Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Knížky historie do ruky.

Takřka nulová nezaměstnanost vždycky stojí na počátcích těch nejhorších inflačních spirál.

Doporučuji nastudovat, jak začala a probíhala historicky první inflační spirála, dynastie Yuan, 13. - 14. století. Je to masakr a budete si připadat, že čtete příběh z 21. století.

Mimochodem, kdo pak z vás ví: 40% všech peněz v globálním oběhu bylo natištěno v posledních třinácti měsících. Zní to neuvěřitelně, co?

No jo, naši pánové to zvorali. Bude hůř. Můžete mě nazvat třeba cvokem, je mi to jedno. Do konce roku 2023 počítám s inflací 100% a pak tradá: Společenský sešup á la Roma.

0 1
možnosti
ZB

Podobných nesmyslných výkřiků tu bylo a bude. Škoda, že se všichni, pak když zjistíte , že jde o vlastní paranoju alespoň nejdete léčit.

0 0
možnosti
RP

Článek mně připadá dost jako blábol.

Lidi nejsou hlavně proto, protože posledních nejméně 10 let stát všude možně zřizoval průmyslové zóny a dával dańové prázdniny a kdovíjaké podpory jakýmkoliv firmám, které někde potřebovaly postavit fabriku.

Druhý důvod, proč lidi nejsou, je obrovské zbytnění vysokých škol a idealizace vlastnictví vysokoškolkého diplomu. Kdejaký absolvent, který díky současnému systému doslova dostal příležitost vyfasovat vysokoškolský diplom, i když disponuje třeba mírně podprůměrnou inteligencí a je mimo znalostí, které přece jen nasákl v denním studiu, v podstatě neschopný zastávat jinou než málo kvalifikovanou práci, je vyzdvihován nad staršího zájemce o práci 40+ a 50+, i když má ten starší vysokoškolké vzdělání. Klidně třeba i technického směru a mnohaletou praxi.

Zejména personalistiku a personální manažment, tito lidé v podstatě ovládli a podle sebe a svých neschopností soudí i ostatní, zvláště ty starší uchazeče o práci. Které tak bojkotují a nepouštějí k práci odpovídající jejich vzdělání, znalostem a zkušenostem.

A třetí důvod je v tom, že zbytnělé vysoké školství odsálo z naší ekonomiky spoustu lidí, kteří místo učení nekvalitních vysokoškoláků za státní peníze a tím maření těchto státních financí by se místo toho mohli živit prací třeba v průmyslu.

9 2
možnosti
Foto

:-) Stále totéž dilema jako za kom. Lidí je dost, jen na práci je jich málo. A také mládí vpřed. Vzadu je práce;-)

3 0
možnosti
BK

Me zajima hlavne nazor Radovana Vavry.))

1 2
možnosti
MM

M30i27t29k98o 20M74i22t76e35v

10. 6. 2022 16:51

Paní "ekonomka" pominula jeden podstatný fakt - během covidu odešla spousta zahraničních dělníku a ty nahradili lidé s postižených odvětví. Proto ta nízká nezaměstnanost.

Jinak v těch nejvíce postižených odvětvích jako je pohostinství apod byl úbytek zaměstanců poměrně velký.

7 0
možnosti
RP

A ještě víc turistický ruch.

1 0
možnosti

Naprosto souhlasím. Nekonečná státní podpora komukoli kdo v Covidu zakřičel,byla naprosto jasná cesta do pekel. A protože jsou někteří nenažraní, pokračuje to dál. Nyní vstoupily do stávkové pohotovosti odbory zastupující státní zaměstnance....co se do budoucna stane? Vláda ,vyměkne, volič je volič a přidá tam, přidá tady. Že tyto peníze nejsou podloženy výrobou, že to dělníci sami opravdu neutáhnou nikoho nezajímá. A kdyby náhodou rozpočet nevycházel? Zvedneme daň znapř. z benzínu, ať se ti lidi více hýbou a chodí pěšky.Avotomtoje.

3 1
možnosti
RP

Tak ono stačí si ty doby před rokem, dvěma rokama trochu pamatovat.

Podpora byla sice plošná, ale zároveń spousty firem na ty podpory nedosáhla.

Ne všechna propaganda, kterou dnes šíří Pětikolka, je pravdivá.

3 0
možnosti
JD

Uvidíme na podzim!

1 0
možnosti
VF

Dobrý den. Podle mého názoru, popisovaný stav ekonomického úpadku je průvodním jevem rozvrácené, rozkradené neokoloniální gubernie. Obrovský moloch zdevastované zkorumpované státní správy v propojení se zločineckými zájmovými klany otevírá široký prostor pro černou a šedou ekonomiku a střídání vlád zločineckých satrapů ovládaných zahraničním korporátním kapitálem. Z takového kolotoče rozvratu není východisko, všechny krizové vlny globální ekonomiky se znásobují.

10 3
možnosti
Foto

J78a77n 46Š17i61k

10. 6. 2022 14:11

Nevím, odkud berete pro svá obecná tvrzení data. Jsem v průmyslovém regionu, kde je vysoká poptávka po pracovní síle v technických oborech a nevím o tom, že by místní firmy byly masivním příjemcem dotací. Většina z nich je konkurenceschopná, stoupají jim obraty, ziskovost, majetek, investují, modernizují, prosazují se v zahraničí. Potřebují jen jedinné: lidi. Jinak co se týká chvástání, tak to byl hlavně problém minulé vlády. Vlastně ta se chvástá pořád. Hezký den

3 1
možnosti
PK

Asi nelze nechat školství a společnosti "volnost" - je svoboda, studujte co chcete - ekonomii, právo, sociál, novinařinu, kecavé obory. Ono je jednodušší i na to udělat školy, na technické obory i IT to jde hůře. Nedivím se stavu jaký je.

0 0
možnosti
Foto

Ještě bych zmínil přebujelý státní aparát.

26 1
možnosti
Foto

Je to tak, statni organy a urady odsavaji z trhu spoustu pracovnich sil.

6 0
možnosti
PS

Češi jsou jeden z nejbohatších národů v Evropě. Jen Čech si může dovolit kupovat Ruský plyn s marží od Němce. Jen Čech může poslat elektřinu na burzu tam si její cenu nechat navýšit a následně jí nakoupit. Jen Český premiér vám k naprosto zásadním problémům řekne že to je prostě tak a nedá se s tím nic dělat. Greendeal naprosto ožebračí střední třídu ale s tím se prý nedá nic dělat.

41 10
možnosti
Foto

Vy jste stejný expert jako autorka ;-D

3 19
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,57
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články