Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Váš blok je zajímavý, máte jistě pravdu, ale JAK Z TOHO VEN ?? Přizpůsobit se, omezovat své spotřeby na minimum, nejezdit auty a pod.?

0 0
možnosti
ZZ

Ne lidí mají dávat výpovědi ze zaměstnání a mají se registrovat na ÚP.

Jen tak donutí dnešní zaměstnavatele, aby vyráběli ekonomicky a zbytečně nezvyšovali inflaci !

;-D;-D

2 0
možnosti
JV

J70a42n 39V11ě12r57n39ý

13. 6. 2022 8:28

Kdyby byl po lidech skutečný hlad tak by se to projevovalo v platech. Mezitím v kolbence je pořád jenom hlad po někom kdo bude dělat zadarmo. Když si zničíme ekonomiku a budeme mít třeba 20% nezaměstnanost, tak se samozřejmě množství zoufalých chudáků zvýší a to taky zvýší ten milovaný zisk otrokářů v naší exportní ekonomice. Tím bych se ale zas nechlubil já.

5 0
možnosti
ZZ

Co stojí za rapidní ztrátou konkurenceschopnosti a efektivity ?

Je to především embargo na dovoz surovin z Ruska a systém obchodování s těmito rozhodujícími komoditami v celé EU.

;-(

1 4
možnosti
RP

Zelené bláznění a zelení, z části financováni přímo putinovským Ruskem.

Díky kterým jsme naběhli na Putinovy vidle závislosti na ruském plynu a ropě.;-€

5 2
možnosti
JP

J52i88ř80í 79P93a25u20l

12. 6. 2022 6:22

A tento cesky ekonomicky "zazrak" zacina uz v ceskem "zazracnem" skolstvi, kde platy raketove rostou a kvalita raketove klesa, kde skolstvi produkuje tisice humatnitne vzdelanych lidi, kteri maji hruzu z procent, matematiky a obecne technickych predmetu a kteri jsou "predurceni" k transformaci ceske ekonomiky na ekonomiku s vysokou pridanou hodnotou. :-))

7 0
možnosti
RP

Ono to tak zdálky vypadá.

Primárně ale to je tím, že naše školství se snaží utvořit z exkrementu bič.

Respektive dává nepřiměřeně vysoké vysokoškolské vzdělání mnohem širšímu okruhu lidí než by správně mělo a než je efektivní a vhodné. 60% ročníku na vysokých školách znamená, že diplom mohou doslova fasovat i lidi s průměrnou a podprůměrnou inteligencí , s IQ kolem 95 a kolem průměru 100.

A právě ti lidi, kteří dle Vás "kteri maji hruzu z procent, matematiky a obecne technickych predmetu" jsou vesmě z té množiny mladých s tím IQ kolem 95 nebo stovky. Lidi, kteří nejsou se schopni naučit i takové jednoduché věci nebo je jsou schopni se jakžtakž naučit pouze při velmi velkém úsilí a při zanedbávání se učení jiných věcí. Jenže dle Gausova rozložení inteligence v populaci je jich poměrně dost, kolem třetiny, čtvrtiny celkového počtu všech vysokoškolských absolventů. Takže zdánlivě vypadá, že na takové úrovni jsou všichni absolventi.

Jenže kdo vykazuje iQ vyšší, aspoň 105 - 110 IQ bodů neboli lidi, kteří dříve zvládali aspoň střední školu nebo lidi s IQ 110 a vyšším, kteří dříve zvládali a udrželi se na i na vysokých školách, tak ti i dnes procenta, matematiku obecně i technické věci zvládají dost dobře.

Jen prostě nejsou tolik vidět a jenom prostě často zvolí netechnický obor, protože tam při menším úsilí vydělají mnohem víc.

2 2
možnosti
PP

P63e15t49r 50P55r76o97k73o44p

11. 6. 2022 22:39

Nebyli to chlapíci ze soucasne vladni garnitury, kteri volali ze kompenzovat se musi vsechno a vsem?

10 0
možnosti
RP

Tak jasně že byli. V opozici se jim hodilo do Antibabiše úplně cokoliv.

7 0
možnosti
LJ

No , Babis sice podelal na co sahnul, ale autorka je uplne vedle.

Ty neproduktivni firmy tu byly pred Covidem a jsou i po Covidu. Z ceho zily predtim a z ceho ziji ted? Rozhodne je neudrzuje nazivu Babisova vlada.

2 0
možnosti
ZZ

Dnes je neudržuje tyto firmy nikdo, tak jako to bylo za Covidu, když firmy dostávaly tučné kompenzace. Protože současná vláda přijala nesmyslné sankce sama na sebe a levný plyn a elektřinu pro průmysl nedokáže zajistit, tak výrobci musí zdražovat a proto inflace utěšeně roste.

:-P

5 0
možnosti
LC

Nedostatek lidí není způsobený jenom dotováním dlouhodobě neživotaschopných firem, ale také přezaměstnaností ve státním sektoru a přebujelou byrokracií spojenou s tzv. evropskými projekty a dotacemi všeho druhu.

5 1
možnosti
EK

Pamtuju 12 % nezaměstnanost v roce 1996 v Ostravě. Nechci to zpátky.

0 0
možnosti
RP

1996 v Ostravě ještě fungovaly velké původně socialistické firmy. Nejhorší to bylo 2001 - 2002, kdy na Ostravsku těm fimám docházely finanční rezervy a ony se musely hromadně zbavovat provozů a propouštět.

V roce 2002 dokonce v Ostravě někdy v květnu nebo červnu demonstrovali odboráři těch firem.

Až do krize 2008 - 2010 bylo na Ostravsku plno dlouhodobě nezaměstnaných starších techniků a dělníků propuštěných z těchto firem.

Mlaďoši absolventi škol už nějak od roku 1990 nastupovali do nově vznikajících kapitalistických firem, zatímco ty velké původně socialistické firmy nenabíraly téměř nikoho, jen se postupně lidí zbavovaly. Lidi, co propustili po roce 2000 tak najednou přišli do těch kapitalistických menších firem, kde už pozice měli zabetonované ti mlaďoši a kde byl úplně jiný styl práce než v těch velkých fiermách, odkud přišli. A ti mlaďoši už tehdy ty starší coby podřízené nepouštěli k práci, místo nich raději nabírali jako podřízení absolventy.

0 0
možnosti
ZB

Další manipulativní nesmysl pro hloupého čtenáře. A podle reakcí v diskusích je dost hlupáků co na podobné bludy skočí.

Takže si to proberme. Inflace není domácí, ale dovezená. Je důsledkem skokových změn základních surovin na celosvětovém trhu. Těžko čekat, že s 25 procentním nárustem cen ropy, 100 procentním nárustem cen plynu, 50 procnetním následném nárustu elektřiny inflace nepřijde. S nastavením a efektivitou naší ekonomiky nemá moc společného.

Válka na Ukrajině i COvid jsou výrazné vnější vlivy a logicky svět ovlivnili. To, že se u nás udržela zaměstnanost je ve skutečnosti dobře. Dává to šanci ekonomice se nastartovat a pokračovat. Drží to lidi v bezpečí.

Jak a jestli to bylo výhodné se nedá určit teď, ale leze to odhadnout za pár let.

1 6
možnosti
ZH

Současná inflace je poskládaná z více různých vlivů. Jedním z nich (a nikoliv nevýznamným) je bezuzdné rozhazování předchozí vlády, zejména na všemožné úplatky voličům či jiné nehospodárné výdaje. To plyne i ze zprávy NKÚ:

"Téměř 90 % meziročního nárůstu celkových výdajů nesouviselo s výdaji vynaloženými v souvislosti s onemocněním covid-19."

https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/nku-ve-vyrocni-zprave-hodnoti-fungovani-statu--za-minuly-rok-poukazal-na-radu-nehospodarnych-a-neefektivnich-postupu-statu--systemove-problemy-i-neudr-id12472/

Nebo si snad myslíte, že rekordní množství nekrytých peněz nalitých do ekonomiky předchozí vládou se neprojeví?

10 1
možnosti
MB

Nízkou nezaměstnanost jsme měli už dávno před covidem, takže bych si dovolil hypotézu mme Šichtařové (tj., že jde o důsledek covidových dotací) označit za pochybnou.

3 0
možnosti
RC

Meli a NENI NORMALNI, ze nenarostla.

4 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,08
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články