k Západu by bylo nebezpečí zažehnáno, zatímco vítězstvím Ruska při zachování současné putinovské vlády by nebezpečí války trvalo dál. Jen by vznikla přestávka, než Rusko nabere znova síly.

A dalším úsilím a možná penezmi se snažit omezovat a likvidovat Green deal, minimálně jeho destruktivní ekonomickou část. Protože to je další zásadní nebezpečí naší prosperity a přes ekonomický úpadek Evropy i naší samostatnosti. Tady je "nepřítel" přímo mezi námi v Evropě a nositele této ideologie je nutno potlačit a přečíslit.

3 0
možnosti
Foto

Prosil bych 10 dkg strachu, nakrájet. :-)

5 0
možnosti
PV

By me teda zajimalo, jak si ta neselhavajici neviditelna ruka trhu dokaze poradit prave s temi spekulanty, jenz jsou ze znacne miry zodpovedni za stavajici situaci?

2 1
možnosti
Foto

Podle mne se mýlíte. Spekulanti svými spekulacemi vyvažují nerovnoměrně rozloženou vzácnost. Kdo se trefí, ten zbohatne, kdo se netrefí zkrachuje.

5 0
možnosti
DM

Ach jo.... a to stačí.

Ale abych nebyl za neargumentujícího trolla,,,

Mě to její doomsayerství a neustálé adorování neregulovaného trhu a monetarismu fakt už sejří,jasně chápu že jí osobně by to asi bylo jedno a klidně by se smála dál z povzdálí,jenže se obávám ,že 50% populace a spíše více by návrat dob Charlese Dickense,případně dnes spíše novodobého feudalismu neustála a neregulovaný kapitalismus je stejná utopie jako komunismus.

Sociální smír je do určité míry dnes nutností a bez transferu a státní monetární politiky a určité míry přerozdělování bohatství to prostě nejde.

Můžeme diskutovat o její míře,za mne dnes už asi více než je zdrávo,ale neustálé omílání liberálních fantasmagorií také není řešení...

4 4
možnosti
Foto

Ten starý známý, milionkrát opakovaný příběh o tom, že továrny zaměstnávaly ženy a děti, které do té doby, než začaly pracovat v továrnách, žily šťastně a spokojeně, je jedním z největších mýtů v dějinách. Matky zaměstnané v továrnách neměly co jíst. Neopouštěly své domovy a své kuchyně proto, aby šly do továren. Ony šly do továren proto, že neměly žádné domy ani kuchyně, a i kdyby měly kuchyně, neměly stejně žádné jídlo, které by v nich mohly vařit. A děti nepřicházely z pohodlí jesliček ani mateřských školek. Ty umíraly a hladověly na ulicích. Celá ta propaganda o tzv. nevýslovných hrůzách raného kapitalismu může být snadno vyvrácena jednoduchou statistikou. Přesně v době, kdy se britský kapitalismus vyvíjel, v době tzv. anglické průmyslové revoluce mezi lety 1760 – 1830, se populace v Anglii zdvojnásobila, což znamená, že stovky a tisíce dětí, které by v předcházejících dobách zemřely, díky kapitalismu přežily a dospěly v muže a ženy.

5 0
možnosti
RP

Tak sklárny, cementárny, cihlárny, keramičky, slévárny, kovárny atd, tam všude spotřebovávají ohromné množství zemního plynu a tam všude mají s několikanásobným zdražením zemního plynu obrovské problémy. A řeší primárně, kde sehnat peníze, aby tu spotřebu mohli zaplatit.

A sekundárně , pokud ty vysoká cena bude trvat dlouho, to budou mít všichni, kdo mají konkurenci někde tam, kde je energie výrazně levnější, protože dříve nebo později budou muset do ceny produktů promítnout vsokou cenu energie a snadno se jejich výrobky moho u tát neprodejné.

3 0
možnosti
JV

J59a30n 47V72ě15r24n87ý

10. 10. 2022 13:14

O co té Markétce teda jde? Strach tady nejvíce rozsévá právě ona. Přijde inflace a všichni umřete hlady (takhle to přeco 100% musí fungovat když to řekne tak neuvěřitelně fundovaná ekonomka + nějakej náhodnej doktůrek).

Ale já jsem rád že je Markétka zajištěná, ať se mi klidně směje (nevím tedy úplně proč, ale proti gustu žádný dišputát).

2 5
možnosti
JK

Zapomeňte na Putina, na lopatky nás položí USA. Inflace USA je nejmocnější silou ve vesmíru a přilehlém okolí. Zajímavé a to se chováte stejně jako Putin vyvoláváte strach a nejčernější scénáře a za všechno můžou USA.

Stále mám pocit, že nedokážete oprostit svou ekonomiku od svého politického světonázoru. Politika má na ekonomiku vliv značný, ovšem protěžovat a stranit jedné politice, výsledky značně zkreslí a někdy i otočí naruby.

Takže pokud trh a jeho neviditelná ruka funguje, pak krize bude, to je zákon. No a po krizi bude oživení, to je taky zákon. Krize je už tu a v Evropě je hlavní příčinou Putin a jeho energetická, fyzická válka a útočení ve všech dalších oblastech, zejména taky propagandou. Nálada na trhu dokáže s tou rukou profackovat nejednoho investora a přihazování polínek na ohýnek strachu klidu rozhodně nepřidá.

I když autorka putinovu válku bere jako zanedbatelný faktor, tak já předpovídám, že oživení ekonomiky v Evropě nastane současně s pádem putinova krvavého režimu. A to je pozitivní, protože se už k tomu schyluje.;-)

8 3
možnosti
Foto

J25a10n 27P61r86a65ž33á92k

10. 10. 2022 10:13

Paní autorku lze vnímat spíš jako publicistku než jako ekonomku. A publicisté inklinují ke strašení, protože to zvyšuje jejich čtenost, případně sledovanost, což se pochopitelně odráží v penězích. Je to obecný nešvar dnešní novinařiny, lidé daleko víc konzumují špatné zprávy než dobré, a ti, kteří je produkují, na sebe vážou dobře placený reklamní balast.

10 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS