Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

ECB jede podle příručky (inflaci krotí vyšší úroky) ale na druhé straně vah jsou státy jako Itálie a Španělsko kterým vyšší úroky více než škodí. ECB se vlastní vinou dostala do situace kdy už nemůže vytáhnout "dobré" řešení. Válka vše jen umocnila zkrátila čas na řešení. Ale i tomuto šlo předejít už v roce 2018 měla EU na stole zprávu o nebezpečné závislosti na Rusku a co udělala EU ještě tuto závislost za pomocí greendealu prohloubila. A teď tu eurohujeři brečí že musí hrát s kartami co jim rozdal osud. To je lež ty karty si vybrala a dobrovolně rozdala EU.

19 0
možnosti
VS

EU se v posledních letech pořád střílí do své nohy, v posledních 4 měsících do obou nohou....

2 0
možnosti

Všechny Vaše články jsou jen prázdné PR Vaši osoby, mající za úkol sehnat kavky, kterým budete doporučovat, jak mají zacházet se svými penězi. Jak jinak, než jako kartářka bez jakékoli záruky. V žádném z Vašich článků nebylo nikdy nic objevného, vždy a bez výjimky jen opakujete bezduše stejné poučky. Jen Vaše předpovědi, pokud se jich dopustíte se nějak nenaplní. Jako ta, kdy jste v sobotu tvrdila, že v pondělí krachne DeutcheBank. Nejste ekonomka, jak tvrdíte pod svým jménem zdejší blogerky a národohospodářka už vůbec ne, jen pouhá finanční analytička podprůměrných kvalit. Jako premiérka byste spolehlivě dovedla ke krachu každou zemi bez výjimky. Vždycky jste jen opisovala. Konečně Vám došlo, že je s inflací nějak spojeno „vypínání“ ruského plynu v Evropě, ale jak jinak jen tak nějak marginálně. A popíšete, co znamená več Vašich očích to marginálně. Více k Vašim víceméně setrvale „kvalitním“ „tlachům“ nelze dodat. Jo a ten odstavec poslední? No, že máte nulovou sociální inteligenci doprovázenou patřičně sebevědomou arogancí, to je přece zřejmé vlastně z každého Vašeho textu. Docela by mne zajímalo kolik prodaných výtisků knih Šichtařové definuje pro Šichtařovou bestseller.

18 28
možnosti
JK

Osobní svobody (právo na osobní majetek), inflace a svobodné tržní prostředí jsou hnacím motorem kapitalismu, ten existuje pouze pokud dokáže generovat zisk, jinak se o kapitalismus nejedná. Pokud se tedy v daných oblastech zajistí předvídatelná stabilita, pak je možné mluvit termínu "udržitelný rozvoj". Logické také je, že čím větší bude mít ekonomický celek sílu, tím větší bude celková stabilita. O tom je celá myšlenka EU. Jak už to bývá, nic nejde podle ideálního plánu. Co se týká osobních svobod je to perfektní a v EU jsou víceméně všichni na tom stejně, až na Maďarsko, kde Orbánovi mocenské choutky některé zásadní svobody omezují. Co se týká inflace, tak tam do toho celkem nešťastně vstupují centrální banky a státy s vlastní měnou a vlastní centrální bankou do toho vnáší další chaos. Snaha za každou cenu udržet stabilitu a nepřipustit ani malé krize, jen jaksi problém kumuluje do krize velké. To ovšem souvisí se svobodným tržním prostředím. Dlouhodobá stabilita upevňuje stávající etablované společnosti a korporace a navyšuje jejich zisk, vznikající monopoly pak narušují svobodné tržní prostředí a krize, která zničí nezdravé firmy a rozbije monopoly je uměle oddalována. Pak stačí razantnější zásah z venčí celé se to začne otřásat a inflace dohání to, co za ty roky zanedbala. Množství volných peněz předhonilo kapacitní možnosti výroby, prací i služeb, poptávka je vyšší než kapacita výroby a lidské odborné i neodborné práce. Je málo strojů a málo lidí, poptávka a tím i cena roste.

Putin nám a EU v podstatě pomáhá, jednak k větší jednotě a poznání co je skutečně důležité a jednak nastartoval očistný proces kapitalismu, trh se překope, potrhají se staré trouchnivé vazby a najede se novým směrem. Jen to ten Putim mohl udělat pomocí uzavření kohoutků, krvavá válka na Ukrajině a genocida obyvatelstva, je výplod zvráceného mozku diktátora.

Takže pojďme urychleně porazit diktátora nehledě na náklady a nastartovat nový směr vývoje, upřímně, fosilní paliva to nejsou.

6 2
možnosti
JL

Ekonomové vymýšlejí, jak co nejvíce vydělat a ušetřit - je to jejich práce. Z obecnějšího pohledu je ale patrné, že tahle planeta už více lidí na svém povrchu nesnese - resp. naše stroje a metody obdělávání půdy....Lidi zadělají, co mohou, jsou už takoví. Nicméně počet našeho druhu pořád roste a roste. - Kartágo prostě bude jednoho zničeno, ať se mu to líbí nebo nelíbí. Ať si ekonomové povídají, co chtějí.

2 0
možnosti
LH

Všechno špatně za vsechno přece může Babiš,prorusky Šváb na Hradě, Putin, Trump.... Ještě ze nás teď profesor zachrání.... Minimálně vyšle signály... :-P

8 14
možnosti
LH

Tak signál dnes vyslán.... Šetřete... Díky pane profesore za radu :-P

0 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 41,35
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články