Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nelze do nekonečna vytloukat klín klínem. Evropa se řítí do propasti, ze které se jen tak nevyhrabe. Můžeme se paní Šichtářové smát, že už tu roky sýčkuje a předpovídá kolaps, který stále ne a ne přijít. Ale ve finále bude bohužel mít pravdu, to že nás čeká strmý sešup je téměř matematická jistota a nevidím žádný způsob, jak by ho politici a ekonomové mohli odvrátit. Máme tu perfektní bouři několika faktorů.

1. Neudržitelné zadlužování. ECB pod vedením Lagardeové jen tiskne peníze a vytváří další a další dluhy. Země jako Itálie nebo Řecko si žijí na vysoké noze na dluh, politici rozhazují peníze na covidové a klimatické "projekty". To se projevuje inflací, kterou zažíváme dnes a která se bude jen zvyšovat. Dluhy a inflace jsou ve fiat systému v podstatě vyjádření téhož, ale všechno má svoji míru. Německo a další ekonomičtí tahouni nebudou donekonečna dotovat lenivý a rozhazovačný životní styl jižních států.

2. Katastrofální demografická struktura v Evropě. Mileniálové mají málo dětí a ty nestačí pokrýt potřeby stále více stárnoucí populace. Důchodový systém je trvale neudržitelný.

3. Evropa se odřízla od energetické a surovinové základny a odbytiště v Rusku. Stejně tak bude klesat obdyt v Číně, která má stejný, ještě mnohem vážnější demografický a dluhový problém. Výkon evropské ekonomiky bude klesat, neboť nebude kam vyvážet.

4. Všechny tři faktory postihnou produktivní třídu a kreativní jedince, budou stále více daněni a jejich životní standard bude klesat s narůstající inflací. To se projeví odlivem mozků do zahraničí, hlavně USA.

Brzy budeme svědky renesance a obrovského vzestupu USA a celé severní Ameriky a úpadku Evropy.

14 4
možnosti

USA má vlastní problemy

1 0
možnosti

Klimatologove jsou vědci, ne politici. Vědci,kteří na základě dat a modelu varují před budoucnosti, pokud vývoj bude pokračovat tak,jak pokračuje.

Na základě těchto varování (a spousty dalších vstupu) dělají politici svá rozhodnutí. A ta teprve můžeme kritizovat

5 7
možnosti
LM

Klimatologové jsou "vědci", kteří si na základě některých "vyzobaných" dat vytvoří model, který jim "potvrdí" jejich teorii a pak si tu teorii nechají odhlasovat na klimatické konferenci jako jedině správný vědecký narativ. Hmm... tomu se říká věda...

7 6
možnosti
JK

Všechny finanční krize vždycky přivolali ekonomové: buď svými radami vládám anebo radami investorům.

Mimochodem, paní autorka je ekonomka. Václav Klaus je ekonom. Miloš Zeman je ekonom. Andrej Babiš je vystudovaný ekonom. Stačí?

5 5
možnosti
AP

̈být ekonom a vystudovat ekonomku jsou dě rozdílné věci ...

1 0
možnosti
MP

Pokud vlády zarazily lidem, aby se mohli uživit prací, tak se o ně prostě MUSELY POSTARAT. jinak by skončili vyházení na náměstích a pověšeni na lucernách.

1 0
možnosti
PS

Nedříve jeden titulek:

Christine Lagardeová, šéfka Evropské centrální banky (ECB), šokovala slovy o tom, že tato finanční instituce má půjčovat na zelené projekty a podporovat bezuhlíkovou transformaci. Takovéto ideologické vystupování je daleko za hranou mandátu ECB.

Realita:

ECB neplní svou funkci řídí se přáním politiků a aktivistů. ECB má kouzelný bezedný pytel peněz které používá k záchraně předlužených států. ECB ví že tím zvedá inflaci která ukrajuje z úspor. Podtrženo sečteno ECB zachraňuje nezodpovědného hlupáka co žije na dluh a kašle na zodpovědného člověka který tímto samozřejmě tratí.

20 0
možnosti
PP

Je demokracie a vétšina voličů jsou "nezodpovědní hlupáci." Tedy ECB míří na voliče těch politiků.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,04
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články