Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejde p šetření, jde o to, že se uměle blokuje nástup nových technologií, které by v době drahých klasických technologií mohly tyto nahradit.

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní Šichtářová, máte pravdu, ale to se nám to, nezávislým ekonomům mluví, když na nás netlačí odbory, nebouří se matky samoživitelky, ani nám na dveře neklepe Okamura s Babišem se 40% populace v zádech. Oni ti vládní ekonomové to vědí taky. Nejsou hloupí, jsou to jenom děvky, které slouží za obživu a zdůvodní cokoliv. Těch 40-60% lidí totiž neuvažuje, ale chová se jako stádo.

5 1
možnosti
Foto

Zastropování cen energií je klasickou ukázkou špatného rozhodnutí státu.

Správný postup je zrušení všech administrativních překážek pro podnikatele vstupovat na trh výroby a distribuce energií. Zrušení všech omezeních pro všechny známé i budoucí zdroje energií, tak aby na tento trh mohl kdokoliv vstoupit. Postupně privatizovat státní vlastnictví energetických zdrojů.

5 0
možnosti

A ještě zamezit importovanému zboží, který byl vytvořeno pomocí pokřivených dotovaných cen energií, vstup na trh. Ale .. není možno v EU bránit volnému pohybu zboží.

Správné řešení, ale jednostranné řešení není možné v rámci socialistické EU.

1 1
možnosti

Došla vám vůbec informace, že Němci a Rakušané topí topnými oleji v takovém objemu. Oni zakázali spalovací motory a vesele spalují ropu. To je snad blázinec. A mi jim na to svojí levnou elektřinou přispějeme.

3 2
možnosti

M30i48l88a67n 72N30e88t50r66h

21. 9. 2022 11:14

V Česku především chybí fungující Energetický regulační úřad a Antimonopolní úřad. Obnovitelné zdroje se stávající katastrofou moc společného nemají. Uhlí dochází tak jako tak. U cenové regulace tzv. přirozených monopolů je jasně definovaná kategorie přiměřený zisk i další opatření, která mají zabránit destrukci společnosti. Stačí se podívat do Dánska, Německa atd.

0 3
možnosti

Obnovitelné zdroje mají se stávající situací to společné, že musejí být ze sta procent zálohovány. Což by nebyl takový problém, kdyby tou zálohou nebyl svého času většinově ruský plyn. V Německu mají nominálně nejdražší energie v Evropě. Tam se opravdu stačí podívat. Tam tu protiuhlíkovou válku dotáhli nejdál.

5 1
možnosti

I zastropovaná cena je podstatně vyšší než únosná, tak že šetřit se nejen bude, už se šetří. První statistická data tomu nasvědčují. Základem systémového problému jsou OZE jištěné "strategicky" ruským plynem a předraženými povolenkami. Válka na Ukrajině to celé pouze akcelerovala.

7 1
možnosti
Foto

Co to je únosná cena? Pokud nějaká cena není akceptovatelná, zákazník je prostě neakceptuje.

1 0
možnosti

Ropní kriz v Americe nevyřešil Onasis pŕepravním tankery? Kritizovat státni regulaci pořád ? Velebený trh několikrát v historii selhal . Regulační opatření je nakonec i ochranou samotné energetického odvětví. Komu prodají elektřinu když podniky zavřou ? Hláška ministra Jurečky v tv o kuzarbaitu je předzvěstí o neudržitelnosti zaměstnanosti v podnicích kvůli drahé energii. Dobrou ukázkou fungujíciho trhu je Bohemia energie,kerý se stáhnul včas s trhu.:-).

1 1
možnosti

R82a25d63e15k 10H82o45d33a32ň

21. 9. 2022 15:16

Je úchvatné jak se neustále mluví o tom, jak "trh selhal". Jenže trh neselhal, trh funguje. Za to, že Němci začali fanaticky horovat pro OZE v důsledku čehož se ale stali závislí na ruském plynu (protože OZE je třeba zálohovat), za to mohou fanatičtí zelení (a lze předpokládat, že Rusko minimálně část z nich motivovalo)

To tažení proti JE taky nemá na svědomí trh. Stejně jako nemá na svědomí inflaci...

7 0
možnosti

Je-li elektřina i po zastropování násobně dražší, pak nerozumím, proč by měla být po ní zvýšená poptávka...může mi to někdo vysvětlit ?[>-]

0 0
možnosti

u nás v Česku asi zvýšená poptávka nebude, ale spíš celkově v Evropě ;-)

1 0
možnosti

Každý čtvrtý článek se podívám, jestli je tu XXL fotka a reklama na knížku, reklama dneska chybí...

3 2
možnosti

I88v63o 35L66y60č52k47a

21. 9. 2022 12:33

No a? Je to její blog. Vy byste se na jejím místě choval jinak? ;-D

3 0
možnosti

Díky za vysvětlení, proč je nafta dražší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,00
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články