Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Milá Markétko, tak krásný článek plný intelektuálních postřehů a ani zmínka o fašismu. Vždyť tohle lidé už jednou zažívali a vždycky to skončí válkou. Bylo by fér to lidem sdělovat víc a častěji, do čeho jdou.

0 0
možnosti
JJ

Článek je psaný velmi květnatě, mohou se v tom vyznat jen informovaní. Raději bych tedy shrnul základní fakta. Naše tzv. tržní hospodářství vyprodukovalo cenu návštěvy lékaře u pacienta (vykazované kódem 01150) na 60,- (slovy šedesát) Kč, zatímco cenu návštěvy zámečníka na 1500,-Kč. Zbývá se již bavit jen o tom, jak se může dlouho udržet tato neudržitelná situace...

0 0
možnosti
ZZ

Zámečník si u nás za obhlídku nic neúčtuje a hodina práce stojí u OSVČ cca 300 - 500 Kč + materiál. Tatáž hodina práce u lékaře stojí cca 1500 Kč.

;-)

0 2
možnosti
Foto

dvourychlostní zdravotnictví, tj. různé pro bohaté a chudé, to je přesně důsledek systému, který celá léta propagujete.

1 1
možnosti
JK

J56a95n 12K18o72v81á45ř

29. 10. 2021 9:29

Dvourychlostní zdravotnictví tu vždy bylo a bude. Jde jen o to, kde skončí peníze z toho rychlejšího ... v kapse u doktora nebo opravdu zpět ve zdravotnictví?

0 2
možnosti
Foto

J87a59n 62C97i94b25u26l31k70a

28. 10. 2021 17:36

V Ústavě máme zakletý "rovný přístup ke zdravotní péči".

Proto: JE PROTIÚSTAVNÍ jakékoliv připojištění a poskytování nadstandardu. NELZE! (a kdo něco takového poskytuje, NESMÍ zároveň čerpat prostředky z veřejného systému... leda že by měl dobré osobní kontakty na místní buňku VZP)

Potom by totiž při našich napjatých personálních zdrojích došlo k přednostnímu ošetřování bonitních pacientů.

A to je politická sebevražda. Proto se do zdravotnictví budou radši pumpovat mimorezortní peníze

Tenhle systém musí padnout sám a každá vláda doufá, že to nebude za ní. Protože při reformách jí jistojisě sundá volič - pacient.

4 0
možnosti
JR

J71a25n 54R30á21ž

28. 10. 2021 18:16

Zdravotní péče, právo na ochranu zdraví a bezplatná (!!) zdravotní péče poskytovaná na základě veřejného zdravotního pojištění má dnes ústavní ochranu.

A Ústavní soud už několikrát dal najevo, že žádné poslanecké "experimenty", které by zavedly nějakou spoluúčast pacienta, nepřipustí.

Takže bez potřebné úpravy Ústavy ČR , která by stanovila, že každý občan má právo (jen) na poskytnutí bezplatné základní, čili pro život nezbytné zdravotní péče na základě veřejného zdravotního pojištění, se k potřebné zásadní systémové rekonstrukce zdravotního systému nedopracujeme. A to je škoda pro celý systém zajištění kvalitní zdravotní péče a samozřejmě nás všech, protož v současné podobě zdravotnictví svou kvalitu udržet dlouhodobě nedokáže.

1 1
možnosti
Foto

Telefony většinou zdvihá sestra. Ví paní Šichtařová něco o tom, co píše, bydlí v Česku?

2 1
možnosti
JK

J91a37n 39K62o57v41á62ř

29. 10. 2021 9:36

Tak jste si našel detail, na kterém se můžete povozit. K tématu není ani trošku. Víte aspoň trochu, o čem je řeč?

1 0
možnosti
MP

Jo, pak to dopada tak, ze kdykoliv clovek prijde za doktorem s nejakym problemem tak to skonci s: "Hele nevim, to muze byt cokoliv. Nasadime sirokospektralni antibiotika a jestli to do 14 dnu neprejde, tak to budeme resit nejak dal."

1 2
možnosti
PO

Mě tam chybí taková drobnost - pokud pan doktor Kirlich za den odbaví 100 pacientů, tak ti tam zjevně skutečně jsou a jeho služby v dané kvalitě požadují (nebo minimálně akceptují).

Pokud se pan doktor rozhodne zvolnit, věnovat se pacientům důkladně... a odbaví jich za den 60 (ti budou jistě spokojenější) - co bude s těmi 40? Ti nebudou vyřízeni vůbec nijak a takovou změnu asi těžko budou vnímat jako zlepšení.

Jistě, pražské řešení je jasné - těch 40 bezprizorních si přece zaplatí službu rodinného lékaře u CMC ve Vokovicích a na zavolání k nim domů přijede usměvavý praktický lékař i v neděli v 11 večer.

Stejná situace, jako u nedávného článku o zubařích.

0 0
možnosti
JK

J30a89n 68K53o79v86á24ř

29. 10. 2021 9:34

Pokud si dobře pamatuju, tak pojišťovny mají vždy horní limit. Tedy i to, kolik úkonů / pacientů denně zaplatí. Pro spoustu doktorů by bylo fajn vyhlásit 2x měsíčně pracovní sobotní dopoledne, kde by byla extra placená péče. A počítám, že pro spoustu lidí, kteří jsou časově vytíženi, by to byla pomoc.

0 0
možnosti

Dobře, abychom věděli o čem se bavíme

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prumerny-plat-lekaru-prekonal-100-tisic-mesicne-173418

V článku je to rozepsané podrobnějí.

Rovnou píšu, že mi je jasné, že to je v nemocnicích včetně přesčasů a že mladí lékaři v době, kdy nejvíce potřebují peníze, mají plat nejmenší. Ale je potřeba si říci, že spousta lékařů zcela viditelně nemá na dveřích 8 hodin a nebudí dojem, že by zbytek času věnovali vzdělávání. Takže to asi bude hodně kus od kusu.

Pokud má někdo podrobnější data (ne tabulková, reálná), ať je klidně napíše. Bez emocí, objektivně. Ono může třeba vyjít, že zatímco obvoďák si dá cígo a leháro, anestesiolog by měl ještě o víkendu chodit malovat pokoje. Nevím, nevyznám se v tom. Jen chci říci, že debata bez čísel je debata o emocích bez racionality. A ekonom(-ka) publikující články by nejlépe měla uvést přesná a realitu (ne realitu, kterou chce vidět) ukazující data

1 1
možnosti
Foto

Tou realitou ale je právě onen nesmyslný socialismus, který má své důsledky naznačené v příběhu.

2 0
možnosti
DNP

Nějak tam chybí zmínka, že penízky za kapitaci se sypou, i když pandr. nesundá nohy ze stolu.

8 0
možnosti
DNP

což ovšem nemá znamenat, že zdravotnictví není podhodnocený socík

1 0
možnosti
Foto

1- by to chtělo přejít na nepovinné komerční pojištění se spoluúčastí.

2-asi je na čase, aby certifikace a kdo smí a jak léčit neřešil stát, ale trh.

3 1
možnosti
AK

To by jsme dopadly!!!;-(Rv

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,24
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články