Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Paní erudovaná ekonomka nám předvedla jak se to dělá, když se důsledky inflace hodí na minulou vládu. Těch příčin inflqace je několik, zajímalo by mě ovšem, jak by rok 2020 řešila ona. Nechala by padnout drtivou většinu malých firem, poslala by OSVČ a podnikatele na dlažbu? Bylo by pak všem lépe, nebo by by drasticky stoupl počet nezaměstnaných a soudy by se zahltily žalobami? Byla potřeba stanovit jakási rozumná výše kompenzací, protože jestli stát omezí někoho v podnikání, musí mu to nějak nahradit. Nakonec - bývalá opozice a dnes vládnoucí koalice požadovala náhrady a kompenzace v ještě větší míře, než Babišova vláda provedla. Nepamatujete, paní ekonomko, demonstrace na náměstích a plochách Strahova?

6 2
možnosti
JV

J20a28n 43V97ě61r11n97ý

27. 4. 2022 8:43

Vyhazovat lidi kvůli pandemii byl stejně nesmysl. To se oplatí možná někomu kdo má zaměstnaného na černo pingla a každých 6 měsíců stejně roztrhá smlouvu.

Ale vláda oligarchy se tady snažila vypomoct podnikatelům na úkor občanů a sanovat jim ztráty.

Pravicová populistka Šichtářová to stejně zvládne označit za socialismus.

1 4
možnosti
LJ

kdo dával za sedění doma, pane Věrný, plné platy za minimum výkonu?

A ty doma sedící za plné platy nevytvářely naprosto žádné hodnoty, na rozdíl od podnikatelů, kteří přežívali a mnozí z nich nedávali mzdy vůbec žádné. Pracující na černo obvykle hodnoty vytvářejí. Kde je výsledek práce za stovky milionů tvůrců Teček, covidové kampaně Udělejte tečku? Reklam a plakátu Tečka?

Kolik vlastně vyplatil stát na platech za tu neúčast v zaměstnání?

Nikoliv fabriky a podnikatelé, paní Šichtařová, ale státní moloch inflaktuje Českou republiku.

2 0
možnosti
PC

Asi je hodně jednoduché vyškubnout jednu (sice velikou) akci a rozcupovat minulou vládu. Ale co mi opravdu chybí je odvedená práce při "analýze". Pokud bych zde viděl 10 evropských států, jejich inflaci a jejich způsob podpory v covidové době, a z toho by vyplývalo, že je to přesně ten důvod pro výši inflace, tak by se asi dalo trošičku věřit. I když víme, že vlivy jsou různé, z různých základů, s různými podmínkami, s různou opozicí, atd. Ale pokud je autorka odborně schopna obvinit minulou vládu ......

0 0
možnosti
PB

Máte pravdu. On to totiž po té vládě, která je tvořena politiky, někdo chtěl. A cílem politika je být zvolen. Pro schválení je potřeba většina v parlamentu. Ta je volena lidmi. Většina v parlamentu se obecně rovná většině voličů. Dá se tedy vládě vyčítat, že udělala něco, co chtěla většina lidí? Co chtěl de facto stát jako společenství lidí? Jinak má paní Šichtařová dle mého názoru pravdu.

2 0
možnosti

Rozumím tomu jak koza petrželi.. Ale říkám si, zda se tedy měly ty firmy nechat zkrachovat tehdy na začátku covidu, jestli by to bylo té dnešní inflaci bylo zabránilo? Nebo co by tedy tenkrát bylo dobře udělat..?!

0 0
možnosti
RP

Problém je v přiměřenosti, některé firmy správně měly zkrachovat, jiné se správně měly zachránit. Jenže nadávkovat tu přiměřenost dopředu je velmi obtížné.

Kromě toho tehdejší DEMO opozice na Babišovu vládu pořádala hon, když Babiš chtěl peníze státu šetřit, tak ječela, že se nestará o lidi a když chtěl kurzarbeitem pomáhat, tak ječela, že utrácí státní peníze a vyvolíává inflace.

3 0
možnosti
KK

Paní studovaná superekonomka si poněkud (jako obvykle) vůbec nevšimla dvou bilionů "kvantitativně uvolněných" korun, kterými před pár lety ČNB pomáhala v rámci "boje proti deflaci" roztáčet inflační spirálu. No a najednou se ty dva biliony projevily na trhu. Tohle by zvládla i Anička z I.A, ovšem chyběla by kouzelná mantra, zaručující obdiv a sledovanost - Babiš. Ne, že by v inflaci neměl taky nějaké ty prsty, ono ale rozhazovat musí být z čeho.

5 1
možnosti
ZZ

To je naprostá blbost, co píšete.

:-P

0 0
možnosti
RS

R24o65m97a92n 17S31l23u85k59a

24. 4. 2022 15:06

Paní Šichtařová se konečně dočkala. Pokud vím, tato dáma nám předpovídala zhroucení ekonomického systému během několika měsíců už minimálně 10 let ;-D

3 0
možnosti
RS

R34o68m85a85n 82S18l19u78k29a

24. 4. 2022 15:06

Paní Šichtařová se konečně dočkala. Pokud vím, tato dáma nám předpovídala zhroucení ekonomického systému během několika měsíců už minimálně 10 let ;-D

0 0
možnosti
KU

K14a71r22e51l 93U71r52b45a94n

24. 4. 2022 12:52

Souhlasím s celým obsahem článku. Mělo by to takhle zaznívat i v médiích, aby si to lidé uvědomili.

4 1
možnosti
AG

A89l96e75x 18G74r32e86g47o83r

24. 4. 2022 11:23

Tak že by za inflaci v tomto rozsahu mohla vláda 2020 svými opatřeními lze s jistotou pochybovat. Částečně ano ale měla moc na výběr? Buďto neuzavře nic a kdo ví, jak by se pandemie podepsala na celkové ekonomice a nebo uzávěry s kompenzacemi. Bez kompenzací by byly soudy zavaleny žalobami a bylo by to snad ještě dražší.

Hlavní viník nástupu masivní inflace jsou ceny energií, to bez debaty a vše ostatní kolem jsou jen doprovodné jevy. A ceny energií jsou dílem německé Energo politiky a také nuceným obchodováním na burze kde silnější ekonomiky fakticky přeplaceji ty chudší. Volný trh s energiemi je chiméra, protože energie na trh dodávají jen výrobci a ti mohou a také tak činí prodávat přímo bez prostředníků. Typický případ Bohemia energy. Jen zisk a když došlo na vysoké nákupní ceny, protože neměli žádnou vlastní výrobu tak to klidně zabalí a nic se neděje. A naopak ČEZ prodá na burze sám sobě svou vlastní energii za vyšší burzovní cenu a tu potom znovu s dalším ziskem zákazníkům. Cena bez diskuzí abnormálně vysoká. Nic proti, pokud by se jednalo o.ryze privátní firmu ale ČEZ je fakticky státní podnik s nevýraznou minoritou soukromých akcionářů. Klidně mohl.na burzu dát své přebytky ale domácí zákazníky by měl od burzovních cen odprostit.

8 0
možnosti
MK

Všechno to jsou následné důvody. Na začátku spirály je nezvládnutá zelená politika hlavně v Německu a nazajištění energií na minulou zimu v dostatečném množství a přijatelné ceně. Ten nedostatek se promítl do nehorázných cen a tím se to dále promítá do ostatních odvětví. Zatím firmy nějak jedou, ale to nepotrvá věčně. Pak se přidá nezaměstnanost a ta odčerpá naspořené peníze u populace. Prostě všichni schudnem jen Stanjura bude spokojený, protože vybere víc na daních než předpokládal. V příštích volbách vyhrají socani a ti zas budou rozhazovat a pořád dokola. No nic nového..........

12 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články