Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O45t71o 85K68a53d35ě72r36k73a

26. 7. 2022 17:57

Ve vsem mate pravdu, jen jedna vec mi tam chybi. Ma clovek jako obcan platici daně byt oběti toho co popisujete, kdyz neme jak to jakkoliv ovlivnit .

1 1
možnosti
JT

Pane Kaděrko,

podle mého názoru tomu tak není, přesto si vás dovoluji požádat o odkaz na zdroj vašeho tvrzení.

0 1
možnosti
AM

A54l21o21i89s 88M40a89ň96a17s

26. 7. 2022 17:23

A jaký je váš názor na zákon umožňující vytlačení minoritních akcionářů? Považujete toto za správný tržní mechanizmus?

1 1
možnosti

Je to stejné, jako vyvlastnění pozemků, když jde o státní (=společný) zájem. Kdyby tento institut neexistoval, některé komunikace by nebylo možné vůbec realizovat. V obou případech (vyvlastnění pozemků, nebo vytěsnění akcionářů) však nejde o prostou krádež, jak to praktikovali komunisté, ale vždy jde o finanční kompenzaci, kterou stanoví znalci, a která je přiměřená tržní hodnotě (samozřejmě ne té spekulativní). U vytěsnění minoritních akcionářů je navíc zákonná podmínka, že majoritní akcionář musí vlastnit 90% akcií. Nevím to jistě, ale myslím si, že vytěsnění minoritních akcionářů asi bude běžné všude jinde, pochybuji, že by to byl jen český výmysl.

4 1
možnosti
Foto

Pokud vím, tak za 1. republiky měl stát nad klíčovými zdroji nějaký dohled. Ze strategického důvodu to je rozumné, zejména, existuje-li jeden dominantní vlastník.

Jako příklad je, že zdroje vody byly "prodány" zahraniční firmě (Veolia), která nás teď ždíme. Přičemž starost o potrubí a pod. nám zůstala. Tomu se říká kšeft roku.

Základní zdroje musí zůstat v rukou státu, trh netrh. Ještě bychom mohli někomu prodat vzduch. :-P

2 1
možnosti
Foto

Stát nesmí mít dohled nad žádnými zdroji, které lidé většinově používají.

3 6
možnosti
LV

L65e17o80š 17V81a84c63e79k

26. 7. 2022 15:11

Naprostý souhlas, my v Mladé Boleslavi už vidíme jak se to řítí do propasti. Automobilka vlastně neví co má dělat. Nejspíš to dopadne tím, že se budou vyrábět jen opravdu drahá auta, a jen omezený počet kusů. A ty co se prodají už jako ojetiny budou těžko prodejné nebo hodně pod cenou. A to všechno kvůli čemu, spočítal vůbec někdo kolik CO2 se tímto zákazem ušetří? Pokud lidstvo vyprodukuje cca 3,5% CO2 ročně, tak 96.5% vyprodukuje sama příroda. A pak je to 8% z oněch 3,5% a z toho všechno cca 16% . Nejsem matematik, ale ono to bude cca nějakých 0,05% CO2 ročně. A to ještě pokud by všechna elektřina byla z jaderných elektráren nebo OZ a to není a nebude. Takže zákazem spalovacích motorů se vůbec nic nezmění, krom zničení průmyslu. Stejné jako s biopalivy. A to ještě ani nemluvím o tom, že celé to globální oteplování způsobené těmi 3,5% CO2 navíc , tedy člověkem je pěkně na vodě. Tan vliv bude třeba naprosto marginální.

22 4
možnosti
JL

Lidi jsou zajímavý živočišný druh tím, že myslí. Není to ovšem jen pozitivní fenomén, když si někdo vymyslí nějakou pitomost, může donutit druhé, aby ji realizovali, má-li k tomu moc. Třeba stavba pyramid - vlastně to byla zjevná pitomost, ale stojí.

0 0
možnosti
IS

Systém, kde se v EU zavážeme k řízené ekonomice (což Green Deal s povolenkami a zákazy zdrojů nepochybně je), nelze tržně řídit. Aktuálně nikdo nechce v energetice podnikat bez dotací.

4 1
možnosti
JV

J26a73n 53V41ě79r91n59ý

26. 7. 2022 10:12

Z většiny toho demagogického výlevu se mi dělá opravdu špatně od žaludku, ale pro jednou zas můžu s Markétkou souhlasit, aktuální situace s ČEZem je podle mě ideální, stát jako majoritní vlastník a dostatečně movitý investor s hlasem lidu, zisk rozdělený divendou.

Zestátňovat opravdu nemá význam, a vidím v tom jenom potenciál k tunelu. Za draho zestátnit a pak za pár let za levno prodat jako "ztrátový" podnik nějakému oligarchovi.

9 0
možnosti
JT

Pane Věrný,

souhlasím s vámi, že zestátnit něco, co už je ze 70% státní by bylo nedomyšlené. [>-]

1 0
možnosti
JP

J69i26ř91í 85P65l64í78v41a

26. 7. 2022 10:11

Stát by měl svých 70% ČEZu prodat. Nyní k tomu je nejvýhodnější chvíle. A nadále by se stát neměl míchat do ekonomiky. Neměl by pomáhat nikomu, kdo na tom není opravdu zle. Stejně by stát měl prodat poštu, železnice, ba i Akademii věd a Český statistický úřad. Mělo by se v tomto smyslu změnit spousta zákonů včetně Ústavy. Pochopitelné je naprosto nutné vystoupit z Evropské Unie.

Nejspíš bude bohužel trvat, než to voličům dojde.

1 19
možnosti
JV

J31a55n 93V91ě52r66n22ý

26. 7. 2022 10:14

Ježiš jenom to ne. Naopak stát by měl zvýšit svůj podíl v ziskových podnicích a financovat z toho svůj rozpočet, obzvlášť teď když začne ochlazovat ekonomika.

4 2
možnosti
JK

Je to u autorky asi zápas ekonomie s ideologií, jinak to nevidím. Znárodnit ČEZ v tuto dobu je skutečně nesmysl, cenám to nepomůže a znejistí to trhy, vliv na kurz koruny se ani odhadnout nedá. Nákladové ceny elektřiny nejsou ty co nám tvrdí odboroví předáci, prodej za náklady nebo dokonce pod náklady je cesta do hrobu. Na jak dlouho asi, kdo bude sanovat ztrátu, kdo pokryje ten náraz při návratu k tržním cenám, kdo opraví zničený trh, kdo uhradí ztráty firem na trhu? Tahle operace by nás přišla šeredně draho a to jen z populistických důvodů, zavřít ústa křičící menšině, zhusta se jedná o pohrobky socialismu s odborářskou vlajkou včele.

Přechod na obnovitelné zdroje energie je existenční nutností, to je jasné jak facka. Ten kdo to se do toho pustí nejdřív, bude tahounem ve vývoji technologií, jejich aplikaci, a výrobě. Evidentně tohle někoho napadlo mnohem dříve než to dochází nám a rozjel první fázi i za hlasitého křiku odpůrců. Technicky i racionálně je nutnost mít vlastní obnovitelné zdroje jasná, takže odpůrci jsou už jen v oblasti ideologie, bohužel živené i ze strany našich nepřátel.

Co nejdříve pozavírejme fabriky na staré technologie a rozjeďme technologie nové perspektivní, buďme první a máme vyhráno. Tady musí jít dotace a ochranný deštník ze strany státu.

Takže revoluce to skutečně je, jsme na konci jedné epochy, té smradlavé, technické a technologické a na začátku nové nesmradlavé, digitální a virtuální, směřujeme k AI. Jen doufám, že brzo bude i revoluce ekologická, ale zatím je v nedohlednu, bez drancování přírodních zdrojů se ještě dlouho neobejdeme.

2 3
možnosti
MR

Tak až si pochutnáte na nějaké digitální a virtuální chutné krmi, která bude 100% eko, bio, fairtrade a CO2 neutral, napište jaké to bylo.

4 1
možnosti
MP

Me spis zarazi, jak se resi tohle znarodnovani a mimoradne zdaneni "nezaslouzenych" zisku. Misto toho aby se hlavni akcionar zaradoval, ze ma ted firma mimoradne zdroje navic na posileni svych vyrobnich kapacit a tim padem dlouhodobemu tlaceni cen dolu.

1 0
možnosti
PK

Máte naprostou pravdu. Tzv. Zelené jsem vždy považoval za teroristy, kteří tuto zemi zničí. Jistě máme ekologické problémy, ale ty se nevyřeší žádným násilím ani žádnou revolucí, ale technickým myšlením a s ekonomy, kteří to mají v hlavě v pořádku. Znárodňování vždy všude vedlo nebo povede akorát do pekel.

3 4
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,29
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články