Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Každej člověk snad ví, že je inflace proto, že dal Babiš lidem stovky miliard za nic, na to nemusí být člověk moc chytrej, aby si to dokázal spojit

33 5
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 1
možnosti

M48i81r81e76k 93Ř82í91h94a

22. 4. 2022 14:42

To je věčný boj kdo za to může. Velká část nákupů jde za mnou. Takže vím, že třeba máme dvě oblíbené značky plátkového sýra. 100g balíček zdražil u obou značek o více než 70%. Tak ani inflace nerostal, nerostla cena mléka a energií. Ani platy tak nerostli. Nebo si vemte. Divokých prasat se loví 200k ročně. Když prodají myslivci do výkupu, tak za 25 kč za Kg. To samí maso se dá nejlevněji koupit na pultech od 90 Kč, pokud by šlo o panenku tak i mnohem dráže. To je nárůst ceny jak na MT. Everestu. Výkup nízkou cenu vysvětluje přetlakem nabídky ale na koncových cenách to vidět není. U jeleního to samé, jen tam jsou ceny na pultech od 200 do 500 Kč. Zvěřina vypadá jako luxus, což se díky těm cenám nedivím. Nebo dětská sušená výživa. Když se nám narodila dcera v roce 2012 stálo balení asi 170Kč za tři roky 230. A takhle bych mohl jmenovat desítky položek. Jediné co je stejné, že producenti masa, zeleniny. mléka a ovoce tvrdí, že jejich ceny se zvedají max v jednotkách procent ročně. Tak kdo to asi dělá. Problém s jídlem jako komoditou je ten, že nějaké musíte koupit takže tam volný trh absolutně selhává a tvrdím, že obchdonící drží kartel. Jeden kamarád co v tom dělá (prodává do řetězců) , mi řekl, že německý obchod má marže menší až o polovinu proti tomu co máme tady. Tož tak.

18 1
možnosti

M92i69r37e84k 79Ř17í90h32a

22. 4. 2022 14:43

Chybí že ty sýry zdražily takto během 5 let.

0 0
možnosti
Foto

J26a77n 70Š43i57k

22. 4. 2022 13:20

No nevím, jestli zrovna kurzarbeit je viníkem inflace, ale to Vy jste tady odborník. Stejně jako Vás mě však rozčiluje to typicky české: a jakou mají marži? a jakou mají provizi? a kolik za to vůbec má? Upřímně, každému je po tom p.d., je za tím typicky česká závist. Každý si chce vydělat, i zaměstnanec, který chodí do práce dostává mzdu, i trhovec, který prodá svíčky. Vždycky mám možnost si daný výrobek nekoupit a nahradit ho něčím jiným. Jenže ono tady jde o ty závistivé české kecy, kecy, kecičky...Hezký den

4 2
možnosti
JN

J31o63s10e66f 62N90o95v49á22k

22. 4. 2022 15:31

Vyse mazrze je zcela irelevantni, pokud ovsem nedocha z monopolistickym praktikam, domluve na vyssich cenach mezi konfurenci atd.

5 0
možnosti
Foto

Nějaké čtvrtstoletí si žijeme líp, než si zasloužíme. Teď přichází čas, kdy se přiblížíme reálné úrovni a státy budou snadněji splácet úvěry.

13 2
možnosti
Foto

Zchudnout musíme, to je pravda. Rostuocí úroky ale státům splácení úvěrů zdraží.

0 0
možnosti
Foto

Znám viníka. Ekonomové, jak paní autorka. ;-D

10 17
možnosti
Foto

Jak ovlivňuje M. Šichtářová inflaci? Příliš utrácí?

9 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
12 7
možnosti
Foto

1. Nedostatek surovin a čipů nezměníme. Za to zaplatíme více.

2. Trh práce změnit můžeme a tím inflaci oslabíme.

3. Centrální banka zvýší úrokovou sazbu a tím ochladí peněžní trh.

4. Prostě zchudneme. Všichni. O 10%.

Marže: Máte pravdu, že malí prodejci nemohou konkurovat velkým řetězcům, ale řetězce si konkurují navzájem (Billa, Penny, Kaufland, Albertm LIDL, Spar) a vidíme to každý den u mléka, chleba, uzenin, zeleniny apod.. Ceny zdleka nevzrostly adekvátně inflaci. Zatím. Pokud by hrozily kartelové dohody, máme na Úřad pro hospodářskou soutěž.

To, co uvádíte, lenze brát vážně - marže je u každého zboží přece jiná, protože zahrunuje velice různorodé náklady: Někde musíte platit aftersales, reklamace, odpis zkaženého zboží ...

Nechtějme tedy po vládě něco, co nemůže splnit.

2 0
možnosti
JK

Viníkem je samozřejmě samostatná čeká koruna. Kdybychom platili eurem, měli bychom teď takovou inflaci, jakou má euro, což je inflace mnohem a mnohem menší a s podstatně lepší prognózou.

České dubové palice odmítající euro si teď budou muset v dohledné budoucnosti sáhnou do kapsy ještě o hodně víc - za hloupost se platí.

12 27
možnosti
Foto

Větší výkyvy koruny než eura jsou způsobeny tím, že trh koruny je mnohem menší než eurový trh, a proto náchylnější k výkyvům. Ve skutečnosti zasahuje naše centrální banka proti inflaci razantněji než ta slabá ECB. Dlouhodobě je vyšší inflace způsobená příliš nízkou nezaměstnaností (a na nií se jistě podepisuje i ta zmíněná Kurzarbeit. To můžeme změnit uvolněním trhu práce a istě k tomu přispěje i příliv uprchlíků) a vysokou otevřeností, tj. závislostí na dovozu a vývozu - to změnit nemůžeme. Jsme malá průmyslová otevřená země).

7 2
možnosti
JK

Aby lidi nechodili do práce, nařídil stát kvůli pandemii v domnění, že ji zastaví. A nějaké peníze pak musel lidem dávat. Co byste tedy navrhovala? já to, že se nemělo s pandemií blbnout na kvadrát.

8 2
možnosti
ZZ

Pandemie nebyla specialisty v oboru, ani politiky zvládnutá.

To si musíme přiznat.

Nicméně i přes problémy se zavíráním ekonomiky........ se inflace udržela v přijatelných číslech.

Viníkem současných problémů není ani tak válka na Ukrajině, jako spíš jednotný postup celé EU proti Rusku a jeho surovinám a snaha o maximálních omezení přímých obchodů, kde podstatnou výhodu oproti spotřebitelům začínají mít spekulanti a organizátoři burzovních obchodů s těmito surovinami a energií.

;-(

0 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,32
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články