Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Pro vás jako ekonomku je stejná účinnost u 25% a 38%?

Vy byste jako hypotetická ministryně financí tu českou ekonomiku postavila na nohy.

2 0
možnosti
Foto

Máme nízkou nezaměstnanost. Jenomže, kolik lidí vytváří hodnoty a kolik se jich jen "veze"? Se zánikem výrobních podniků zaniká i šikovnost lidí něco vyrobit a stoupá závislost na automatech.

24 0
možnosti
Foto

J15a19n 55Š74i49k

15. 12. 2021 8:53

S Vašimi závěry lze určitě souhlasit. Některé zboží začíná být nedostatkové. Pořadníky jsou třeba taky na hrací konzole, apod.. Jde jednoznačně o selhání obchodu a distribuce, které nepružně zareagovaly na Covid, což se projevilo zejména v energiích. Přitom je to legrační, ve skutečnosti je ropy, plynu, elektřiny dost. O tom, že ekonomika za socialismu nefungovala, o tom žádná, kapitalismus vítězí na celé čáře. Ani on však není bez chyb a to značných. Z čeho asi tak vyplývá závislost na Číně, která nás konkrétně v čipech dohnala do kouta? Řada firem u nás i ve světě přesunula výrobu tam. Chovala se efektivně dle ekonomických zásad. Jenže teď se díky jim už u nás nepěstují ani kytky, 99% se dováží z Holandska, není to zvrhlé, když v naší hlíně neumíme vypěstovat ani růže? Teď jde o to se z těch chyb poučit, napravit je a taky jak rychle. Jenom tím se prokáže kvalita systému. Ničím jiným. To jen, abyste nepřechválila. Hezký den

19 0
možnosti
JL

Pane Siku. Trochu do vas rypnu. ale jen trochu. Ty ruze je mozno vypestovat take v CR. Jen prijde otazka na porad. Bude ta jedna ruze levnejsi z CR nebo z toho Holanska? Vite, ma pani pracovala asi 4 leta u vlastnika te vyroby ruzi. (v Kanade, obec Burlington) Dnes jeste vi, co je potreba. Je to umeni, ktere se musite naucit. Konkurence je desiva a naklady velke. Hlavne energie.

Tesne pred okupaci Rusy, jsme vyrabely az 90% svetoveho sortimentu. Dnes neni mozno v CR vyrabet vse, na co mame prostredi. I na tu vyrobu tech ruzi potrebujete investice. To se rozumi penize. Kdo myslite , ze vam pujci do obchodu tak plne konkurecniho?

Vite, tento prispevek k vam pise obcan Zlina, kde se na obuvnickem vysluni vyrabelo 1 milion paru obuvy tydne. Videl jste ten Zlin dnes? Ten par bot byly ty ceske ruze. Dnes ani ty boty neumime ekonomicky vyrobit. Proc, to je otazka pod jiny clanek

Preji vam prijemne Vanoce i s tim kaprem, ktery ja nemohu mit. Zde se nepestuje.

2 1
možnosti
JV

J94i58r88i 16V39r12a59b84e54c

15. 12. 2021 8:38

To je osud východní Evropy.

0 1
možnosti
JS

R^ Skvěle.Tak po dlouhé době blog jako řemen. Já ještě dodávám zamysleme se co se tady postavilo za komunistů a nyní po roce 89. Vodní elektrárny, Jaderné, JETE se sice spustil po 89 tém , ale většina byla hotova do 89.

Ano musí to vše padnout na hubu , abychom se probrali, zatím žijeme z podstaty.

8 2
možnosti
PO

P36a56v97e39l 80O67t47i92s80k

15. 12. 2021 9:16

Jako že v kapitalistickém světě se ne stavělo? Toto je typický komunistický argument, podívejte se vybudovali jsme něco ohromného, co na tom, že jinak jde hospodářství do kytek, zboží které jsme vyráběli bylo vesměs nekonkurenceschopné, výroby byla zastaralá, a že něco jako obyčejné jízdní kolo, musel člověk shánět po znamostech a za úplatky,:-)

7 0
možnosti
DK

Kde jsou ty doby, kdy nám nikdo nemusel diktovat a přesto to klapalo. (samozřejmě, že nás postihla krize, ale nikdy jsme nepotřebovali nějaké řízení z Bruselu či Štrasburku...Teď máme těch psů nad sebou moc a jde to od desíti k pěti. A samozřejmě, že z toho žijí a tyjí hlavně Němci...;-O

10 8
možnosti
LB

Co tady, probůh, před rokem 1989 klapalo?

V které době nám nikdo nediktoval? Po těch pár měsících, kdy jsme si nechtěli nechat diktovat z Moskvy, k nám během jedné noci vtrhla půlmilionová armáda... a opět jsme byli tím pokorným hnojem, po němž volal básník S. K. Neumann.

To už si nepamatujete, že se celých 40 let současně s čsl. vlajkou vyvěšovala i vlajka SSSR a po naší hymně se automaticky pouštěla i hymna sovětská?

15 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články