Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím si, že důvodů je daleko více. Například u nás už několik let stoupají platy, aniž by byly doprovázeny přiměřeně se zvyšující produktivitou práce. Zcela určitě se na krizi podepsaly i ty dva "covidové" roky, které způsobily celosvětové problémy s dodávkami základních surovin a komponentů, což mělo za následek výpadky výroby v různých odvětvích. A situaci ještě zhoršila energetická krize, na níž se nemalou měrou podílí Německo kvůli jeho hysterickému odstavování jaderných elektráren po havárii JE Fukušima. A v neposlední řadě je zde válka na Ukrajině, která vše ještě zhoršuje.

0 1
možnosti

J72a81n 94V94ě62r34n65ý

11. 7. 2022 9:24

S tím stoupáním platů bych to tak nehrotil. V podstatě všude ve světě produktivita práce roste mnohem rychlej než platy. Ale tak nedivil bych se kdyby Čeští podnikatelé patřili mezi ty nejhorší na světě.

0 0
možnosti

Jak souvisi nadpis s obsahem clanku?

3 0
možnosti

Prave ze ne vysoky urok, ale extremne nizke uroky zpusobily tuto inflaci.

0 0
možnosti

Je třeba číst pozorněji!

Cituji z blogu:

Konatelem „zla“ jsou tedy centrální banky celého světa, které nejprve svým neuváženým jednáním inflaci vyvolaly, hloupoučce nízkými úrokovými sazbami cenné papíry či kryptoměny přehřály, a nyní se inflaci zase neobratně pokoušejí zchladit, a tím cenné papíry i kryptoměny naopak srážejí.

0 0
možnosti

J30o88s20e41f 12P11i62ň27o69s

29. 6. 2022 20:36

Ano. Konečně to někdo pojmenuje přímo.

1 1
možnosti

Možná přímo, ale zase poněkud mimo. Za kormidlem ekonomiky opravdu nejsou kádry z ulice, tedy absolventi VŠŽ. Do tohohle máleru nás naopak dostali páni ekonomové a další studované kádry, kteří to mají moc dobře ošéfované. Když to klape, tak je to jejich zásluha a patřičně se odmění a když se to podělá, nezřídka právě jejich vinou, tak za to mohou vnější vlivy a ze zodpovědnosti se elegantně vyvléknou. A funguje to tak v mikro aj makro rozměrech.

9 1
možnosti

Celý propad finančního a ekonomického světa má společného jmenovatele. Společným jmenovatelem je zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami v rámci boje proti inflaci.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=788898 Dosluhující guvernér České národní banky Jiří Rusnok prohlásil, že bez zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou by česká inflace byla až 25 procent a kurz koruny by byl 30 korun za euro. To je extrémně hodně – nicméně obávám se, že s tímto soudem musím souhlasit

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787358 Kde se ale tahle inflace na samém počátku vzala? Důvodů je víc, ale jeden přebíjí všechny ostatní: Vládám a centrálním bankám jde o to maximálně snížit úrokové sazby, aby se předlužená Evropa dokázala dál úvěrovat. Neboli aby si státy dokázaly dál půjčovat za uměle nízké úrokové sazby na svůj chod, aby zombie firmy dál mohly existovat a nebankrotovaly a podporovaly tak zdání hospodářského růstu.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=775548

1 0
možnosti
Foto

a zvyšování úrokových sazeb má společnýho dělitele a tím je to, že vlády po celým západním světě rozdaly lidem fůru peněz za nic, teď se budou zvyšovat sazby tak dlouho, dokud zas o peníze za nic lidi nepřídou a dostane se to do rovnováhy

3 0
možnosti
Foto

kdyby měly vlády a Rusnok znalosti jako Šichtářová, tak by dělaly to co Šichtářová a lidi by se pak měli dobře, ale vlády znalosti nemají a Rusnok taky ne, proto se lidi budou mít blbě, flog a dead horse

2 1
možnosti

To všechno je důsledek že dlouhodobě je ekonomika založena jen a jen na minulosti. Ekonomiky celého světa jedou na ropu a plyn to je ta minulost,nikdo na celém světě nemá skutečný zájem něco změnit a to ani dnes a to je vrchol politického i ekonomického diletantství, až se budou činit opatření za pět let mělo být už hotové před 20 roky a čemu čelíme dnes je výsledkem globální pitomostí lidstva.

1 0
možnosti
Foto

všechno je to důsledek toho, že vlády mají z lidí strach a aby se udržely u moci, tak dávají lidem peníze za nic

2 0
možnosti
Foto

J77a95n 96Š97i98k

29. 6. 2022 12:18

V životě to funguje tak, že jednou je dobře, podruhé špatně. Někdy je taky člověk úplně nahoře a někdy následuje propad do největšího marastu. Tak to chodí ve vztazích mezi lidmi, osobní spokojenosti, zdraví, ve výrobě i ekonomice. V prostředí, kde se pohybuji to vidím, každá firma bez výjimky má lepší a horší období. Někdy je pád na samé dno to nejlepší, co může dotyčného potkat. Ať už je to firma nebo člověk sám. Nevím, proč by tomu u státu mělo být jinak. Hezký den

10 0
možnosti
Foto

nefunguje, tak to funguje jen když člověk dělá něco špatně, když někdo dělá všechno dobře, tak se má dobře furt a ne jen někdy

0 3
možnosti

Nejhorší je, že ten typický volič, který za to může a nejvíc to odskáče, stejně bude žít naprosto přesvědčen, že za to může ten svět okolo a ne on...a zas bude volit nějakého magora jako Okamura nebo Babiš, který klidně pošle zemi do bankrotu aby si vydělal a nebo aby nešel do vězení...

27 7
možnosti

L85e68o39š 36V38a46c25e59k

29. 6. 2022 12:10

Okamuru bych do toho netahal. Ten na tohle rozhazování a zdražování už upozorňuje roky. Ta inflace souvisí i se zdražováním energií a zvětšováním byrokracií, Greendeal a vůbec to co přichází z Bruselu.

7 8
možnosti

V tomto případě zasloužená karma. :-)R^Absolventi vysoké školy života by rádi hodovali na úkor druhých a utráceli peníze, které nevytvořili.

14 1
možnosti

Například požadovali po ostatních, aby jim přispívali na tu jejich "veřejnoprávní" televizi, že Zieglere.

2 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,04
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články