Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Nejde p šetření, jde o to, že se uměle blokuje nástup nových technologií, které by v době drahých klasických technologií mohly tyto nahradit.

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní Šichtářová, máte pravdu, ale to se nám to, nezávislým ekonomům mluví, když na nás netlačí odbory, nebouří se matky samoživitelky, ani nám na dveře neklepe Okamura s Babišem se 40% populace v zádech. Oni ti vládní ekonomové to vědí taky. Nejsou hloupí, jsou to jenom děvky, které slouží za obživu a zdůvodní cokoliv. Těch 40-60% lidí totiž neuvažuje, ale chová se jako stádo.

5 1
možnosti
Foto

Zastropování cen energií je klasickou ukázkou špatného rozhodnutí státu.

Správný postup je zrušení všech administrativních překážek pro podnikatele vstupovat na trh výroby a distribuce energií. Zrušení všech omezeních pro všechny známé i budoucí zdroje energií, tak aby na tento trh mohl kdokoliv vstoupit. Postupně privatizovat státní vlastnictví energetických zdrojů.

5 0
možnosti
KJ

A ještě zamezit importovanému zboží, který byl vytvořeno pomocí pokřivených dotovaných cen energií, vstup na trh. Ale .. není možno v EU bránit volnému pohybu zboží.

Správné řešení, ale jednostranné řešení není možné v rámci socialistické EU.

1 1
možnosti
VB

Došla vám vůbec informace, že Němci a Rakušané topí topnými oleji v takovém objemu. Oni zakázali spalovací motory a vesele spalují ropu. To je snad blázinec. A mi jim na to svojí levnou elektřinou přispějeme.

3 2
možnosti
MN

M43i74l12a72n 21N86e12t34r59h

21. 9. 2022 11:14

V Česku především chybí fungující Energetický regulační úřad a Antimonopolní úřad. Obnovitelné zdroje se stávající katastrofou moc společného nemají. Uhlí dochází tak jako tak. U cenové regulace tzv. přirozených monopolů je jasně definovaná kategorie přiměřený zisk i další opatření, která mají zabránit destrukci společnosti. Stačí se podívat do Dánska, Německa atd.

0 3
možnosti
IS

Obnovitelné zdroje mají se stávající situací to společné, že musejí být ze sta procent zálohovány. Což by nebyl takový problém, kdyby tou zálohou nebyl svého času většinově ruský plyn. V Německu mají nominálně nejdražší energie v Evropě. Tam se opravdu stačí podívat. Tam tu protiuhlíkovou válku dotáhli nejdál.

5 1
možnosti
IS

I zastropovaná cena je podstatně vyšší než únosná, tak že šetřit se nejen bude, už se šetří. První statistická data tomu nasvědčují. Základem systémového problému jsou OZE jištěné "strategicky" ruským plynem a předraženými povolenkami. Válka na Ukrajině to celé pouze akcelerovala.

7 1
možnosti
Foto

Co to je únosná cena? Pokud nějaká cena není akceptovatelná, zákazník je prostě neakceptuje.

1 0
možnosti
JK

Ropní kriz v Americe nevyřešil Onasis pŕepravním tankery? Kritizovat státni regulaci pořád ? Velebený trh několikrát v historii selhal . Regulační opatření je nakonec i ochranou samotné energetického odvětví. Komu prodají elektřinu když podniky zavřou ? Hláška ministra Jurečky v tv o kuzarbaitu je předzvěstí o neudržitelnosti zaměstnanosti v podnicích kvůli drahé energii. Dobrou ukázkou fungujíciho trhu je Bohemia energie,kerý se stáhnul včas s trhu.:-).

1 1
možnosti
RH

R89a79d39e88k 61H10o36d62a49ň

21. 9. 2022 15:16

Je úchvatné jak se neustále mluví o tom, jak "trh selhal". Jenže trh neselhal, trh funguje. Za to, že Němci začali fanaticky horovat pro OZE v důsledku čehož se ale stali závislí na ruském plynu (protože OZE je třeba zálohovat), za to mohou fanatičtí zelení (a lze předpokládat, že Rusko minimálně část z nich motivovalo)

To tažení proti JE taky nemá na svědomí trh. Stejně jako nemá na svědomí inflaci...

7 0
možnosti
VT

Je-li elektřina i po zastropování násobně dražší, pak nerozumím, proč by měla být po ní zvýšená poptávka...může mi to někdo vysvětlit ?[>-]

0 0
možnosti
TB

u nás v Česku asi zvýšená poptávka nebude, ale spíš celkově v Evropě ;-)

1 0
možnosti
JK

Každý čtvrtý článek se podívám, jestli je tu XXL fotka a reklama na knížku, reklama dneska chybí...

3 2
možnosti
IL

I52v20o 17L38y78č56k85a

21. 9. 2022 12:33

No a? Je to její blog. Vy byste se na jejím místě choval jinak? ;-D

3 0
možnosti
JB

Díky za vysvětlení, proč je nafta dražší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články