Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Já málem zapomněl, dnes je ručníkový den. Takže, se škorpěte jak je vám libo, je konec. Já jdu, s ručníkem kolem krku, na stopa. Don't panic, 42.

1 0
možnosti
JV

Nejsem ekonom jako autorka, nicméně její blog mi připadá jako trapná snaha o obhajobu neschopné vlády, která skutečně vůbec nic nedělá. Půl roku. Na inflaci má největší vliv cena energií a paliv. To je prostě fakt a o tom není v blogu ani čárka. Velkou mírou se na tom podílí také vliv dodavatelských vztahů, narušených celosvětově covidovým útlumem , kterému nepřidalo zablokování Suezu. Inflací je v zásadě nedostatek zboží, který zvedá ceny plus vstupní náklady na výrobu a logistiku. Jak je ovšem možné, že máme jen o jeden procentní bod nižší inflaci než válkou zmítaná Ukrajina, to bych chtěl od paní ekonomky vysvětlit. To by mě fakt zajímalo, jestli v tom je taky Babiš.

14 14
možnosti
JV

A ještě douška : paní Šichrařová tvrdí, že vláda nedokáže vyrobit inflaci, že je to běh na dlouhou trať a kdo by to dokázal, aspiroval by na Nobelovu cenu. Myslím, že bych se o to dokázal pokusit. Kdybych měl tu moc, stačilo by si pohrát s úrokovou sazbou a napálit 100% daň na energie a paliva. A to by v tom byl čert aby to s inflací nepohlo.

9 1
možnosti

M20i48r72e44k 22Ř41í69h64a

25. 5. 2022 13:48

To je zase blábol. Prej přebytek peněz :-D No kdyby byl přebytek peněz, nedostávalo by se jaksi zboží. Jenže, to tak není. Nějak jsme si nevšiml, prázdných regálů a to absolutně nikde kam jsem šel za poslední rok nakupovat. Restauratéři, divadelníci, provozovatelé kon pláčou že chodí málo lidí. Kdy ty peníze teda jsou? Když pominu chvilkové covidové šílení, které dočasně vyprázdnilo regály v roce 2020, tak sem prázdné regály viděl možná před revolucí. Naopak dnes a denně posloucháme různé obchodníky jak jim padají tržby i přes to že zboží prodávají v akcích, se slevou atd. Inflace je spíš daná nenažraností prodejců kteří zdražují aniž musí. Když se zdraží zrčité komodity to pak vyvolá lavinovitý efekt. Když ropa zlevní, tak se to na pumpě promítně do cen v řádu týdnu, když zdraží, ceny se mění přes noc. Zdražujeme elektřinu ale není proč, vstupy pro její výrobu nezdražily. Volný trh s takovou komoditou evidentně nefeunguje. Vyrábíme elektřinu za "pár halířů" abychom ji kupovali "za tisíce na burze". a díky OZE a výdělkům sorárních baronů meáme elektřinu už tak dražší. Jen lidská nenažranost je za touhle inflací. Nic jiného. Někdo tvrdí, že to je že máme korunu a ne Euro. Co na to paní autorka?

7 13
možnosti
Foto

Na základní škole v 9 třídě jsem se učil, že v tržním hospodářství musí být rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Pokud není tak vzniká inflace. To znamená, že v ekonomice je hodně peněz, které nejsou kryté zbožím. Babiš vyhlásil Lockdown j a zavřel továrny. Dělníci .byli doma za 80 procent čisté mzdy, státní úředníci za 100. Do toho Babiš začal přidávat peníze státním zaměstnancům a peníze sypal a sypal.

7 5
možnosti
Foto

J40a98n 91Š67i14k

25. 5. 2022 12:52

Samozřejmě, že za to, co se děje dnes, má odpovědnost ten, kdo vládl včera. A za to, co se stane zítra bude mít odpovědnost ten, kdo vládne dnes. Teď jenom, aby nám nechcípl pes. Hezký den

5 2
možnosti
Foto

"Protože dnešní bezmála patnáctiprocentní inflace, která patnáct procent ještě přeleze, není důsledkem činů dnešní vlády."

Za toto vám po dlouhé době tleskám. Vytvořit podmínky pro takovouto inflaci, vyžaduje letitou práci a není důsledkem krátkého působení fialové vlády, která je spíš bezradn. Má-li někde rozumné nápady, ale určitě o ničem takovém neinformuje a už vůbec nic takového v široké míře nezavádí. Problém však mám s vaší dlouhodobou mantrou o tisku inflačních peněz, a to hned ze dvou důvodů:

1/ peněz může každý stát tisknout mraky, ale ležící v trezoru nic nezpůsobí

2/ v době převažujícího elektronického platebního styku jsou výroky o tisku peněz obrovským anachronismem.

Pokud vytvoříte nejakostní premisu, nemůžete se dopracovat ke kvalitním závěrům a tudíž ani k identifikaci problému a jeho řešení.

Podle mne působí na tuto inflaci dvojí vliv (téměř nikdy nic není jednoznačné a jednoprvkové):

a) hypotéční boom - vzpomeňte na dopady v USA. Ono totiž nejde jen o peníze do stavebnictví, ale levné hypotéky uvolnily nastřádané peníze, které úspěšní žadatelé nepochybně vrhli do spotřeby

b) plošné nalití obrovských kovidových peněz do ekonomiky, které samozřejmě nebyly kryté produkty. V tom je totiž ta podstatná svízel - nikoliv v tisku peněz, ale ve vpuštění financí do ekonomiky, aniž by byly kryté produkcí. Vzniká koupěschopná poptávka, která je krytá z menší části než dřív a vytváří tlak na růst cen. To je pravá podstata inflace. Nádherně to bylo vidět na cenách PHM, kdy run na pumpy zvýšil cenu nad míru způsobenou zvýšením cen ropy.

A můžete aktuálně sledovat výrazný tlak na růst inflace např. od Středuly, který v zájmu získání prezidentských hlasů požaduje růst platů ve státní správě (již v minulých letech neadekvátně zvýšených) tak, aby se vyrovnal růstu cen. V případě realizace je důsledek jednoznačně jasný.

Tolik tedy pár slov ze života hmyzu.:-)

11 0
možnosti
KS

Peníze není třeba fyzicky tisknout. Peníze mohou vznikat i elektronicky.

0 0
možnosti
DH

D46a19v47i62d 35H64r89u43b13ý

25. 5. 2022 10:32

Ono je to tezke. Prumerne IQ populace je 100. Takze vetsina naroda neni schopna dohlednout dal nez na spicku vlastniho nosu. Cili slysi jen na rozdavani penez. Uz nevidi ze ty penize musi nekde vznikat. Takze budto by byly vlady co tech penez nerozdavaly tolik, ale ty nikdo volit nebude. Takze se voli strany ktere delaji populisticke rozhodnuti a ta nejsou zadarmo. Takze je zbytecne lidem rikat, ze 100 co dostanou dnes zaplati za cas 200.

5 1
možnosti
Foto

Ano, je kruté si přiznat, že minulá vláda to "nezvládla", a když se následky "odborného" řízení ekonomiky projevily, tak teď - Šichtařová - raď. :-P

11 4
možnosti
MB

Práce s blahem je nesmírně kontraproduktivní. Komunisté mýtili staré zlo tím, že vyvolali "To své, nové". V poslední době zase oblíbené slůvko Zadarmo. Zlotřilá ekonomika si furt nedá říci. Stále mele, zadarmo? Nic dražšího už neexistuje ... :-)

6 0
možnosti
MB

To tady tak psát nemůžete. Spousta lidí žije v dojmu. A. Babiš vyvolal konjukturu, aby nám bylo lépe. Tedy stačí jej povolat a bude po krizi. Určitě, část inflace je dovezená, nákladovostí položek. Energie a ropa. Na straně druhé rozpaky, nad předcházející činností. Kde máme rafinérie, potrubí a výstavbu jaderné elektrárny? Podobně lze nazírat na fantasmagorické programy pokroku. Kurzarbeit, podobně Home office. Určitě líbivé, s malou nezaměstnaností. Reálný přínos? Nabobtnalá Státní správa, na sebe nabaluje pracovní síly. Na trhu práce chybí - proto Okamura brojí? OSVČ totálně utlačeni Velkořětězci, aby zisky odtekly mimo ČR. Krásná práce předcházející vlády. Pravda, Andrej konal blaho. Je to drahé jako blázen ... :-)

13 2
možnosti
JK

Ekonomika se řídí jako loď, čím větší a robustnější, tím delší je odezva od otočení kormidla k zatočení celé lodi. Navíc v globálním světě, kde všechno souvisí se vším, je nutná skutečně vysoká odbornost, znalosti i praxe k tomu, aby se dala ekonomika vůbec korigovat.

Vím, že je mimo moje možnosti pochopit co vlastně hýbá ekonomickým světem, monopoly, trhy, spekulanti, diktátoři, osobnosti, mafie a kdoví kdo ještě. Takže nezbývá než s citem řídit, svoji peněženku, nebo firemní hospodaření, umět se správně zadlužit a nesplácet dluhy dluhem. S citem musím volit morální lídry, kteří tohle umí na národní úrovni a když už to neumí na nadnárodní úrovni, tak dokáží rozpoznat toho, kdo to umí a spolupracovat s ním.

Inflace je pro kapitalismus nutností, v podstatě z ní máme na výplatu, je to navýšení ceny od doby zaplacení základního materiálu po prodej konečnému spotřebiteli. Taky záleží na obrátkovosti a spoustě dalších věcí, ale co se týká inflace, bez ní to nejde. Bohužel. Protože je jen otázka času, kdy se navyšování cen dostane do bodu, kdy už tu cenu nemůže nikdo zaplatit. Pak následuje krach a krize, za značných ztrát se ekonomika jakoby nastaví na počátek a jakmile zase naskočí inflace, jede se celé to kolečko nanovo. Čím déle se daří institucím a všem výše uvedeným oddalovat krizi, tím je hlubší. V totalitních režimech je to ještě horší, vůdce ví o globální ekonomice stejný prd co já a činí jedno chybné rozhodnutí za druhým, také dokáže oddalovat pád ekonomiky hodně dlouho, no a když už je to neudržitelné, tak lid proti vůdci povstane a nebo vůdce vše svede na vnější desperáty a začne nesmyslnou válku.

Myslím, že Babiš byl přesvědčen, že volby vyhraje a šílené rozhazování peněz, které prožrali jeho potencionální voliči, uhradí z budoucí konjunktury, která se očekávala po skončení covidu. Jenže volby nevyhrál a šílený Putin začal válku. Nemůže tedy nic maskovat, jak to dělala Schillerová dosud a navíc místo oživení nastupuje jen větší krize a vyšší inflace.

7 2
možnosti
Foto

Máte pravdu. Vědí to i vládní ekonomové, ale co zmůžeme proti davu? Ostatně nevíme, jak bychom se zachovali Vy nebo já, kdybychom byli na jejich místě.

0 0
možnosti
Foto

Musel byste se pomocí stroje času vrátit o 8 let zpátky a něco vymyslet.

U Snědeného krámu (román Ignáta Herrmanna), zfilmován 1933.

Kdyby to Andy četl, mohlo to dopadnou lépe. ;-D

0 2
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články