Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DN

Samozřejme, že chyba je na obou stranách- systém je nastavený tak, že lekar musí ošetřit denně 50lidi v ambulanci- při systému absence spoluúčasti.

U nás je zvykem k lékaři chodit pro spásnou pilulku, jejíž jméno ani neznám... u dalšího doktora jenom si vzpomenu, ze je bílá a kulatá.

Lékař je opravář těla , z hlediska pacienta je vše zadarmo, nezná svoje léky, svoje diagnosy, nezná průběh svojí nemoci/ nečte Wikipedii/. K lékaři se chodí zadarmo - ať to vyřeší, nebudu se sám tím zatěžovat.

Servis auta - Jo to je jiná! Auto sice vydrží tak 15let, ale přesně víme jaký olej do něj dáváme a kdy a jaké náhradní díly.... A když to nevím, máme servisní knížku, tam to je.... Nebudeme přeci platit něco zbytečně!

Socialismus ve zdravotnictví zavádí v kapitalismu chybně chování obou stran.

0 0
možnosti

Popisujete jen část lidí.

Zbylá část je z lékařů nešťastná, protože i ta wikipedie jim dá lepší informace. Sehnat kvalitního lékaře je tak těžké jako sehnat kvalitního automechanika. S tím rozdílem, že auto se případně koupí nové. Tělo ne.

5 0
možnosti
Foto

Vůbec nezáleží jestli jsi zedník nebo doktor záleží na tom jestli jsi zaměstnavatel nebo zaměstnanec. Jelikož máme hodně perspektivních inteligentních lidí kteří potřebují za každou cenu vydělat ten první milion proto se máme tak jak se máme:) myslím že každý člověk nebo minimálně 99% když dostane příležitost tak se ,,hajzlem'' stane:) Homini homini lupus:)));-D

1 0
možnosti

A tento výkřik byl k jakému článku?

2 0
možnosti
DH

EET?

Tento příběh jste psala kdy?

Jako ekonomický expert byste mohla vědět, že EET je pozastaveno od března 2020... :-)

Že by příběh z šuplíku? :-)

5 0
možnosti
JK

A v čem je problém ? Většina servisáků používá dál EET terminál. Proč by si měli kupovat nějaký jiný ?

1 0
možnosti
DJ

Situace v ČR je taková, že když máte v nemocnici "průměr pro náhrady" - který trochu odráží cenu lékařské práce - zhruba 500 Kč brutto za hodinu, tak si ředitel myslí, že je to moc a že jste moc drahý doktor (většinou atestovaný, cca 15 let praxe včetně 15-ti let ve službách). Pak k vám domů přijde zedník a za metr čtvereční položení dlažby mimo materiál chce taky 500 Kč hrubého. A položí metr dlažby za kratší dobu než za hodinu - často ano

0 0
možnosti

Tak proč chce každý dělat doktora a ne zedníka?

Není to o tom, že zedník musí být šikovný, aby si vydělal?

Není to o tom, že ten zedník si často musí zajet pro materiál, prát si oblečení a platit účetní?

3 0
možnosti
Foto

J13a73n 31Š44i40k

27. 10. 2021 12:44

Problém přetíženého zdravotnictví jsou pacienti, kteří obchází systém, t.j. třeba chodí na pohotovost s věcmi, které má řešit praktik, nebo ho otravují s problémem, který jim vyřeší lékárna, apod. Ničím jiným než finanční spoluúčastí a výrazným rozšířením komerčního připojištění se ten chaos regulovat nedá. Většina lidí slyší jen na peníze, o čemž svědčí, že za současným zájmem o očkování nic jiného není, než zrušení bezplatných testů.

8 1
možnosti
AT

To půjde dost ztuha. Vzpomeňte si, jaký poprask udělaly regulační poplatky. A to byl jen takový první nesmělý pokus o spoluúčast

0 1
možnosti
JL

Takový dlouhý blog. Co tím ráčily paní Š. a její lékařka sdělit? Aha, že doktoři jsou špatně placení. Lépe řečeno obvodní lékaři tzv. praktičtí. No já nevím, spěchajícího doktora jsem ještě nepotkal. Asi proto, že jsem málo nemocný a chodím tam jen, když mi něco opravdu je, tedy asi 1 za 5 let. 2x za rok jdu k paní zubařce. Taky nespěchá, slyšel jsem že vydělá takový zubař 50 000 měsíčně. Ale to už je asi 15 let, tak nevím, jak dnes - 70 000? A s tím pánem, co má hypotéku. To je asi paní ekonomky žhavý problém. Nicméně bych řekl, že moc doktorů hypotéku nemá, spíše ti mladší, co je karma uvrhla do chudší rodiny. Starý doktoři přece mají svoje byty nebo domky už z doby socialismu a privatizace čehokoliv za babku. Pokud má praktik s něčím problém, tak odhaduju, že je to nuda a vyhoření.

4 4
možnosti
PK

Vytrhnout jednu položku úhrad z celkového systému může být hodně zavádějící. Přiznám se že neznám chudého obvoďáka či specialistu a to se pohybuji kolem zdravotnictví desetiletí. Na naší poliklinice pracuje hodně lékařů 70+ a do důchodu nespěchají. Proč asi? Může být problém pro mladé když si mají "ordinaci" odkoupit což za mého mládí neexistovalo.

9 1
možnosti
ŠB

A zkusil jste si někdy udělal kalkulaci, kolik ten strašně bohatý obvoďák v kombinaci kapitace + těchto drobných vydělává? A co z toho musí pokrýt za náklady?

1 4
možnosti

Váš svérázný příběh je bohužel pravdivý! Poslední dobou rapidně klesá kvalita zdravotní péče a její dostupnost! Proč?

Po Listopadu jsme propadli komunistické iluzi, že zdravotní péče může být současně kvalitní, dostupná a zadarmo. Komunisti a sociální demokrati se přetahovali o to "zadarmo" a dnes sklízíme jejich ovoce! Psal jsem o těchto problémech dvacet let. Marně!

Zdravotní péče je absurdně složitě financována. Pluralita zdravotních "pojišťoven" je pouhou klausovskou Potěmkinovou vesnicí, jestliže tyto pseudopojišťovny se ze zákona nesmí lišit, nesmí tvořit pojistné produkty s různou spoluúčastí, hromadí peníze, které nesmí dát do zdravotní péče. Postkomunistický socialistický systém financování zdravotní péče je nevýhodný k proplácení zdravotní péče a je vynikající pro ztráty našich peněz na naše zdraví!

A tak byli lékaři, kteří dělali denně sto vyšetření v ordinaci a deset návštěv u pacientů doma. Nepředstavitelné! Znal jsem lékaře, který se chlubil, že za dvě hodiny ošetřil šedesát pacientů!

Po Listopadu proplácely "pojišťovny" třetinu vypočtené nezbytné částky! Za návštěvu u pacienta lékař dostal 40,-Kč! Postupně návštěvy u pacientů přestaly existovat. Pokud lékař psal svým pacientům všechny potřebné léky, platil VZP za to pokutu. Znám jednu tvrdošíjnou lékařku, která psala všem svým pacientům všechny léky. Každým rokem jí VZP strhla půl milionu korun a po napsání několikastránkového elaborátu jí zase část vrátila! Nepředstavitelně neustálé změny pracovních podmínek, částečné proplácení nákladů a nekonečné socialistické buzerace, které jsme nezažívali ani za komunistů, znehodnocování postgraduálních studií a hluboké podfinancování vedlo k hromadným emigracím lékařů a sester...

Jsem rád, že jsem starý! V takovéto podivné postkomunistické zemi nechci žít a na emigraci už nemám sil!

:-)

10 1
možnosti
PK

Kam byste emigroval, Do Británie třeba? :-) Emigrace mladých - ono když dáte do jednoho spolku státy kde soused má 3x vyšší nominální platy tak tyto problémy vznikají. Oni utíkají doktoři i z bývalé NDR. A nejen zdravotníci.

4 1
možnosti
VB

"Světovou" medicínu v ČR dělá asi jen pár klinik, resp. část jejich zaměstnanců či přednosta kliniky - a ten když si vezme dovolenou, světová medicína se někdy změní v tu postkomunistickou. V ČR chybějí směrnice k léčbě, které by zajistily jednotnou kvalitu v nemocnicích - ať jsou v Praze nebo v Pelhřimově. Protekcionismus v českém zdravotnictví navázal po r. 89 na ten dřívější, potlačí ho jen kvalitní kontrola, zcela se nevymýtí.

1 2
možnosti

Mýlíte se! Ztrátu kvality dělá ta postkomunistická iluze, že zdravotní péče může být "zadarmo". Jestliže řemeslník je čtyřnásobně placen lépe než lékař, nemůžete očekávat kvalitu zdravotní péče! O tom jsme se spolu střetli již před řádkou let! Žádná postkomunistická, socialistická buzerace NIC nezmění! Sama jste se na ztrátě kvality zdravotní péče podílela svou propagací komunistických iluzí! :-)

3 4
možnosti
VB

Co jsou malé peníze? V ČR mnoho věcí kolem zdravotnictví pořídíme za české peníze, v západ. zemích se platí v euro aj. v jiných cenách. Navíc při porovnání HDP na zdravotnictví je třeba vědět, že většina zemí do "zdravotních nákladů" dává i nemocenskou, ošetřovné aj., někdy i péči v sociál. ústavech týkající se nejen zdraví přímo. Pokud český lékař touží po 10 % HDP, pak by se musel smířit s tím, že z toho budeme platit i ty více sociální položky. Českému zdravotnictví chybí jeho podrobení standard. regulač. opatřením, jako se užívají v SRN, Rakousku aj. Mimo jiné nám chybějí skuteční revizní lékaři, kteří v západ. zemích nepodléhají ani pojišťovnám, ani lékař. komoře - jsou placeni za nestranné kontroly přímo v nemocnicích nebo i u pacienta doma. Při sporu by to řešil soud.

4 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 42,42
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články