Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J50a45n 25S75v23a75t77e11k

30. 11. 2021 8:30

Zajímavý článek, který ovšem kulhá v jedné věci...

Srovnejme si alkoholika a kuřáka.

Kouření (ať již tabáku či marihuany) představuje lehčí závislost, alkohol je tvrdší droga - na tom už se lékaři shodnou.

Zdánlivě tedy představuje kuřák pro své okolí menší nebezpečí než alkoholik (kvůli "tvrdosti své drogy"). Ovšem jen zdánlivě.

Ve skutečnosti je kuřák nebezpečnější, protože zplodiny kouření šíří kolem sebe i mezi nevinné lidi, kteří nechtějí mít s jeho neřestí nic společného (třeba je pro ně cennější delší život), zatímco alkoholik (pokud tedy ve svém alkoholovém opojení nelikviduje věci a lidi kolem) škodí jen sobě.

Je tedy logické, že společnost (nyní nemyslím muslimskou) toleruje spíše alkoholismus (všeho s mírou , pochopitelně), zatímco kuřákům stále častěji klade jejich neřesti do cesty stále další a další překážky.

A nyní se podívejme na vztah očkovaný - neočkovaný (za předpokladu, že oba budou jinak dodržovat rozumná opatření /3R/ namířená proti šíření viru).

Očkovaný má pochopitelně benefit z toho, že je očkován (s větší mírou pravděpodobnosti neskončí v nemocnici primárně s covidem), a bonusem je, že toho viru může šířit méně a po kratší dobu (ovšem musí samozřejmě dodržovat i tak 3R).

Neočkovaný se dobrovolně vzdává benefitu z očkování (jeho rozhodnutí, jeho život), avšak svým rozhodnutím neočkovat se ovlivňuje negativně své okolí (s větší mírou pravděpodobnosti ve srovnatelné věkové a zdravotní skupině totiž skončí s covidem v nemocnici a vlastně zbytečně), navíc má šanci šířit virus kolem sebe ve větším množství a déle.

Takže zájem společnosti mít co největší množství očkovaných proti covidu je celkem oprávněný, nemyslíte?

0 0
možnosti
Foto

Nic takového, jako je zájem společnosti, neexistuje. Jsou tu pouze jednotlivci se svými zájmy.

0 0
možnosti

M34a70r67e73k 48M41a46c79h

23. 11. 2021 10:30

Rozumím Vám pane doktore, napsáno to máte krásně a s 99% naprosto souhlasím. Jen je to pořád dokola - co je svoboda a co už ne...? Kdo to rozhodne, kde je nějaké pravidlo jak to stoprocentně určit...? Za mě je nejblíže asi toto: "Moje svoboda končí tam, kde začíná ta někoho jiného" A tím, že se rozhodnu neočkovat(nejen na Covid, ale i jiné, teď povinné vakcíny) ohrožuju zdraví/život i někoho jiného! Píšete, že to není potvrzeno, že se to neví... Co je ale kdy v životě 100% potvrzeno...? Nicméně dle dostupných údajů to takto prostě je a z toho je teď potřeba vycházet (vezměte si čísla mrtvých v Holansku(někde "antivaxery" uváděným jako důkaz že očkování nefunguje), Irska, Portugalska, atd atd a zjistíte jak obrovské rozdíly v mrtvých jsou!!

To že nepoužiji chemoterapii jako léčbu ohrožuje pouze mne, ale to že se nebudu očkovat zabíjí (netvrdím, já, ale čísla a infektologové (kteří mimochodem také nerozporují léčbu rakoviny, protože to prostě není jejich specializace a nerozumí jí) a tím se to přestává stávat svobodou.

P.S. Jste velmi rozumný člověk s rozumnými názory, jen na jednu věc se díváte špatně - soudíte podle sebe i ostatní... Většina lidí ale BOHUŽEL rozumu tolik nepobrala a se svobodou neumí sami nakládat - chápou ji právě jen tak, že svoboda je to co chci já, bez ohledu co to přinese ostatním

0 0
možnosti
Foto

tento doplněk textu je věcný. Jinak dobrá myšlenka v článku nebere v úvahu, jestli to vlastní svobodné rozhodnutí má dopad jen na moji osobu nebo bude ovlivňovat (zdravotně či v rozsahu kapacit péče) i někoho jiného a v jaké míře. Pro příklad, když onkologický pacient odmítne léčbu, pravděpodobně to nebude mít dopad na vytíženost nemocnice ani na okolí, protože se nejedná o infekční onemocnění.

0 0
možnosti

Překopírováno z Vašeho předchozího článku neboť staré diskuze jsou pasé:

Těžké zklamání. Vy s Vaším kolegou lékařem a Vaší čteností jste influenceři. Kdo viděl graf na tiskovce nebo v pořadu ČT, tedy srovnání Irsko x Česko a nemá v hlavě piliny, nemůže váhat. Při dvaceti procentech rozdílu v proočkovanosti (+20 v Irsku) a stejném průběhu šíření viru má Irsko konstantní počet hospitalizací.

Neočkovaný, pokud bude doma (u počítače), s celou rodinou a jídlo jim bude vozit rohlík.cz a budou pracovat a učit se online, nikomu neškodí. Pokud vyleze ven, má nepřímo na svědomí nejen mrtvé s covidem (už i pár štíhlých sportovců), ale i ty co zbytečně kulhají s kyčlí, protože jim odložili operaci. Nechte si vyprávět od sestry na JIPce, jaký to je, dívat se po desáté, jak někdo umírá tak, že se udusí vodou na plicích mezi kosmonautama ve skafandrech. To si nedokážete přestavit? Vaši vtipně uváděné důvody by byly k smíchu, kdyby nebyly tak strašně k pláči. Naprostá bezohlednost, sobectví a sebestřednost nejvyššího řádu. Hlavně vtipně...

Veřejný zájem je u Vás sprosté slovo. To nechápete, že Vaše libertariánská (nebo jak tomu říkáte) svoboda končí tam, kde začíná právo druhých lidí. Na život, na vánoce, na hospodu, na konečně celkem normální život. Tak jak ho již mají zpět v Norsku, v Dánsku a i v tom Irsku.

To, že kuřáci neplatí dvojnásobné zdravotní pojištění a obézní čtyřnásobek (ne obézní kvůli nemoci) je div, za který mohou zdravotní pojišťovny. Máme jich hodně, dělají ho***. Jsou výborně placený, kontrola z NKÚ se do každé dostane jednou za 4 roky. A předseda jejich sdružení si jezdil po výletech se svojí milenkou, kolegyní ještě poměrně nedávno (zřejmě nectil zásadu, co je v domě není pro mě), Viděl jsem ho osobně čekat na ní (ve služebním fáru dobré značky a špičkového vybavení). To jsou ovšem inside info bez důkazů...

Na JIPce se ptejte "covida" v těžkým stavu, zda ho mrzí, že se neočkoval. Tedy jestli nebude mít "slavíka" (kolega Vám vysvětlí, co to je...).

3 1
možnosti

Wow Diky lidem jako jste vy jsem v Březnu vzal kramle a letěl zpátky na Floridu. ( Po roce a půl v Praze.Najivně doufajíc že se něco v té České kotlině od sameťaku změnilo. ) Lockdown který jsem v Praze prožil mě vyléčil ze všech iluzí že lidé v Česku mají svobodu.

Jsem sice očkovaný ale to co se teď děje v Evropě by udělalo Hitlera pyšného. Do Česká zase dlouhou dobu ani nepáchnu.

Tady na Floridě máme svobodu. Chceš nosit roušku? Můžeš,nechceš ji nosit? Je to OK. Chceš se očkovat? Prosím. Nechceš? Nemusíš.

Můj Šéf ( tady Na Floridě) prodělal Covid a je přesvědčený že má protilátky.

Též je přesvědčen že jeho syn který má Autismus to dostal když byl jako 2 leté děcko očkovaný. Lidé kteří dávají vinu očkovaní je dost.

Dost lidí se bouří protesty jsou teď všude.

3 3
možnosti

Spoustu pěkných a správných myšlenek. ALE individuální zdraví není totéž, co veřejné zdraví, a u infekčních chorob, jak víte, je to trochu jiné, než s chlastem a kouřením.

Nepotřebujete nic složitě měřit, jestliže v populaci persistující covid19 způsobuje opak. přetížení zdrav. systému s nutností řady krisových opatření, zatím není efektivnější profylaxe a na plných JIPech je 2/3 neočkovaných, pak se nás to týká všech. A jestliže budete mít to štěstí v neštěstí s dg. I460 /na kterou se mimochodem neumírá, neb jde o úspěšnou resuscitaci po srdeční zástavě/ a RZS bude pro vás zdlouhavě hledat noncovidové intensivní lůžko, pak to možná budete vidět jinak.

4 0
možnosti

A toto prosím dostalo doktorantský titul? Další důkaz, že titul z medicíny dnes může dostat i úplný pablb. Asi známosti...

Na tu vaši dojmologii by se dala napsat trilogie, ale jelikož od toho nejsem placený a dělám to jen z nudy, tak alespoň něco trochu:

Pandemie a vše s tím spjato, od bioinstrumentalitiky, přez mikrobiální fyziologii, virovou replikaci, biostatiku, virovou replikaci a rekombinaci, po kohortová studie či zoonózy není něco, co se vyrojilo včera.

To že vy jste se to na škole neučil, je vás problém, ale virologie, epidemiologie, imunologie i patogeneze jsou dostatečně etablované obory.

Nepište, že se neví, co seděje. Vy to nevíte.

Nerozumíte např. tomu, že vir nemá zájem vám ublížit, nota bene vás zabít. Vir má zájem se množit. Rekombinace DNA je zaměřena především na zvýšení infektivity. To, že s tím stoupá severita i letalita je pokus-omyl daného mechanismu. Covid se eventuálně sám stane virem s nízkou severitou a takřka nulovou letalitou. Rekombinace DNA patogenů v očkovaném jedinci tento proces snižování severity a letality urychluje - virus se rotiž snaží zůstat nedetekován.

Srovnávat alkoholismus, narkomanii, nikotinismus a obezitu s virovou pandemií je gól hodný mezinárodního ocenění a to z celé řady důvodů. Např.: Vir je přenosný patogen. Zda-li to nebylo do teď jasné, tak snad teď již je.

Lidé mají nějaké dojmy a názory a něco jim říká ten gargantuální nesmysl zvaný "zdravý rozum" (nejen) na covid a očkování protože - dlouhodobě a brutálně - selhává vzdělávací systém. Proto jsou na kole povinné helmy, v autě povinné pásy, mnoho jiných očkování je povinných atd. atd. atd... Nepodceňujte lidi a jejich hloupost. Už dávno jsme jako společnost pochopily, ža za nás někdo rozhodovat musí, někdo nás chránit před sebou samotnými musí. Jinak bychom už dávno vychcípali. Všichni. A ti, co si myslí, že oni jsou nějáká výjimka, jdou zpravidla jako první...

Rebélie proti systému, autoritám a anarchie opravdu není na místě. Historie nám už ukázala, kam nezvládnutá pandem

7 3
možnosti

...kam nezvládnutá pandemie spěje. Historie nám ukázala, že "antivaxeři, antirouškaři, anti(doplňte si sami)" byli vždycky a vždycky prohráli, prorože prohrát museli.

Mějte na paměti dvě věci:

1) To, že očkování proti covidu není povinné ode dne jedna je jen výsledek celkově vystrašených a nekompetentních státníků 21. stolení.

2) I oni časem pochopí, že to jinak nejde a očkování BUDE (v příštím roce) povinné (globálně).

Vaše válka proti drtivé většině populace a proti vědě je a)hloupá až patetická a b)zcela zbytečná. Vy z toho máte dobrý pocit, to chápu. Ale pocitologie, společně s dojmologií, názorologií a zdravým rozumem jsou již dvě staletí - díky bohu - out. Tak se to nesnažte reinkarnovat. Je to trapné.

4 2
možnosti

J81a23n 96K57u64b35á45t

19. 11. 2021 17:35

Tedy nosný argument je "...než to někdo jasně a průkazně změří..."? Ale účinnost očkování byla změřena již několikrát a spočítána s přesností na perocenta. V nedávné době například v lékařské studii kterou publikoval Lancet, provedenou na kontrolním demografickém vzorku čítajícím přes 1500000 osob. "Jako lékař se neustále řídím motem: co jsme opakovaně, jasně a objektivně několikrát nezměřili, to prostě nevíme", tohle tedy ovšem zrovna víme.

Myšlenku v závěru podporuji, vyhrožování nikam nevede. Ale očekával bych tedy, pokud tak dbáte na empirický výzkum, že si jej před publikací vyhledáte?

9 0
možnosti
Foto

Účinnost očkování? Kdy? Po kolika dávkách? Jakou vakcínou? A opravdu je po půl roce stejná jako na začátku? Co dělá potom takové obrovské množství seniorů 70+ na JIPceea v márnici? Nemělo je to chránit přeevším?

Opravdu to všechno máte jasně a prukazně změřeno?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS