Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Foto

Chcete říct, že drobní akcionáři se spojí s tím, že se firma rozdělí a oni zůstanou v té méně ziskové části? Asi by Vám nevadilo, rozdělit se o vytěžené uhlí tak, že si ten druhý vezme čisté uhlí a vy jen hlušinu, nebo část firmy bez budoucnosti.

3 0
možnosti
Foto

Škoda, že paní Šichtařová nenabízí řešení k cestě za cenově dostupnou elektřickou energií, ale pouze hýká, že zestátnění ČEZu je špatně.

7 16
možnosti
LB

Ale vždyť to psala a píše opakovaně - vzdát se Green Dealu v jeho současné podobě. Přestat blbnout ve jménu boje proti změně klimatu aplikací nesmyslných řešení, která stojí neskutečné prachy a v podstatě nic neřeší. Soláry, větrníky a podobně mohou fungovat jako doplňková řešení tam, kde mají opodstatnění (dostatek slunečního svitu a větru), ale nelze na nich stavět jako na hlavním zdroji energie, jako to jde například s jadernými elektrárnami.

9 1
možnosti
MS

Vytěsnění akcionářů prošlo Českem i dalšími zeměmi Západu xkrát. Francie je kapitalistická na rozdíl od nás již několik staletí, přesto EdF nyní vláda v Paříži zestátní, tedy vykoupí podíly menšinových akcionářů i s prémií. Možná by si paní Šichtařová měla přečíst, jak nad možným zestátněním (nikoli proboha znárodněním) doslova jásá mediálně známý menšinový akcionář Michal Šnobr. Ano, vyplacená prémie k ceně akcií znamená, že tito lidé dobře zhodnotili své investice. Pamatuji na AAA AUTO, Jejich akcie při IPO stály 55 korun, po krizi 2008 posléze až 5 korun. Po sanaci firmy přišlo vytěsnění drobných akcionářů a kdo vydržel, dostal 95 korun. Hodně jiná story jsou akcie OKD pana Bakaly, že. Taky čistě cesta kapitalismu bez přívlastků, co? To, proč to musíme udělat, je, že si management ČEZ ať to nazveme jakkoli, spíše zprivatizoval firmu pro sebe a činí vše pro maximalizaci svých vysokých odměn. Píšu o tom ve svých posledních dvou blozích, co bude znamenat, až si management ČEZ vylepší EBITDA svou zelenou tranzicí a zavře klíčovou kapacitu v uhlí. Hlavní analytik ČEZ Řežábek mně osobně řekl, že dostatek elektřiny, její stabilita a cenová dostupnost není problémem ČEZ, to si má stát zařídit jinak. Tak proč proboha je stát většinovým vlastníkem se 70 % akcií, když nemůže ovlivnit strategii firmy ve prospěch národního hospodářství? Jakákoli výše dividendy nezachrání kolabující české firmy a domácnosti před cenami energie, které dominantně ovlivňuje ČEZ. Když nebudeme dělat rozumnou politiku včetně státní kontroly kritické infrastruktury, tak teprve pak z vůle rozzuřených voličů nastoupí k moci politici, kteří zopakují klidně poúnorové znárodňování. Ale bez prémie k akciím, jež se stanou toaletním papírem.

13 4
možnosti
PP

Francie je socialistická.

4 0
možnosti
KJ

Plamenná řeč!!

Nevím, jak to znárodnění chtějí udělat. Napadá mně jen, že stát bude skupovat, co se dá (bohužel za inflační peníze). Až bude mít stát 90%, může nabídnout nucený odkup. Pro současné akcionáře to znamená prodej akcií za daleko vyšší ceny, než za jaké koupili.

Rozumnější je přesně opačný postup. Každý občan jako odběratel by měl vlastnit přiměřený díl energetické infrastruktury. Potom by mu bylo jedno, jestli dostane levnou energii, nebo drahou ... plus příslušnou dividendu ze zisku z prodeje do Německa přes burzu v Lipsku.

Vlastnit přiměřený podíl energetické soustavy by mělo být stejně normální, jako vlastnit dům nebo auto.

Potom by pokus o "znárodnění" určitě neprošel a vyvolal by minimálně státní převrat.

2 2
možnosti
MS

To by mě zajímalo, co z pohledu paní Šichtařové je státní půjčka 74 mld ČEZu, se kterou taky nesouhlasí všichni občané? A jaký bojovnice proti únoru 48 zastává názor na majitele soukromých pozemků, kteří se odmítnou dohodnout s ČEZem na výstavbě sloupů nn? Bude ČEZ respektovat právo majitele pozemku, nebo ho prostě obejde?

1 1
možnosti
KJ

ČEZ je velmi bonitní dlužník, který by státní půjčku nepotřeboval. Stát by měl určovat energetickou politiku. EU dělá do tržního prostředí takové zásahy, že dlouhodobá investice do jaderného bloku je dost nejistá. Proto stát dá ČEZu garance - příslib pomoci v případě, že EU znemožní státu prosadit energetickou politiku a vystavět jaderný blok.

Složité? Divné?

1 0
možnosti
TB

Souhlasím, jen otázka, co s tím. Jsme v situaci, kdy se nejbohatší soused zbláznil, přestal téměř vyrábět a začal extrémně skupovat. Čekat, až Německo zasáhne tvrdá recese? Nabídka na trhu energie je extrémně neelastická.

4 0
možnosti
KJ

Co s tím? Prodávat Německu přebytky, ale jen přebytky elektřiny. Hodně draho. A regulační výkon ještě dráž. A přenosy z německého severu na jih tak, aby se nám to vyplatilo.

10 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články