Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Píšete: "Pokud uvalíme na cenu strop, producenti za uměle sníženou cenu budou schopni nabídnout nižší množství energie, než kolik jí spotřebitelé za uměle sníženou cenu budou poptávat." Tak to neplatí pro ČR, kde se více elektrické energie vyrobí, než spotřebuje; jen se odstaví drahé zdroje (např. plynové elektrárny) a bude snaha maximálně využívat levnější zdroje, tedy uhlené, vodní a jaderné. Když se zastropuje cena elektrické cena, tak se hraje na to, za čím nižší náklady vyrobí, tím má vyšší zisk do zastropované ceny. Tak ano, nemusíme stropovat cenu, ale zdanit výrobu z JE např. 200 % (nějaká taková vyšší spotřební daň, jako je např. u benzínu a nafty) - lepčí bude, když dojde k dohodě o zastropování ceny mezi ČEZem a státem (uvalená daň by klidně mohla v celkové sumě za rok být vyšší, než dohoda na nějaké zastropované ceně a zisk tza rok z toho, pak ani minoritáři by u soudu neuspěli, protože na management ČZEZu vybral tu pro ČEZ výhodnější variantu). Je otázka, jestli na to má vláda gule, Fiala je zatím dost impotentní v řešení problémů a práci ve prospěch lidu v ČR. Co se týká plynu, tlačit na rychlé mírové ukončení konfliktu na Uklrajině a domluvit s RF dlouhodobé kontrakty na dodávky zemního plynu do ČR.

0 0
možnosti
Foto

J54o56s57e40f 30B38á21r92t89a

30. 8. 2022 18:15

Mám dotaz: V rámci úspory a odříznutí od ruského plynu se bude dál v našich krematoriích spalovat, nebo jen udit?

1 0
možnosti

To víte, zadara si v kremáči už nic nevyudíte. ;-)

Po tomhle přiznání asi těžko od vás někdo přijme pozvání na oběd. ;-)

0 0
možnosti

Jak za jedno století přijde velké povodeň, tak přišla i energetická krize, jež vlastně dnes už je souběh více faktorů a vlastně i jiná doba než byla v počátcích energetické burzy. Jeden významný faktor jde za green deal, zde je to faktor Německa a jeho snahy přejít na větrné a solární zdroje a nestabilní výkon pokrýt paroplynovými elektrárnami a je to vlastně i byznys bývalého kancléře Gerharda Schrödera, který "nechtěně" pomohl Putinovi v jeho cestě k ovládnutí bývalých teritorii SSSR. Zde se stavěl plynovod Nord Stream. To byl vlastně počátek krize. Další faktor jde za mediálním humbukem a věkem odborníků i na smeták paní uklízečky, co je zvláštní, že nemáme odborníky na právní, ústavní, zákonné, smluvní, mezinárodně smluvní a další možnosti vlády. Tak že tzv. knížecí rady by přinesly mezinárodní arbitráže, a smrště žalob a nároků na odškodnění. Další faktor je horké léto a snížení hladin a řek, i možnost chladit jaderné elektrárny, což opět snižuje výkon vodních i jaderných elektráren. Další faktor je na straně Francie a to problémy s provozem jaderných elektráren, kde údajně v jejich až polovina je v odstávce. Další faktor je navázání elektřiny na plyn, zde se údajně výše ceny určuje podle "závětrné" elektrárny, jež má největší náklady a zde to jsou paroplynové elektrárny, jež vlastně slouží k zvládnutí výkyvů v dodávek elektřiny. Další faktor je v samotném prodeji elektřiny kde prodejce musí jistit dodávku elektřiny tzv. jistinou, jež musí složit, tuším nedávno ČEZ, měl mít pomoc od vlády 74 miliard, jako zálohy na burze. To je asi pomyslný hřebíček do rakve tohoto systému, neboť nelze do nekonečna požadovat aby se zvyšovaly složené zálohy a tím pádem ustává obchodování na burze. Pak tu je i faktor mobilního trhu u nás, postačí se podívat jak u nás funguje, kde jsou tři hlavní operátoři a máme nejdražší volání v Evropě. ... Pak tu je i faktor, to že část odběratelů má fixované smluvní ceny od dodavatelů elektřiny.

0 0
možnosti

Co je v této době citelné, je vlastně nepochopení a neschopnost pracovat s právním, zákonným, ústavním, mezinárodním, politickým prostředí vlády, zvláště na straně medií a odborníků. Zvláště je to citelné u některých politiků a moderátorů televizních novin, jež pak eskalují a rozdělují společnost a její nálady. Jim o nic nejde, mohou vyvolat další krizi a to v podaných arbitráží na stát a vlně žalob. Je to složitý ekosystém jež má velkou setrvačnost, neboť je zde více účastníků ...

0 0
možnosti

Pani Sichtarova, jak mi zduvodnite co se stalo pred lety? Zdrazime vam vodu, jeji vyroba je draha. Pokud nechcete tolik platit, tak trochu setrete.

Za nejaky cas:

zdrazime vam vodu, moc setrite.

Jak nam zarucite, ze to same se nestane i zde:

je to prirozeny vyvoj cen, dobre, tak ja usetrim polovinu. Aha, no tak my vam to zdrazime jeste jednou, proste ty prachy z vas dostaneme...

Prirozeny vyvoj: valna hromadna akcionaru proste rekla, ze chce ty a ty dividendy. Zdimejte je....

1 0
možnosti
Foto

Podle energetické studie německého Spolkového institutu pro vědy o Zemi a přírodní zdroje (z německého Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe) z roku 2013 dosahují technicky vytěžitelné zásoby evropského břidlicového plynu 14 bilionů m3 a převyšují tak konvenční zásoby zemního plynu, které se odhadují na 5,2 bilionů m3. Tedy Evropa sedí na zásobách plynu, kterého se jí nedostává. EU

0 0
možnosti

Tak si k té těžbě břidlicového plynu zjistěte i tu ekologkou zátěž z toho, to už je ekologičtejší těžit klasicky více uhlí a spalovat jej. Ekonomicky ta těžba je také šíleně nákladná, od které ceny plynu dává smysl nevím, ale celková cena břidlicového plynu za m3 těženého v Evropě by vycházela na násobky ceny m3 zemního plynu z RF.

0 0
možnosti

Tentokrát s vámi musím bez výhrad souhlasit, zároveň je jasné, že v tomto formátu nejde podrobněji popsat celé fungování trhu s elektřinou.

Elektřina se vyrábí kontinuálně a také se kontinuálně spotřebovává s tím, že existuje systém řízení a podpory výroby, prostě se přidává nebo ubírá na výkonu výroby podle momentální spotřeby. Protože změna spotřeby bývá rychlejší než možnosti elektráren reagovat změnou výroby je důležité mít co největší síť a co nejvíce zdrojů, tím se eliminují skokové nárůsty nebo poklesy spotřeby. Z toho pak vychází ČR jako přebytkový výrobce, prostě naše uhelky dokáží reagovat mnohem rychleji, než jiné zdroje, s výjimkou plynových elektráren, které jsou ale nyní ze hry kuli ceně plynu. Také funguje systém vyrovnávaní napětí s síti, kdy je u zdrojů rezervována kapacita na vyrovnávání výkyvů, je to jakási pohotovost kterou si platíme i když výroba elektřiny nejede.

Proč to všechno? Protože lidé v celé vyspělé Evropě požadují nepřetržitou dodávku elektřiny. Výpadek, který se neopraví v řádu hodin je tragédie a výpadek v řádu dní může způsobit paniku a kolaps společnosti, jak ji známe.

Jediné co přichází v úvahu, je zastropování marží, resp. místo procent z obratu zavést nominální maximální marže. To ovšem naráží na akcionáře, proto dohoda o cenách musí být na evropské úrovni, tak aby zákonná úprava byla všude stejná. Pokud státy nyní regulují cenu musí rozdíl kompenzovat z rozpočtu, nebo dohodou jiným způsobem. Ovšem takovou díru do státní kasy si dovolit nemůžeme, resp. museli bychom si na to pučit a dluh státu by se mol stát neudržitelný.

0 0
možnosti

Je třeba rozlišit vlivy na cenu energie - což je nyní v této neočekávané a turbuletní době jinak poklidného budování liberální tržní ekonomiky postavené jinak na centralizovaných zdrojích naprosto nepředvídatelné !! ... je zde poté vliv jeden a to pseudo tržní jako jsou tržní státem zprivatizované doly ke svým věrným oligarchům - v liberální demokracii věrných samožřejmě liberální demokracii a v Rusku Putinovi a vliv druhý pro změnu opět pseudo tržní kdy i oligarchové v liberální demokracii i v neliberálním Rusku chápou, že nakonec lidi musí ochránit jak před demokracií tak trhem a je potřeba zastropovat ceny energii na pseudo trhu s centralizovanými energiemi.

Řešením je snad jen to, že necháme vše vyřešit pseudo trh v liberální demokracii a energetika se zcela samovolně postaví třeba na malých jaderných reaktorech do každé rodiny místo na nespolehlivých OZE!!;-D

0 0
možnosti

Hlavně že víte, co nedělat. Asi tak jako všichni odborníci u nás. A zde je výsledek. https://echo24.cz/a/SJ7jK/cesi-maji-nejdrazsi-elektrinu-v evrope.

2 0
možnosti

Energie (elektřina, plyn, voda) tyto strategické komodity nikdy neměly být privatizovány!!

1 1
možnosti
Foto

Naopak, stát by tyto komodity neměl nijak regulovat a nevytvářet překážky podnikatelům a firmám, aby na tento trh vstupovali a navzájem si konkurovali.

Zestátnění těchto komodit je nejrychlejší cesta do vazalství a beznadějné závislosti na státu.

2 2
možnosti

Jak to, že můžete považovat současné ceny za "přirozeně vysoké"?

Na tak zdeformovaném a přeregulovaném trhu jako je trh s energiemi?

To je naprostý nesmysl.

A že by měli Francouzi nebo Slováci nedostatek elektřiny?

To jsem se zatím nedočetl nikde, vy ano?

3 2
možnosti

Francie se změnila z vývozce na dovozce - opravy atomek, málo vody na chlazení-sucho atd.

1 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,16
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články