Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L38i73b95o56r 97D83u33š53e23k

10. 5. 2022 14:43

Největší zločin našich vlád vidím v tom, že ani 30 let po "revoluci" zde není přehledné podnikatelské prostředí, přívětivá přehledná legislativa, přiměřená administrativní zátěž a rozumné podmínky, které lidi motivují. Je to stále horší. Čekal jsem, že po Covidu stát živnostníky a malé firmy po vítězství "pravicové" koalice motivuje k rozvoji podnikání, které dostalo při pandemii řádně zabrat. Státní sektor má vyšší mzdu, nežli podnikatel nesoucí riziko, mladí se do podnikání rozhodně nehrnou, naopak stále více z nich mluví o tom, že v této zemi nevidí perspektivu pro založení rodiny a důstojný život. Za mě velice varující signál. Máme cenzuru, vláda nabáda k udávání, máme zcela přebujelou legislativu, zcela nepřiměřené požadavky pro OSVČ a malé firmy. Stát přerozděluje, zastrašuje a pozitivní motivace chybí. A vytrácí se i chuť lidí tvořit, riskovat, objevovat, učit se, tedy to, co vždy vedlo společnost z krize ven.

0 0
možnosti

Dotace, které byly připraveny k rozdávání ke konci roku 2021 se zcela překopávají tak, aby byly opět podle představ současné vládní garnitury a politických známostí.

;-(

0 0
možnosti

"Nedokážu žít v neustálém strachu z pohromy"

Možná vám to i věřím, ale strašení jiných pohromami všeho druhu vám jde velice dobře.

2 1
možnosti

Zajímavé, taková odborná přednáška o ekonomice a lidi mají vyloženě jen negativně politické otázky a požadavek na pozitivitu je vlastně frustrace. Díky to si raději něco přečtu, než takovou přednášku.

Dotace jsou zlo, jenže ne všechny, v době konjunktury brzdí rozvoj pokud uměle udržují to (technologii) co má zaniknout, křiví to konkurenci, jenže tady se má právě masivně podporovat věda a výzkum, to je doba, kdy jsou volné prostředky i na slepé cesty vývoje a investoři unesou větší riziko.

Dotace jsou zlo, jenže ne všechny, v době hluboké krize se vysoce riskantní vývoj smrskne jen na ten vojenský, ale nutné je investovat a to i na dluh, jednak lidé dostanou svoji odměnu za práci (ne jen dávku) a udrží se stávající úroveň znalostí a vědomostí, vycvičit profesionály v klíčových oborech trvá roky a kdo je během krize neztratí, má na jejím konci obrovskou konkurenční výhodu.

Dotace jsou zlo hlavně proto, že o nich rozhodují politici, miliardáři investují do médií a politiky (to jsou spojené nádoby) právě proto, aby mohli rozhodovat o dotacích, vidí v nich nenávratné bezúročné půjčky, které má někdo dostat, tak proč ne zrovna oni, že.

Dotace jsou obrovské zlo, pokud má na přidělování vliv někdo se střetem zájmů, absolutně to pokřiví trh, převálcování konkurence je velmi snadné. Má to dopady na mnoho let, i desítek let, generaci, dopředu.

Dotace nemusí být zlo, když budou přidělovány čistě technokraticky bez jakéhokoliv vlivu politiků. Ekonom jistě zná exaktní metody rozpoznání lukrativních a perspektivních projektů, stejně jako lze s velkou přesností spočítat kolik to bude stát, to samozřejmě součástí každé metody. Budou tedy známé oblasti Evropské i národní a bude známé, jak jsou drahé a i proč jsou důležité. Politici jen vyčlení celkový objem peněz a podle toho se na žebříčku oddělí dotované projekty od nedotovaných. Splněním nebo odpadnutím projektu se místo na žebříčku mění. K přepočítání dat by mohlo dojít před volbami.

Jo, je to iluze, ale co kdyby. :)

0 0
možnosti

Přesně. Babišovi cpeme dotace a on si za tyto ušetřené peníze koupí vily ve Francii. Kdo ušetří peníze za kotel, díky těm dotacím si zajede k moři.

0 1
možnosti

Vždyť o těch dotacích vůbec nic nevíte.

Nevíte ani, že každá mateřská, základní a střední škola v této republice čerpá navíc na dotacích 2 miliony Kč - a to jen na přilepšení učitelům a učitelkám mimo jejich plat. A teď si spočítejte všechny školy v republice a vyjde vám že jen při výzvě OP JAK se zcela nesmyslně vyhodí 7 miliard Kč !!! A to se vyplatí !!!

;-D

0 0
možnosti

Markéta je nějak majetnícka . Poŕád o bohatství a neví uchopit sve štěstí.

0 0
možnosti

J20a19n 40J46i95r91k73a

28. 4. 2022 15:10

Markéta metafyzická.

0 0
možnosti

L73i88b57o35r 24Č32á11j62a

27. 4. 2022 17:54

Napadlo mne jen to známé: Hloupý, kdo dává. Hloupější, kdo nebere.

Emise neemise.

0 0
možnosti
Foto

nejsvobodněji bylo na divokém západě a když někdo bohatý vyšel z banky no tak se odstřelil a jelo se dál. Jenže to se bohatým nelíbilo tak vymysleli zástupce lidu co je budou chránit (šerif). chudí nepotřebují ani zlomek byrokracie co bohatí. Kdyby Ti chytří bohatí nebyli takový zmetci tak by dotace nebrali. tady někdo pláče jak je sám hrozný :) Mimochodem brát prachy za radu to je taky fór.

1 4
možnosti

J96a87n 80R93á60ž

27. 4. 2022 15:32

Ta poslední věta je hloupá, ale jinak souhlas!

1 0
možnosti
Foto

Bylo by od autorky fér říci i to B!!!

Svět (EU chcete-li) došel k závěru, že půjdeme cestou menších emisí. A protože (světe div se) ty nejstarší kotle na tuhá paliva mají ti chudí (ti prostě na nové kotle nemají) je třeba jim s výměnou pomoci. Pokud jim výměnu nezadotujeme, koten nevymění a maximum čeho stát dosáhne je pokuta, kterou mu stejně nikdo nezaplatí.

Pokud se prostě z centra nařídí nucená změna, je potřeba ji z části zafinancovat.

Celá ta neviditelná ruka trhu, ve kterou autorka věří, má jeden zásadní problém: Trh se snaží růst i za cenu plundrování zdrojů, využití dětské práce, zamoření přírody apod. V kapitalismu prostě neexistuje brzda. Můžete tvrdit, že tou by mohlo být veřejné mínění a nekupování neekologických výrobků. Jenže v praxi to potom vypadá tak, že jsou v regálu dva skoro stejné výrobky (mnohdy je ten neekologický lepší z hlediska užitných vlastností) a dvě diametrálně různé ceny.

2 6
možnosti

Dotace je zlo bez ohledu na "bohulibost" účelu.

6 0
možnosti
Foto

Dotace jsou zlo. To se ví. Ale s trochou sebezapření pochopím, že se někomu "chudému" něco zadotuje. Ale poslední roky se nedotují chudí ale bohatí. A čím víc bohatý, tím víc dotací! Taková pekárna pro "Babiše" je ukázková... A to je v pr.... 8-o (tím chci říct, že to vlastně není přesun peněz od bohatých k chudým - ale přesun od malých a chudých k bohatým)

14 2
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,32
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články