Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Zatím není schválený sankční balíček ohledně plynu, ale pravděpodobně přijde do konce roku.

Němci se rychle domluvili s Holanďany a Belgičany ohledně LNG terminálů a už v půlce března udělali velkou rámcovou dohodu o nákupu LNG v Kataru.

U nás máme času dost - Síkela pojede do Kataru někdy v květnu (nakoupit už asi není co) a že bychom se domlouvali s Poláky ohledně terminálu ve Svinoústí (nebo s Chorvaty s term. na ostrově Krk) jsem neslyšel. Oba terminály financovala EU asi ze 70% a škoda že jsme taky nepřispěli nějakým drobkem - asi by se nám teď domlouvalo lépe. Zvlášť po "Turowu".

Jediný reálný nápad jsem viděl od naší ambasády v Ománu - ale podle popisu je to tam na léta a ne do příští topné sezóny.

Takže - Němci prý srazili svojí závislost na Rusku ze 60% na nějakých 40% (některé zdroje říkají dokonce 30%) a pracují dál.

U nás nevím - říkalo se že 98% plynu je z Ruska a mám obavy že se v tom nic nezměnilo.

4 1
možnosti
AP

Tak, zrovna o Polském LNG se jednalo nedávné (když tu byl Morawiecki), problém je, že ANO a BAbiš odpískali propojku PL-ČR a tudíž bychom ten plyn odebírali zase přes Německo ...

0 6
možnosti
VS

Tak byli doby, kdy lidi žili na stromech nebo v jedne místnosti velká rodina a taky to přežili:) Chceme se tam vrátit?

0 0
možnosti
VS

To měla být reakce na p. Bydelského níže.

0 0
možnosti
Foto

Tuto otázku bylo třeba si klást už před mnoha lety. Jsou zásoby plynu neomezené? Podobně je to s uhlím. Bude? Dokud je, tak co si lámat hlavu.

Ale z historie je známo, že každý takový problém přinutí lidi, aby jej vyřešili. Jenže to nelze čekat od ekonomů. :-)

6 1
možnosti
TB

když vezmu v úvahu, že tady byly doby, že plyn vůbec neexistoval a přežili jsme to, tak si myslím, že se vlastně nic neděje

5 4
možnosti
SJ

byly ano, ale chod společnosti byl taky úplně jiný, dnešní společnost na to není připravená a taková velká změna bude bolet.

0 0
možnosti
Foto

Raději bych zmrznul než bych Putinovi za plyn líbal nohy ... [UA]V[UA]

12 9
možnosti
PN

P91e15t68r 21N89e69m96e57c

4. 5. 2022 18:42

To je nějaká vaše sexuální fantazie? Není to o vaší tepelné nepohodě, je to o ztrátě konkurenceschopnosti a úpadku Evropy.

10 0
možnosti
VO

V11í80t 64O82ž56a70n90a

4. 5. 2022 17:26

K čemu je Putinovi platba v rublech? Těch si může "natisknout" kolik se mu zlíbí. A jeho kurz pozvedne tím, že prodá dolary a eura Rusům ...

0 2
možnosti
PP

O tom pišete, natiskne si bezcenné ruble, a vy je draze koupíte za eura a půjdete s nimi kupovat plyn. A za eura si Putin koupi dalši zbraně.

3 0
možnosti
Foto

Spolupráci s Poláky původně dojednala právě Sobotkova vláda. Podle Sobotky byla ještě před první ukrajinskou krizí v roce 2014 a obsazení Krymu Ruskem zařazena do takzvaného projektu společného zájmu EU dvě nová plynová propojení. Jedno do Polska s názvem Stork II, druhé do Rakouska označované jako plynovod BACI.Vláda Andreje Babiše se na to vykašlala,”A to samé řekl p někdejší vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl: “Při jednání s panem premiérem Babišem a ministrem Havlíčkem jsem opakovaně upozorňoval na důležitost výstavby těchto plynovodů. Marnost nad marnost.

8 7
možnosti
MS

Tak jednoduché, jak si to paní Šichtařová představuje, to s plynem nebude. Umíme si představit, že Putin Německu vzkáže, že kvůli české politice zkrátí dodávky o českou spotřebu, tedy asi o 8,5 mld. m3. To si myslíte, že nám ostatní země solidárně pošlou plynové kompenzace ze svého? Norsko má své dodávky prakticky vyprodané, hlavně do Británie, než Britové dostaví JE Hinkley Point a postaví JE Sizewall, případně další bloky a přejdou z plynu na tepelná čerpadla. V ČR produkujeme v primární elektřině 65 TWh, z plynu 85 TWh ročně. Když jsme od roku 1970 začali budovat závislost na ruském plynu, tak tahle 50letá past v drtivé náručí ruského medvěda nepůjde ani rychle, ani bezbolestně opustit. Musíme se vrhnout do stavby minimálně 6 velkých jaderných bloků, inspiraci hledejme ve Francii, která má v mixu 70 % jádra a Francouzi také topí a vaří na elektřinu. Nicméně plyn budeme vždy potřebovat mj. pro výrobu průmyslových hnojiv. Je třeba okamžitě zmrazit pseudozelené šílenství EU v podobě Green Deal a jejího legislativního balíčku Fit for 55. Jinak to tady ovládnou Zelení Khmerové. Všimli jsme si, jak racionální Češi začali nyní extrémně šetřit. Větší polovinu HDP tvoří ale spotřeba domácností, takže v důsledky šetření národa nebudeme mít třeba na financování zdravotnictví na současné úrovni. O tom, že Češi kvůli drahé energii a potravinám pak škrtnout výdaje na kulturu, umění, sport, restaurační gastronomii atd., není třeba pochybovat. Pak ale zase jako za covidu zmizí stovky tisíc pracovních míst. A to nikoli jen na 2 roky.

23 1
možnosti
Foto

Podstatná je selská úvaha: Odebírání ruského plynu znamená posílání peněz ruské armádě a tedy prodlužování války. Neodebírání ruského plynu znamená, že peníze nebudeme posílat my, ale komplikovaněji a méně někdo jiný, bude-li technicky schopen odebírat. Tyto procesy mají nějaký průběh v čase a nějaký dopad. Ten se musí propočítat.

Dalšími neznámými této soustavy funkčních vztahů jsou:

- jak bude Ukrajina vyvážet obilí,

- jak přežije Ukrajina bez železné rudy a železářství v Donbasu,

- jak dlouho vydrží Ukrajina bojovat se zničenou infrastrukturou a také stále rostoucími lidskými oběťmi?

- kdy se projeví sankce, nebo spíše odstřižení od světového obchodu a vyčerpání vojenské techniky v Rusku?

- jak nahradíme výpadek mužských pracovních sil na našem trhu práce?

Kydyby například takovou matematickou úvahu provedl někdo v nacitistickém Německu v roce 1941 a kdyby to mělo vliv na politické rozhodování, nikdy by Německo nenapadlo Sovětský svaz.

0 0
možnosti
Foto

A přesto se část Německa znova stala ekonomicky úspěšným státem. Tedy ta západní. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články